Algemeen

Smalle lichtschermen van Pilz voor veilig werken

Pilz PSENopt_II
De PSENopt II smalle lichtschermen van Pilz maken veilig werken in kleine ruimten mogelijk (foto: Pilz)

Een oplossing om medewerkers veilig in kleine ruimtes te laten werken, is nu binnen handbereik. Dankzij de smalle lichtschermen in de serie PSENopt II van Pilz zijn vingers en handen gemakkelijk te beveiligen. De lichtschermen zijn bijvoorbeeld geschikt voor het beveiligen van productiemethoden zoals graveren of frezen. De PSENopt II bewaakt het grijpen in de gevarenzone zonder veel ruimte in beslag te nemen. Bij een onderbreking van het beveiligingsveld schakelen ze de machinebeweging veilig uit.

De veiligheidslichtschermen beveiligen de gevaarlijke zones door middel van een onzichtbaar beveiligingsveld van infraroodstralen. Bij een onderbroken lichtstraal wordt onmiddellijk een veilig uitschakelcommando gegeven. De PSENopt II is in de industrie vooral geschikt voor werkplekken voor handenarbeid, toegangsbeveiliging, aanvoer/afvoer van materiaal of het interne transport van materialen naast robots.

Dankzij hun robuustheid bieden de PSENopt II sensoren bescherming tegen schokken, botsingen en trillingen. Ze zijn daardoor geschikt voor gebruik in veeleisende industriële omgevingen. Aan de hand van LED’s kan de operator de belangrijkste voor de machinestop verantwoordelijke oorzaken en systeemdefecten evalueren. Stilstandtijden worden zo gereduceerd.

Tweede generatie lichtschermen

Deze lichtschermen van de tweede generatie zorgen voor een veilige ingreep in het productieproces en bieden bescherming die afhankelijk is van de eisen. De eerste type 3 veiligheidslichtschermen zijn speciaal ontworpen voor toepassingen tot PL d volgens EN/IEC 61496-1. Ook zijn type 4 lichtschermen voor toepassingen tot PL e volgens EN/IEC 61496-1/-2 verkrijgbaar.

De veiligheidslichtschermen zijn verkrijgbaar in lengtes van 150 mm tot 1800 mm. In combinatie met het configureerbare besturingssysteem PNOZmulti 2 kan een gebruiker een veilige totaaloplossingen van één leverancier betrekken. Het compatibele pakket toebehoren varieert van montagehulpmiddelen tot spiegelzuilen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven