Algemeen

SKF en Scotrenewables samen in getijdenenergie

SKF helpt bij getijdenenergie
SKF en Scotrenewables werken samen aan het ontwerp van het eerste kleinschalige hydrokinetische prototype voor getijdenenergie van het Schotse bedrijf (foto: SKF).

Het in Schotland gevestigde Ocean Energy team van SKF werkt vanaf het begin samen met Scotrenewables Tidal Power Ltd. (Scotrenewables) aan het ontwerp van het eerste kleinschalige hydrokinetische prototype voor getijdenenergie van het bedrijf. Sindsdien hebben SKF divisies een belangrijke rol gespeeld in het ongeëvenaarde project voor de ontwikkeling van de getijdeturbine SR2000.

SKF Ocean Energy leverde een aantal cruciale componenten en holistische systemen voor de SR2000 getijdestroomturbine. Daarnaast leverde het bedrijf ook diverse bijbehorende technische diensten en zal het Scotrenewables steunen op weg naar volledige commercialisering van de getijdenenergietechnologie.

Scotrenewables werd opgericht in 2002 met het oog op de ontwikkeling van hydrokinetische getijde- en rivierturbines. In nauwelijks negen jaar tijd is het bedrijf erin geslaagd zijn kleinschalige demonstratie-getijturbine SR250 (voor 250 kW) te introduceren, gevolgd door het prototype van de turbine SR2000, goed voor 2 MW.

Getijdenenergie

Scotrenewables introduceerde de SR2000 in mei 2016 vanaf de Harland and Wolff scheepswerf in Belfast, waar hij werd gebouwd. Met zijn 550 ton is het de grootste en krachtigste getijdestroomturbine ter wereld.

De prototype-generator is ontworpen om de totale levenscycluskosten voor elektriciteitsproductie uit getijdenenergie te verminderen. Hij beschikt over een flexibel mooring-systeem, dat installatie bij waterdieptes van meer dan 25 m mogelijk maakt, en een aantal verankeringssystemen die geschikt zijn voor de meeste soorten zeebodems.

De SR2000 heeft rotors met een diameter van 16 m en een twee krachtafnamesystemen van 1 MW voor een optimale werking in regio’s met een snelle getijdenstroom, zoals Schotland, Noord-Frankrijk en Canada. Het ontwerp kan echter worden aangepast aan lokale omstandigheden op plaatsen met een tragere getijdenstroom.

Prototype

Het eerste SR2000-prototype ondergaat momenteel netkoppelingsproeven in het European Marine Energy Centre (EMEC) op de Orkaden. De machine zal weldra worden vergezeld door het SR2000-prototype van de tweede generatie van Scotrenewables. Deze heeft rotoren met een nog grotere diameter (20 m) en een geïntegreerd energieopslagsysteem en vormt de eerste drijvende getijden energiecentrale van 4 MW ter wereld.

Scotrenewables bereikte de nominale capaciteit van 2 MW van de SR2000 Mark I-turbine in april 2017. Tijdens proeven bij EMEC genereerde deze turbine meer dan 20 MWh in onafgebroken testperioden van 24 uur, een prestatieniveau dat overeenkomt met dat van gevestigde offshore windturbines. Onlangs bereikte hij 116 MWh in minder dan een week van continue opwekking. Hiermee leverde hij bijna 7% van de elektriciteitsbehoefte van de Orkaden en meer dan 25% van die behoefte gedurende korte perioden in de loop van een volledige week.

Expertise van SKF

Teams van SKF Marine en SKF Sealing Solutions slaagden erin om binnen een jaar tijd een lager-afdichtingseenheid voor de SR2000 te ontwikkelen. De bijdrage omvatte het ontwerp en de optimalisering van de hoofdaseenheid, het voorzien van subcomponenten, precisiebewerking, een professionele afdichtings- en lagereenheid en inbedrijfstelling ter plaatse.

De levering omvatte

  • een geïntegreerde eenheid van een rotoraslager met afdichting, geoptimaliseerd voor zware maritieme omgevingen,
  • een op maat ontworpen, duurzaam draaikranslager
  • automatische smeersystemen
  • een conditiebewakingssysteem
  • diverse bussen en sluitringen voor het flexibele intrekmechanisme van de mooring-steunen.

Speciale lagers

Bij de ontwikkeling van duurzame draaikranslagers die bestand zijn tegen langdurige blootstelling aan zeewater en zware weersomstandigheden kon SKF putten uit zijn uitgebreide ervaring in de maritieme en windturbinesector. Het draaikranslagerontwerp voor de SR2000 wordt gekenmerkt door betere afdichtingsmogelijkheden en een nieuw ontworpen interne geometrie. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van de turbine en vermindert tegelijk de bedrijfs- en onderhoudskosten.

De nieuwe interne lagergeometrie in de kooi en loopbanen vermindert de wrijving en verbetert de turbineprestaties en de giercontrole. Het afdichtingsmateriaal op basis van polyurethaan zorgt voor een betere weerstand tegen ozon, UV en zout water en gaat langer mee dan de traditionele afdichtingen op basis van nitride. Het afdichtingsontwerp is ook minder gevoelig voor ringvervorming tijdens de werking, wat resulteert in minder vetlekkage en waterindringing.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven