Algemeen
Technologies added Emmen
De komende jaren wordt Technologies Added uitgebouwd tot een ‘Smart Industry Campus’ (foto: Technologies Added)

Na anderhalf jaar voorbereiding is de nieuwe productielijn van Technologies Added in gebruik genomen. Het consortium start officieel met 10 partners. In Emmen is de oude fabriek van Philips ontmanteld en veranderd in een moderne ‘shared smart factory’. Het is volgens de initiatiefnemers de eerste ter wereld. 

De oude Philips-fabriek is nu een locatie waar meerdere bedrijven onder de vlag van Technologies Added samen kunnen gaan produceren, en gebruik kunnen maken van de modernste robot- en informatietechnologie. In Emmen kunnen verschillende producten tegelijk worden geproduceerd.

‘Kleine bedrijven’

Rob Goossens, de nieuwe CEO van Technologies Added ziet de smart factory de nieuwe standaard worden. Waar grote bedrijven hun eigen smart factory ontwikkelen, wordt dat voor kleine bedrijven steeds lastiger. “Zij zijn dus aangewezen op toeleveranciers, vaak ver weg in lagelonenlanden.”

“Bedrijven willen echter meer grip op hun productieproces en ze willen dicht bij hun afzetmarkt produceren. Vandaar dat we met Technologies Added een alternatief aanbieden: Samen produceren onder één dak; in een gemeenschappelijke fabriek.” Het bedrijf voert als slogan ‘It feels like your own factory, but it works as a shared facility’.

Technologies Added gaat zich vooral richten op seriematige productie van producten met ingebouwde intelligentie (‘smart products’), zoals slimme armaturen, laadpalen, producten voor smart homes en medische en energieproducten.

Naar Smart Industry Campus

Emmen heeft met Technologies Added is, voor zover bekend, de eerste ‘shared smart factory’ ter wereld. Het kreeg daarom tijdens de Hannover Messe, de erkenning van officieel Fieldlab op de nationale Smart Industry Agenda.

De komende jaren wordt Technologies Added uitgebouwd tot een ‘Smart Industry Campus’ met allerlei voorzieningen voor de moderne maakindustrie zoals opleidingen, een innovatiecentrum waar bedrijven hun ‘smart productieproces’ kunnen laten ontwikkelen en een ‘incubator’ voor hightech startups.

Het consortium dat de shared smart factory op de rails zet is uitgebreid met Engie uit Roden, dat het flexibel-gerobotiseerde productieproces ontwikkelt, Oldenburger|Fritom (Veendam, Emmen) dat de ‘inhouse’ distributie en logistiek gaat verzorgen en Rockwell Automation dat tekent voor de industriële automatisering. Tijdens de kick-off ondertekenen deze partners een samenwerkingsovereenkomst.

Zes bedrijven zijn in de fabriek inmiddels gestart met de (voorbereiding van de) productie. Het gaat om Sustainder uit Emmen (slimme straatverlichting), Scoozy uit Delft (elektrische scootmobielen), Hydraloop International uit Leeuwarden (in-huis waterrecyclingsysteem), Persafe uit Breda (producten voor personal safety), SenseGlove uit Delft (Virtual Reality handschoen) en Embedded Fitness uit Helmond (interactieve fitness apparatuur).

‘Minimaal weer 250 medewerkers’

De ontwikkeling van Technologies Added als een nieuwe ‘shared facility’ voor MKB-bedrijven en startups wordt financieel ondersteund door de Gemeente Emmen, de Provincie Drenthe en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, om zo de werkgelegenheid na de sluiting van de Philips-fabriek zoveel mogelijk te behouden. In de hoogtijdagen werkten er toen zo’n 250 mensen.

Op dit moment werken er bij Technologies Added en betrokken partners 50 mensen. De initiatiefnemers verwachten binnen 2 jaar tenminste 250 mensen aan het werk te hebben. MKB-bedrijven met een eigen product en hardware startups kunnen zich aansluiten.

 • Eplan Emanage

  Eplan presenteert nieuwe volledige versie van eManage

  De cloud gebaseerde Eplan eManage software verbindt OEM'ers, system integrators, machinebouwers, paneelbouwers en operators (foto: Eplan)Met eManage Free kunnen gebruikers Eplan Platform projecten uploaden, delen en beheren in de cloud-omgeving. Eplan presenteert nu de volledige versie van de software, die aanzienlijk meer toegevoegde waarde biedt.… Lees verder →

 • Maarten Bulsink MA-IT

  MA-IT opent Automation Campus in Eindhoven

  "Onze klanten in de regio Eindhoven willen graag engineers bij ons opleiden," aldus Maarten Bulsink van MA-IT (foto's: MA-IT)Na zes jaar gevestigd te zijn geweest in Son, zal vanaf 1 februari MA-IT MyAutomation te vinden zijn in Eindhoven. Op deze nieuwe vestiging zijn niet alleen… Lees verder →

 • Apex Dynamics GL

  GL-Serie speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen

  De GL-serie is speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen (foto: Apex Dynamics)Als gevolg van automatiseringen in logistiek of productieomgevingen krijgt Apex Dynamics steeds meer vragen over tandwielkasten voor AGV toepassingen. Dat wil zeggen tandwielkasten voor Automatisch Geleide Voertuigen, oftewel mobiele robots, die vaak worden ingezet voor… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl)Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld. Draadloze… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck)Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K bereiken… Lees verder →

 • Het wereldwijde elektriciteitsverbruik kan eenvoudig met 10% omlaag

  Het wereldwijde elektriciteitsverbruik kan eenvoudig met 10% omlaag

  De elektrische motoren zijn verantwoordelijk voor meer dan 45% van het elektriciteitgebruik in de wereld. En met een groeiende bevolking en economie, zal het aantal motoren in 2040 zijn verdubbeld. (Foto: ABB)Naar aanleiding van de COP26-klimaattop heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) het rapport Energie-efficiëntie… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven