Algemeen
Technologies added Emmen
De komende jaren wordt Technologies Added uitgebouwd tot een ‘Smart Industry Campus’ (foto: Technologies Added)

Na anderhalf jaar voorbereiding is de nieuwe productielijn van Technologies Added in gebruik genomen. Het consortium start officieel met 10 partners. In Emmen is de oude fabriek van Philips ontmanteld en veranderd in een moderne ‘shared smart factory’. Het is volgens de initiatiefnemers de eerste ter wereld. 

De oude Philips-fabriek is nu een locatie waar meerdere bedrijven onder de vlag van Technologies Added samen kunnen gaan produceren, en gebruik kunnen maken van de modernste robot- en informatietechnologie. In Emmen kunnen verschillende producten tegelijk worden geproduceerd.

‘Kleine bedrijven’

Rob Goossens, de nieuwe CEO van Technologies Added ziet de smart factory de nieuwe standaard worden. Waar grote bedrijven hun eigen smart factory ontwikkelen, wordt dat voor kleine bedrijven steeds lastiger. “Zij zijn dus aangewezen op toeleveranciers, vaak ver weg in lagelonenlanden.”

“Bedrijven willen echter meer grip op hun productieproces en ze willen dicht bij hun afzetmarkt produceren. Vandaar dat we met Technologies Added een alternatief aanbieden: Samen produceren onder één dak; in een gemeenschappelijke fabriek.” Het bedrijf voert als slogan ‘It feels like your own factory, but it works as a shared facility’.

Technologies Added gaat zich vooral richten op seriematige productie van producten met ingebouwde intelligentie (‘smart products’), zoals slimme armaturen, laadpalen, producten voor smart homes en medische en energieproducten.

Naar Smart Industry Campus

Emmen heeft met Technologies Added is, voor zover bekend, de eerste ‘shared smart factory’ ter wereld. Het kreeg daarom tijdens de Hannover Messe, de erkenning van officieel Fieldlab op de nationale Smart Industry Agenda.

De komende jaren wordt Technologies Added uitgebouwd tot een ‘Smart Industry Campus’ met allerlei voorzieningen voor de moderne maakindustrie zoals opleidingen, een innovatiecentrum waar bedrijven hun ‘smart productieproces’ kunnen laten ontwikkelen en een ‘incubator’ voor hightech startups.

Het consortium dat de shared smart factory op de rails zet is uitgebreid met Engie uit Roden, dat het flexibel-gerobotiseerde productieproces ontwikkelt, Oldenburger|Fritom (Veendam, Emmen) dat de ‘inhouse’ distributie en logistiek gaat verzorgen en Rockwell Automation dat tekent voor de industriële automatisering. Tijdens de kick-off ondertekenen deze partners een samenwerkingsovereenkomst.

Zes bedrijven zijn in de fabriek inmiddels gestart met de (voorbereiding van de) productie. Het gaat om Sustainder uit Emmen (slimme straatverlichting), Scoozy uit Delft (elektrische scootmobielen), Hydraloop International uit Leeuwarden (in-huis waterrecyclingsysteem), Persafe uit Breda (producten voor personal safety), SenseGlove uit Delft (Virtual Reality handschoen) en Embedded Fitness uit Helmond (interactieve fitness apparatuur).

‘Minimaal weer 250 medewerkers’

De ontwikkeling van Technologies Added als een nieuwe ‘shared facility’ voor MKB-bedrijven en startups wordt financieel ondersteund door de Gemeente Emmen, de Provincie Drenthe en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, om zo de werkgelegenheid na de sluiting van de Philips-fabriek zoveel mogelijk te behouden. In de hoogtijdagen werkten er toen zo’n 250 mensen.

Op dit moment werken er bij Technologies Added en betrokken partners 50 mensen. De initiatiefnemers verwachten binnen 2 jaar tenminste 250 mensen aan het werk te hebben. MKB-bedrijven met een eigen product en hardware startups kunnen zich aansluiten.

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg)Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot 2… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS)Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra.… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma)Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht een… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon)Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen zijn.… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa)Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd en… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi)Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke in… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven