Algemeen
Voor toepassingen met een zeer hoge positionerings-, herhalingsnauwkeurigheid of hoge dynamiek is een servomotor nog steeds niet te verslaan zoals deze combinatie van Bonfiglioli Riduttori A-serie kegeltandwielkast met servoflens en een Bonfiglioli Vectron servomotor. (foto: Elsto Drives & Controls)

Het gaat hard met de elektrische servotechniek in de industrie. Deels omdat sommige toepassingen dit eisen, maar ook omdat steeds meer eindklanten het gewoon willen. Uiteraard is op servotechniek dezelfde ‘kosten en baten logica’ van toepassing als op elke andere manier van aandrijven. Maar om de een of andere reden blijft servotechniek omgeven door een zekere mystiek.

De intrinsieke eigenschappen van een servomotor zijn zeker interessant binnen de aandrijftechniek. Het gaat hierbij om een hoge koppeldichtheid, een vlak koppelverloop, een lage tot zeer lage massatraagheid en een hoge dynamiek. In combinatie met de juiste besturing (hoge rekenkracht, hoge rekensnelheid) kan een servomotor zeer snel en extreem nauwkeurig worden gepositioneerd, wat bij sommige toepassingen ook echt nodig is. Als motor, besturing en reductor goed op elkaar zijn afgestemd, is er sprake van motion control. Motion control is een high-end oplossing, duidelijk meer dan aandrijven alleen, het gaat over dynamiek en controle over de aandrijving. In het grensgebied tussen ‘motion control’ en ‘slim aandrijven’ is nog een wereld aan mogelijkheden en oplossingen beschikbaar die vaak onderbelicht blijft. Door gewone slimme regelaars te combineren met servomotoren of gewone motoren met een terugkoppelvoorziening zijn al veel typische motion control taken probleemloos en voordelig te realiseren. Voor toepassingen waar een zeer hoge positionerings-, herhalingsnauwkeurigheid of hoge dynamiek (het vermogen om zeer snel een beweging te starten of te veranderen van richting) verlangd wordt is een servomotor nog steeds niet te verslaan, maar voor veel andere taken kunnen gewone motoren en reductoren, mits goed gecombineerd en aangestuurd, al een prima oplossing zijn.

Selecteren aandrijving
De eerste vraag die bij het selecteren van een aandrijving moet worden gesteld is hoeveel nauwkeurigheid en/of dynamiek er echt nodig is. Hierbij dient naar het geheel van de aandrijving, motor, reductor en besturing te worden gekeken, uiteraard in relatie met de aan te drijven last. Op basis daarvan kan worden bepaald wat de beste oplossing zal zijn, en ook of deze gerealiseerd kan worden binnen het beschikbare budget en het beschikbare tijdspad. Net als bij ‘gewone’ motoren onderscheiden we ook bij servomotoren DC en AC synchrone motoren. Bij AC synchrone servomotoren, zijn permanent magneten in de rotor verwerkt, en verloopt de aansturing via een sinusvormige spanning. Deze borstelloze AC servomotoren zijn onderhoudsarm, leveren een hoog koppel, zijn compact en relatief gunstig geprijsd, en daarmee de eerste keus.

Lees het volledige artikel in het novembernummer van Aandrijftechniek.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven