Algemeen
segsmentdeur Sluis Eefde
Het inhangen van de segmentdeur in Sluis Eefde. (foto: Rijkswaterstaat)

Onlangs is de segmentdeur voor de tweede sluiskolk van Sluis Eefde geplaatst. Met de montage van de segmentdeur zijn nu beide zijden van de nieuwe sluis voorzien van deuren. De puntdeuren aan de andere kant van de sluis werden in mei al geplaatst. De segmentdeur is ontworpen en gemaakt door Hollandia Infra.

Direct nadat het schip met de segmentdeur de sluis was ingevaren, is begonnen met het ingehesen. Anderhalf uur na aankomst uur hing de segmentdeur op zijn plek en kon worden begonnen met de montage.

Segmentdeur

De nieuwe sluiskolk heeft een zogeheten segmentdeur gekregen, die wegdraait in de bodem als de sluis opengaat. Een segmentdeur met deze afmeting (circa 15 m breed en 5 mhoog) is weinig gebruikt in Nederland. Voordeel van zo’n deur is dat hij bij een calamiteit ook tegen de stroming in is te sluiten. Dit draagt bij aan de waterveiligheid. Bovendien is de deur makkelijker te onderhouden en zuinig in energiegebruik.

Meer informatie over de werkzaamheden aan Sluis Eefde is te vinden op de projectpagina van Rijkswaterstaat. Onderstaand ziet u een timelaps van de bouw van de segmentdeur.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven