Algemeen
Schunk configurator
Met de configurator van Schunk voor grijper-/zwenkeenheden en voor modulaire automatisering van de montage kunnen gebruikers hun constructie- en montagetijd aanzienlijk verminderen (foto: Schunk).

In het kader van zijn digitaliseringsstrategie bouwt grijper- en opspannerfabrikant Schunk zijn digitale tools op basis van de eCatalogusSolutions Technologie van Cadenas verder uit. Na de start van de online-configurator voor automatisering van de montage volgt een 3D-configurator voor grijp-/zwenkeenheden. Bovendien zijn alle grijpersysteemcomponenten uit het programma als ‘Smart Parts’ beschikbaar.

De configuratoren en de intelligente 3D CAD-modellen leveren installatiebouwers en systeem integratoren tijdsbesparing op en minimaliseren de kans op fouten bij het ontwerpen en construeren van grijpersystemen. Er zijn maar weinig kliks nodig om met de configurator voor grijp-/zwenkeenheden complete eenheden uit Schunk SRU-plus zwenkmodules, grijpers, sensoren en zelfs volledig gestandaardiseerde adapterplaten te configureren.

Aansluitend kunnen de grijp-/zwenkeenheden in de 3D-weergave worden getest, naar behoefte aangepast en tenslotte in alle gangbare CAD-formaten (2D of 3D) of als 3D-PDF worden ingelezen. Intelligente combinatielogica zorgt er voor dat alleen realiseerbare configuraties kunnen worden weergegeven. De individueel gegenereerde stuklijsten omvat behalve de componenten voor het grijpersysteem ook alle noodzakelijke standaard onderdelen zoals centreerelementen en schroeven.

Configurator voor montage

Al even eenvoudig werkt de configurator voor de modulaire automatisering van de montage. Hiermee kunnen pick & place eenheden intuïtief worden geconfigureerd en kan het systeem als assemblagedeel worden ingelezen.

Om het proces te versnellen kunnen gebruikers vervolgens uit vier basis pick & place opbouwvarianten kiezen en die individueel vormgeven.
De tool omvat de belangrijkste grijpers, draaimodules, lineaire modules en het complete portaalopbouwsysteem. Met meer dan 10.000 combinatiemogelijkheden ontstaat een uitgebreid moduleprogramma voor nauwkeurige montagetaken.

Catalogusdata

Maar Schunk is hiermee nog niet tevreden. Alle grijpersysteemcomponenten uit het catalogusprogramma zijn nu ook als Smart Parts beschikbaar. De 3D CAD-modellen omvatten behalve de CAD-geometriedata ook de technische gegevens uit de catalogus en producteigenschappen. Specifieke opties en aanbouwdelen (zoals aanbouwsets voor sensoren, afdichtings- en beschermingsvarianten en de sensoren zelf) kunnen direct aan het model worden gekozen en geconfigureerd.

Bovendien zijn er links naar datasheets, bedieningshandleidingen en naar de website van Schunk zodat steeds de gemakkelijkste weg naar verdere informatie beschikbaar is. Dit verkort de tijd voor de keuze van de componenten en toebehoren en elimineert het tijdrovend zoeken en het verstrekken en beheren van componentdata. Bovendien kunnen aan de hand van metadata bewegingsverlopen in het CAD-systeem worden gesimuleerd en kan informatie over massazwaartepunten, materialen of millieunormen worden geraadpleegd.

In plaats van grijpersystemen in het CAD-programma uit afzonderlijke componenten op te bouwen (wat nu nog gangbaar is), kunnen nu complete subsystemen direct in Cadenas worden geconfigureerd en volledig ingelezen. Omdat alle datamodellen al voldoen aan de eCl@ss 10.0 classificatie bieden ze optimale voorwaarden voor gestandaardiseerd verstrekken, beheren, onderhouden gebruiken.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven