Algemeen
schonere energie voor cruiseschepen 1
De LNG hybrid barge 'Hummel' zal voor stroomverzorging van de cruiseschepen zorgen (foto’s: Igus).

Na een automatische energiekoppeling voor portaalkranen op rupsbanden heeft Igus nu ook een koppeling ontwikkeld voor de aansluiting van cruiseschepen op schonere energie. De LNG hybrid barge Hummel drijft in de Hafencity in Hamburg. Dankzij deze drijvende energiecentrale op vloeibaar aardgas kunnen cruiseschepen tijdens hun verblijf in de haven worden voorzien van energie uit vloeibaar aardgas (LNG). Daardoor kan worden bespaard op scheepsdiesel en wordt de emissie en de partikeluitstoot van de cruiseschepen verminderd.

Normaal draaien de generatoren aan boord gewoon door tijdens het verblijf van cruiseschepen in havens. Daardoor worden veel schadelijke stoffen in de havenlucht uitgestoten. Om dit in de toekomst te kunnen voorkomen, heeft Becker Marine Systems de Hummel ontwikkeld en gebouwd.

Schonere energie

Voor het transport van de energie naar de kade, van waaruit ze vervolgens verder naar de cruiseschepen wordt geleid, heeft het bedrijf Igus mee aan boord genomen. Het bedrijf uit Keulen heeft zowel de complete elektronica als de complete staalconstructie ontwikkeld en gerealiseerd. De specialist voor energietoevoersystemen leverde het complete systeem van de schakelkast tot en met de stekkers.

schonere energie voor cruiseschepen
Het complete koppelsysteem werd door Igus ontwikkeld en geïnstalleerd.

Zodra de Barge zijn ligplaats heeft bereikt, wordt een ‘gangway’ uitgestuurd waarover de personentransfers van en naar de kade mogelijk zijn. Onder deze gangway bevinden zich kabelrupsen van Igus die zijn uitgerust met vier zware 6 kV/10 kV kabels met connectoren. Zodra de gangway is aangekoppeld en de kabelrupsen zijn uitgestuurd, worden ze aan de kade aangesloten op grote aansluitkasten.

Het systeem koppelt niet alleen aan de Barge aan; ook de voortdurende bewegingen van het schip moeten worden gecompenseerd. De brug is voortdurend in beweging om de golven en getijden te compenseren. Vanaf het cruise-seizoen 2015 zal de Barge regelmatig worden ingezet.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven