Algemeen
Schneider en EPMC in kraanrevisie
Schneider Electric en EPMC Europe hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten om bedrijven te ondersteunen bij reviseren en onderhouden van kranen (foto: EPMC Europe).

Kostenbesparing heeft er bij veel bedrijven toe geleid dat niet wordt geïnvesteerd in het moderniseren van kranen. Het gevolg hiervan is volgens Schneider Electric dat tot 50% van de kranen verouderd is. Het gaat hierbij onder meer om kranen die in gebruik zijn bij scheepswerven, in de betonindustrie en in de bulk- en handlingsector. Het bedrijf heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met EPMC Europe om bedrijven te ondersteunen bij het gehele proces van kraanrevisie, van het ombouwen van de kranen tot en met het leveren van service, onderhoud en inspecties.

In Nederland worden nog steeds veel kranen ingezet die in de jaren zestig en zeventig zijn geproduceerd. Het is bij deze kranen niet alleen lastig om aan vervangende onderdelen te komen, ze zijn ook storingsgevoeliger en verbruiken teveel energie. Volgens EPMC Europe kunnen deze kranen bij modernisering 20% tot 60% zuiniger omgaan met energie.

Nu de Nederlandse economie langzaam in de lift zit, verwachten beide partijen dat bedrijven flink moeten investeren in het moderniseren van hun kranen. Organisaties kunnen met de gerealiseerde energiebesparingen alléén een oudere kraan niet op korte termijn terugverdienen. Zij moeten bij oudere kranen ook rekening houden met slijtage, meer onderhoudswerkzaamheden en stilstand. Met deze kostenposten in ogenschouw genomen, verdient retrofit zich op korte termijn wel terug. Schneider Electric en EPMC Europe hebben hiertoe dan ook een partnership afgesloten.

Samen in kraanrevisie

Bij de ombouwprojecten plaatst EPMC Europe tijdelijk energiemeters op de kranen, zowel vóór de ombouw en als na de kraanrevisie. Het doel hiervan is om de energiebesparing van de revisie meetbaar te maken. Hiermee voorkomen bedrijven mogelijke boetes voor het teveel belasten van het milieu.

Het komt voor dat energiebedrijven blindvermogen in rekening brengen. Na het in gebruik nemen van de gereviseerde kraan is er weinig blindvermogen meer en profiteren organisaties van een lager energieverbruik, zodat ze op hun kosten kunnen besparen. Ook worden de voedingskabels en het energienet minder belast.

Bovendien kunnen organisaties dankzij de metingen aantonen dat ze actief werken aan duurzaamheid. Eindklanten leggen immers steeds meer druk op toeleveranciers om hun CO2-uitstoot te minimaliseren. Aangezien niet-duurzame bedrijven steeds vaker opdrachten mislopen, is een aantoonbare groene footprint essentieel.

Samenwerking

EPMC Europe combineert zijn 25-jarige ervaring op het gebied van kraanoplossingen met de hardware- en softwareoplossingen van Schneider Electric, zoals frequentieregelaars, PLC’s, bedieningspanelen en veiligheidscomponenten zoals noodstopbewaking. Daarnaast levert het Franse concern voorgedefinieerde oplossingen om het ongecontroleerd slingeren van de last te voorkomen.

Volgens EPMC hoeven organisaties dankzij de softwarearchitectuur van Schneider Electric niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden. De software zorgt er voor dat kranen bepaalde bewegingen die schadelijk of onveilig zijn, kunnen vermijden. De geïntegreerde softwarebouwstenen zorgen voor een kortere time-to-market van de kraanoplossingen. Organisaties zijn hierdoor in staat tot 30% op kosten te besparen in de fase tussen het ontwerpen en het gebruik van de kraanoplossing. In de uitvoerende fase zijn gedurende het in bedrijfstellen kostenbesparingen tot 40% haalbaar.

Schneider Electric heeft bewust gekeken naar een partner die zowel op elektrisch als op mechanisch gebied over kennis en ervaring beschikt. Beide bedrijven hebben eerder al gezamenlijk revisieprojecten uitgevoerd. Hierbij is gebleken dat de mechanische vaardigheden van essentieel belang zijn om succesvolle turnkey projecten af te leveren. Voor Schneider Electric was ook belangrijk dat EPMC Europe veel kennis heeft op het gebied van de Energie Investeringsaftrek (EIA) regeling. EPMC Europe ondersteunt bedrijven bij deze regeling.

 • Compacte en allround frequentieregelaar FR-E800 van Mitsubishi

  De Mitsubishi FR-E800 is een compacte en allround regelaar (Foto: Mitsubishi Electric)Mitsubishi Electric, in Nederland onder andere gedistribueerd door Hiflex Automatiseringstechniek, heeft een aantal compacte en allround frequentieregelaars FR-E800 in het assortiment. De frequentieregelaars uit de FR-E800 serie zijn gebaseerd op de technologie van de… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft ook in het najaar een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied.… Lees verder →

 • ATS Transporttechnieken overgenomen door Veth Participations

  Met de overname wil Veth Participations ATS Transporttechnieken wereldmarktleider maken op het gebied van ‘Bag Emptying’, een nichesegment waarbinnen ATS op dit moment al een belangrijke speler is. (Foto: ATS)ATS Transporttechnieken uit Rijen is overgenomen door Veth Participations. Met de overname wil Veth Participations ATS… Lees verder →

 • Compacte computers van OnLogic voor IoT en Edge computing

  De Karbon 400 serie heeft twee modellen: de compacte Karbon 410 met standaard IO en uitbreidingsmogelijkheden, en de Karbon 430 met extra uitbreidingsopties voor complexe IoT toepassingen. (Foto: OnLogic)OnLogic , fabrikant van industriële en robuuste computerhardwareoplossingen, introduceert de Karbon 400 serie computers. De twee nieuwe… Lees verder →

 • Efficiënte IE5+-motoren optimaal geschikt voor levensmiddelenproductie

  Schaalbare aandrijfoplossingen, zoals de nieuwste IE5+-motoren, zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik in de levensmiddelenindustrie. (Foto: Nord Drivesystems)Nord Drivesystems heeft een motor ontwikkeld die geschikt is voor toepassing in de levensmiddelenindustrie: de IE5+-motor biedt optimale efficiëntie en milieubewustzijn voor toepassingen voor levensmiddelen. Maximale hygiëne is… Lees verder →

 • Schaeffler opent duurzame fabriek voor e-mobility aandrijvingen

  De nieuwe fabriek in Szombathely is de eerste productiefaciliteit van Schaeffler die 100 procent is gewijd aan oplossingen voor elektromobiliteit. (Foto: Schaeffler)Schaeffler heeft een nieuwe productiefaciliteit geopend op zijn Szombathely-locatie in het westen van Hongarije. Hiermee creëert het bedrijf 150 nieuwe banen in e-mobility. Het… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven