Algemeen
ABB Oceanco super yacht
ABB gaat twee Azipod elektrische voortstuwingsaandrijvingen leveren aan de Nederlandse bouwer van luxejachten Oceanco (foto's: ABB)

ABB gaat twee Azipod elektrische voortstuwingsaandrijvingen leveren aan de Nederlandse bouwer van luxe jachten Oceanco. Dit debuutcontract effent de weg voor een bredere samenwerking op het vlak van duurzame elektrische voortstuwing. Een markt die tegen 2025 naar verwachting meer dan 10 miljard dollar zal bedragen.

Het project is gespecificeerd voor een superjacht dat volgens de hoogste duurzaamheidsnormen wordt gebouwd. Het geïntegreerde project van ABB omvat de levering van twee Azipod-eenheden van 2,5 MW, samen met voortstuwingstechnologie en besturingen.

Efficiency

Het Azipod-systeem staat bekend om zijn efficiëntie en manoeuvreerbaarheid in vergelijking met conventionele systemen. De technologie vindt zijn plek in een brede variëteit aan scheepstypes, van cruiseschepen tot tankers en veerboten.

De schaalbaarheid van Azipod-voortstuwing betekent dat het systeem even goed geschikt is voor de milieubewuste superjachtsector, een markt waar eigenaars ook bijzondere waarde hechten aan de hoogste comforteisen door minder lawaai en trillingen.

Bewezen technologie

De Azipod-technologie is gebaseerd op een bestuurbaar voortstuwingssysteem waarvan de elektrische aandrijving zich bevindt in een zich onder water bevindende pod buiten de romp van het schip, die 360 graden kan draaien.

ABB azipod

De Azipod-voortstuwing, die drie decennia geleden werd gelanceerd, is in de sector uitgegroeid tot een benchmark voor milieuvriendelijke scheepstechnologie, met een bewezen vermogen om het brandstofverbruik met wel 20 procent te verlagen in vergelijking met traditionele schroefasvoortstuwingssystemen.

Integratie duurzame aandrijfsystemen

“Met Oceanco’s uiteindelijke doel van nul impact op het milieu zijn we verheugd om samen te werken met ABB Marine & Ports, wiens technologieën bekend staan om de duurzaamheid. Iets waar eigenaren van superjachten steeds meer naar op zoek zijn”, aldus Remco Jurgens, Naval Architect van Oceanco. De twee bedrijven onderzoeken de mogelijkheden voor de integratie van complete aandrijf- en voortstuwingssystemen in toekomstige projecten, voegde hij eraan toe.

“We zijn zeer verheugd dat we deze eerste deal met Oceanco hebben gesloten, en we kijken uit naar samenwerking in de toekomst. Onze twee bedrijven delen een ethos van duurzame bedrijfsontwikkeling dat een sterke basis vormt voor onze relatie,” aldus Thomas Hackman, Market Development Manager, Superyachts, ABB Marine & Ports.

Duurzaamheidsstrategie 2030

Beide ondernemingen hebben onlangs hun engagement voor duurzame ontwikkeling en ambitieuze doelstellingen onderstreept die ook zullen helpen om de maritieme sector vrij te maken van fossiele brandstoffen.

Als onderdeel van haar duurzaamheidsstrategie 2030, die in november 2020 werd gelanceerd, zal ABB in haar eigen activiteiten koolstofneutraliteit bereiken en haar klanten ondersteunen bij het verminderen van hun jaarlijkse CO2-uitstoot met ten minste 100 megaton, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 30 miljoen verbrandingsauto’s.

Oceanco NXT initiatief

Ondertussen heeft de superjachtbouwer het Oceanco NXT-initiatief gelanceerd om samen te werken met partners uit verschillende bedrijfssectoren met als uiteindelijk doel superjachten te ontwerpen en te bouwen met nul-uitstoot.

“We zien ABB als een toonaangevende leverancier en een essentiële partner voor toekomstige ontwikkelingen”, aldus Jurgens. “Efficiënte energiebeheersystemen, energieopslag en geavanceerde voortstuwingssystemen worden beschouwd als fundamenteel om ons doel te bereiken.”

Remote Diagnostics

Een bijkomend voordeel voor Oceanco en haar klant is het wereldwijde ondersteuningsnetwerk van ABB, dat 24 uur per dag advies biedt en de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van het ABB Ability Remote Diagnostics System voor het bewaken en oplossen van problemen met apparatuur.

ABB remote diagnostics marine

Vandaag de dag, met meer dan 1.000 schepen wereldwijd aangesloten op ABB Ability Collaborative Operations, vormen digitale diensten de kern van de ondersteuning van schepen vanaf de wal. ABB-experts bewaken systemen aan boord, coördineren de diagnose van apparatuur en bieden 24/7 onderhoudsdiensten aan vanuit acht ABB Ability Collaborative Operations Centers over de hele wereld.

Emissievrije maritieme industrie

ABB voorziet de maritieme industrie van toonaangevende technologieën die de evolutie van duurzame scheepvaart stimuleren. Elektrische voortstuwing, data-driven services en geïntegreerde oplossingen voor schip en wal van ABB effenen de weg naar een emissievrije maritieme industrie, bieden reders een grotere efficiëntie en betrouwbaarheid, en bereiden schepen voor op de eisen van morgen.

Tekstvertaling: Paul Quaedvlieg

 • Yaskawa Weber Hospital Systems

  Ziekenhuisbedden reinigen met industriële robots

  Met de robots kan er zo dicht mogelijk bij alle onderdelen van het bed met hete stoom gewerkt worden (foto's: Yaskawa) Weber Hospital Systems, onderdeel van Weber Machinebouw, heeft een systeem ontwikkeld om ziekenhuisbedden automatisch te reinigen met behulp van robots. In 2014 heeft Weber… Lees verder →

 • Lasal update tool sigmatek

  Software comfortabel bijwerken met Lasal Update Tool

  Programmawijzigingen die van invloed zijn op volgorde, visualisatie en besturing samengevoegd in een comfortabele interface met behulp van de Update Tool in de LASAL software van SigmaTek Met de nieuwe ‘Update Tool’ in de All-In-One Engineering Software Tool LASAL van Sigmatek zijn programmawijzigingen door te… Lees verder →

 • SMC EX600 IO link

  Nieuwe IO-Link mastermodule van SMC optimaliseert productieprocessen

  SMC levert voor de EX600-serie een IO-Link mastermodule die flexibel aansluit op productienetwerken Communicatie tussen de PLC en het sensor-/actuatorniveau is essentieel in geautomatiseerde processen en Industrie 4.0-toepassingen. SMC biedt een passende oplossing voor het aansluiten van componenten, zoals ventielen, op een bestaand productienetwerk: de… Lees verder →

 • schunk colab

  Nieuwe technologieën staan centraal in CoLab van Schunk (video)

  In het CoLab applicatiecentrum zijn twaalf industriële robots en cobots beschikbaar voor het vinden van specifieke automatiseringsoplossingen (foto's: Schunk) In het CoLab, het nieuwe applicatiecentrum op de Schunk-locatie in Brackenheim-Hausen (Duitsland), kunnen klanten hun automatiserings-oplossingen nu realistisch testen op een oppervlakte van 800 vierkante meter… Lees verder →

 • Fraunhofer IFF robot lopende band

  Fraunhofer IFF ‘automatiseert’ de lopende band medewerker (video)

  Dankzij nieuwe technologieën kunnen mobiele robots taken uitvoeren aan de lopende band, en zelf meelopen (foto's: Fraunhofer IFF) Robotica-experts van het Fraunhofer IFF hebben samen met partners uit de industrie en de wetenschap een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee intelligente mobiele assistent-robots assemblagetaken kunnen uitvoeren, zelfs… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven