Algemeen
SAP Bosch samenwerking
Bosch en SAP gaan strategisch samenwerken om hun digitale bedrijfsprocessen te vereenvoudigen (foto: Paul Quaedvlieg)

Bosch en SAP gaan strategisch samenwerken om hun digitale bedrijfsprocessen te vereenvoudigen. Het doel van de partners is het verder ontwikkelen van een digitale industriestandaard voor onder andere de uitwisseling en het gebruik van bedrijfsgegevens in de gehele waardeketen. Dit zal de processen binnen het bedrijf en tussen de bedrijven onderling harmoniseren en verder automatiseren. Hiermee willen de bedrijven een aanzienlijk hogere efficiëntie bereiken.

Door de sterke netwerkvorming van beide bedrijven in verschillende sectoren biedt de samenwerking potentieel voor de hele economie. “We hebben sterke partnerschappen nodig om de digitalisering van Duitsland te bevorderen – door het creëren van een standaard met SAP bieden we ook toegevoegde waarde voor klanten, partners en leveranciers”, legt Dr. Michael Bolle, directielid van Bosch en CDO/CTO van de Bosch Groep uit.

Overdracht van de bedrijfsprocessen

Deze samenwerking is met name belangrijk voor de productie-industrie. Vooral de wereldwijde automobielindustrie, met haar sterk geïntegreerde toeleveringsketens en talrijke productielocaties, die vandaag de dag nog vaak individueel worden beheerd en gecontroleerd, kan hiervan profiteren.

De kern van de samenwerking is de overdracht van de bedrijfsprocessen van Bosch naar de ERP (Enterprise Resource Planning) softwaresuite SAP S/4-HANA voor de planning, controle en het beheer van de middelen, van de orderinvoer tot de productie en levering tot de factuurverwerking.

Digitale transformatie toegankelijk maken

“Dankzij zijn industriële expertise en technologisch leiderschap in diverse industrieën is Bosch van uitzonderlijk belang voor de wereldwijde toeleverings- en waardeketen. Samen streven we ernaar om deze expertise digitaal in kaart te brengen op basis van SAP S/4-HANA – en zo een uniforme industriestandaard te definiëren om de voordelen van digitale transformatie toegankelijk te maken voor andere deelnemers aan de industrie”, zegt Christian Klein, CEO van SAP SE.

SAP Bosch
Rechts Michael Bolle, CDO/CTO van de Bosch Groep; links, Christian Klein, CEO van SAP (foto: Bosch)

Real-time analyses

Proces-, technologie- en ontwikkelingsexperts van beide bedrijven werken nauw samen, waardoor de interne digitalisering bij Bosch op volle toeren draait. Zo wordt het aantal ERP SAP-systemen gehalveerd met behulp van S4/HANA-implementatie en -transformatie.

Alleen al in de Bosch Mobility Solutions divisie worden de productieve systemen teruggebracht tot één. Dit draagt bij aan een aanzienlijke toename van de mogelijkheden voor real-time analyses en besturingsoptimalisering.

Concurrentievermogen vergroten

Met zijn diepgaande expertise in verschillende bedrijfssectoren en -processen zal Bosch de verdere ontwikkeling van SAP S/4HANA beïnvloeden – zowel voor zijn eigen belangen als voor het grote SAP-klantenbestand. SAP zal een belangrijke rol spelen als partner en consultant in de integratie – dankzij de diverse ervaringen en kennis op het gebied van het beheer van ERP-systemen.

Het doel van de standaardisatie en automatisering van processen is een duidelijke vereenvoudiging van het wereldwijde systeemlandschap, een continue optimalisatie van processen en een nog veiligere afhandeling van real-time analyses. Vooral bij de interfaces naar leveranciers enerzijds en naar klanten anderzijds kan een aanzienlijk potentieel worden benut in de uitwisseling van eisen, planning en behoeften.

Voor het eerst maken de nieuwste technologieën dit mogelijk in real time over de hele waardeketen en tussen alle partijen. Zo worden het concurrentievermogen en de slagvaardigheid van het niveau van het bedrijfsmanagement tot aan de productie permanent vergroot.

 • Bosch Rexroth partner Nevonex

  Bosch Rexroth nieuwe Nevonex-partner

  De processorgebaseerde RCU-telematica-besturingseenheid van Bosch Rexroth maakt nu deel uit van het Nevonex-ecosysteem voor digitale diensten in de landbouw. (Foto: Bosch Rexroth) Bosch Rexroth is een nieuwe partner voor hardware en interfaces van Nevonex, het fabrikantonafhankelijke ecosysteem voor digitale diensten in de landbouw. De RCU-telematica-eenheid… Lees verder →

 • Schunk Medtech Steriline

  Mechatronische componenten Schunk compatibel met standaard lab-apparatuur

  De levenslang onderhoudsvrije PGN-plus-P met klant specifieke coating voor de handling van medicijnflessen in een aseptisch vulsysteem (foto: Steriline) De verwerkende industrie speelt een sleutelrol in de biowetenschappelijke sector. Bij de productie van gevoelige producten waar mensen direct mee in contact komen, zijn betrouwbare systeem-componenten… Lees verder →

 • Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen. (Foto: Dana) Dana introduceert nieuwe planetaire aandrijvingen met verbeterde koppeldichtheid en ontwerpflexibiliteit voor een breed scala aan rups-, wiel- en liertoepassingen. De nieuwe planetaire aandrijvingen, die nu beschikbaar zijn, bieden nominale koppelwaarden van 80 kNm tot 130 kNm. Ze… Lees verder →

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg) Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven