Algemeen
SAP Bosch samenwerking
Bosch en SAP gaan strategisch samenwerken om hun digitale bedrijfsprocessen te vereenvoudigen (foto: Paul Quaedvlieg)

Bosch en SAP gaan strategisch samenwerken om hun digitale bedrijfsprocessen te vereenvoudigen. Het doel van de partners is het verder ontwikkelen van een digitale industriestandaard voor onder andere de uitwisseling en het gebruik van bedrijfsgegevens in de gehele waardeketen. Dit zal de processen binnen het bedrijf en tussen de bedrijven onderling harmoniseren en verder automatiseren. Hiermee willen de bedrijven een aanzienlijk hogere efficiëntie bereiken.

Door de sterke netwerkvorming van beide bedrijven in verschillende sectoren biedt de samenwerking potentieel voor de hele economie. “We hebben sterke partnerschappen nodig om de digitalisering van Duitsland te bevorderen – door het creëren van een standaard met SAP bieden we ook toegevoegde waarde voor klanten, partners en leveranciers”, legt Dr. Michael Bolle, directielid van Bosch en CDO/CTO van de Bosch Groep uit.

Overdracht van de bedrijfsprocessen

Deze samenwerking is met name belangrijk voor de productie-industrie. Vooral de wereldwijde automobielindustrie, met haar sterk geïntegreerde toeleveringsketens en talrijke productielocaties, die vandaag de dag nog vaak individueel worden beheerd en gecontroleerd, kan hiervan profiteren.

De kern van de samenwerking is de overdracht van de bedrijfsprocessen van Bosch naar de ERP (Enterprise Resource Planning) softwaresuite SAP S/4-HANA voor de planning, controle en het beheer van de middelen, van de orderinvoer tot de productie en levering tot de factuurverwerking.

Digitale transformatie toegankelijk maken

“Dankzij zijn industriële expertise en technologisch leiderschap in diverse industrieën is Bosch van uitzonderlijk belang voor de wereldwijde toeleverings- en waardeketen. Samen streven we ernaar om deze expertise digitaal in kaart te brengen op basis van SAP S/4-HANA – en zo een uniforme industriestandaard te definiëren om de voordelen van digitale transformatie toegankelijk te maken voor andere deelnemers aan de industrie”, zegt Christian Klein, CEO van SAP SE.

SAP Bosch
Rechts Michael Bolle, CDO/CTO van de Bosch Groep; links, Christian Klein, CEO van SAP (foto: Bosch)

Real-time analyses

Proces-, technologie- en ontwikkelingsexperts van beide bedrijven werken nauw samen, waardoor de interne digitalisering bij Bosch op volle toeren draait. Zo wordt het aantal ERP SAP-systemen gehalveerd met behulp van S4/HANA-implementatie en -transformatie.

Alleen al in de Bosch Mobility Solutions divisie worden de productieve systemen teruggebracht tot één. Dit draagt bij aan een aanzienlijke toename van de mogelijkheden voor real-time analyses en besturingsoptimalisering.

Concurrentievermogen vergroten

Met zijn diepgaande expertise in verschillende bedrijfssectoren en -processen zal Bosch de verdere ontwikkeling van SAP S/4HANA beïnvloeden – zowel voor zijn eigen belangen als voor het grote SAP-klantenbestand. SAP zal een belangrijke rol spelen als partner en consultant in de integratie – dankzij de diverse ervaringen en kennis op het gebied van het beheer van ERP-systemen.

Het doel van de standaardisatie en automatisering van processen is een duidelijke vereenvoudiging van het wereldwijde systeemlandschap, een continue optimalisatie van processen en een nog veiligere afhandeling van real-time analyses. Vooral bij de interfaces naar leveranciers enerzijds en naar klanten anderzijds kan een aanzienlijk potentieel worden benut in de uitwisseling van eisen, planning en behoeften.

Voor het eerst maken de nieuwste technologieën dit mogelijk in real time over de hele waardeketen en tussen alle partijen. Zo worden het concurrentievermogen en de slagvaardigheid van het niveau van het bedrijfsmanagement tot aan de productie permanent vergroot.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven