Algemeen

‘s Werelds eerste 3D geprinte offshore kraanhaak

Huisman maakt actief gebruik van de 3D WAAM printtechniek (foto: Huisman)

In de eerste week van 2018 is ’s werelds eerste 3D geprinte offshore kraanhaak, geproduceerd door Huisman Equipment in Schiedam, met vlag en wimpel geslaagd voor de overbelastingstest (80mt) en alle bijbehorende kwaliteitscontroles volgens de strengste criteria.

Kraanhaken zijn meestal vervaardigd door middel van giet- of smeedtechnieken. De door Huisman gebruikte 3D printtechnologie heeft een enorme stap voorwaarts gemaakt naar wat de nieuwe, toekomstige productietechnologie zou kunnen worden. Huisman maakt actief gebruik van de 3D printtechniek ‘Wire & Arc Additive Manufacturing’ (WAAM) voor de productie van middelgrote tot grote componenten van hogesterktestaal.

Een van die producten is een grote viertandshaak met een geprint eigen gewicht van circa 1000 kg. Een belangrijk voordeel voor grotere kraanhaken is de aanzienlijke vermindering van levertijd tegen een kostprijs die met gietstukken en smeedstukken kan concurreren. Bovendien kan een consistenter kwaliteitsniveau worden gegarandeerd.

WAAM kan worden gebruikt voor kraanhaken maar stelt Huisman ook in staat om andere componenten te produceren. Denk aan complexe vormen, korte levertijden of lokaal alternatieve materiaaleigenschappen, om bijvoorbeeld slijtvastheid en corrosieweerstand te verbeteren. Met de positieve WAAM testresultaten is Huisman nu in staat om betrouwbare componenten te produceren die eerder fysiek onmogelijk of commercieel onhaalbaar waren. In de nabije toekomst wil Huisman het WAAM proces verder verbeteren door de kostprijs voor deze techniek te verlagen en de productiemogelijkheden te vergroten tot objecten van 2500 kg geprint gewicht.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven