Algemeen
Gummy bears
Van een vloeibare snoepmassa een gummy snoepje maken, dat kunnen de speciale machines van Tanis Confectionery, met tandwielkasten van Apex Dynamics (foto: Stef, FreeImages)

Het engineeren en produceren van een hoogwaardige, veilige productielijn voor gummi snoepjes, lijkt waarschijnlijk vooral een lekkere vraag maar heeft in de praktijk zeker technisch veel voeten in aarde. De voedselindustrie kent de zwaarste veiligheidseisen en deze toepassing bevond zich daarnaast in een explosiegevaarlijke omgeving.

Welke RVS tandwielkasten passen hierbij het best? Sommige series tandwielkasten van Apex Dynamics worden standaard in RVS uitgevoerd maar welke eisen zijn er verder? Samen met de engineers van Tanis Confectionery kwam Apex Dynamics tot de beste oplossing.

Spelingsarme aandrijvingen

De engineers van Tanis Confectionery, wereldleider in het leveren van totaaloplossingen voor de snoepindustrie, namen contact op met Apex Dynamics met een zeer bijzonder verzoek: voor een nieuw te ontwikkelen Tanis Moulding line waren een aantal spelingsarme aandrijvingen nodig.

Tanis Confectionery machine
Tanis Confectionery maakt bijzondere snoepmachines

Zware eisen

Deze productielijn maakt een gummy snoepje van een vloeibare snoepmassa, welke gegoten wordt in een uitsparing in het zetmeel en uiteindelijk afkoelt tot het eindproduct., bijvoorbeeld de bekende gummi-beertjes. Waarom is dit verzoek bijzonder? Omdat er een hele lijst aan zware eisen aan ten grondslag ligt:

RVS uitvoeringDe tandwielkast moest geheel in Roestvaststaal (RVS) uitgevoerd worden wegens de strenge hygiëne-normen bij de klant.
Food grade smeermiddelDe tandwielkasten moeten uitgerust zijn met food grade smeermiddel, zodat er nooit een gevaarlijke besmetting van smeermiddel op het snoepgoed kan optreden.
ATEX CertificeringOmdat er gewerkt wordt in een omgeving waar een stofexplosie mogelijk is, dienden alle producten ATEX gecertificeerd te zijn.
Amerikaanse motorenEr worden zeer speciale, Amerikaanse, motoren aangebouwd, deze moeten natuurlijk passen op de tandwielkasten.
Wereldwijde ondersteuningTanis Confectionery levert wereldwijd, het was dus ook een eis van wereldwijde ondersteuning door de fabrikant.
Korte levertijdMogelijk korte levertijd.

Haaks kegelwiel en recht planetair

Samen met Apex Dynamics werd er gekozen voor haakse kegelwielkasten uit de AT serie met een holle uitgaande as en in overbrengverhoudingen 1:1 en 10:1. Daarnaast werden er een aantal rechte AE planetaire tandwielkasten geselecteerd.

Apex Dynamics
Links de AT haakse kegelwielkasten met holle as, rechts de AE planetaire tandwielkast

Alle tandwielkasten hebben schuine- of spiraalvormige vertanding en naast een roestvaststalen huis ook een RVS uitgaande (holle) as. De spelingsarme oplossingen van Apex Dynamics ‘checked all the boxes’. Inmiddels draaien er al vele installaties over de hele wereld naar volle tevredenheid.

Productie van snoep

Tanis Confectionery is wereldleider in het leveren van totaaloplossingen voor de snoepindustrie. Het bedrijf uit Oosterhout ontwerpt en levert, wereldwijd, op maat gemaakte totaaloplossingen voor de productie van snoep. Van de ingrediënten tot het eindproduct, Tanis Confectionery is uniek in het leveren van alle noodzakelijke apparatuur voor dit proces.

Klanten assisteren

Naast het leveren van de machines aan klanten beschikken ze ook over een zeer specialistisch team met jarenlange ervaring in snoep maken. Dit team van experts wordt ingezet om klanten te assisteren met het produceren van nieuwe recepten of het verbeteren van bestaande recepten. Tanis Confectionery heeft op deze manier al vele tevreden vaste klanten aan zich verbonden en haar grootste afzetmarkt is Amerika.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven