Algemeen
Volvo Trucks België ruitenwissermotoren
Op vraag van de Vrije Universiteit Brussel heeft Volvo Trucks Belux 102 ruitenwissermotoren geschonken (foto: Volvo Trucks)

De Covid-19 epidemie zou kunnen leiden tot een groot tekort aan beademingsapparatuur in de ziekenhuizen. Diverse instanties zoeken hiervoor oplossingen. Op vraag van de Vrije Universiteit Brussel heeft Volvo Trucks België 102 ruitenwissermotoren geschonken. Doel is om deze motoren te gebruiken als aandrijfmotor voor beademingsapparatuur.

Een werkgroep van de VUB, namelijk het Fablab van de industrieel ingenieurs, is begonnen met het ontwerpen van een low cost en snel te produceren beademingstoestel. Het team bestaat uit 35 multidisciplinaire ingenieurs (studenten-alumni-assistenten-proffen) en het doel is om voor de verwachte piek van Corona-besmettingen tegen 9 april, zo veel mogelijk beademingstoestellen in gebruik te hebben. De filosofie in het project is het gebruiken van componenten die in grote getallen beschikbaar zijn in andere sectoren dan de medische, omdat deze al zwaar belast wordt op dit moment.

Solide constructie met stalen as

“We hebben de afgelopen week een grote variëteit aan motoren getest, en de ruitenwissermotoren bleken goed te kunnen werken in deze unieke set-up. De motoren moeten beantwoorden aan zekere specificaties, zoals 40-50 omw/min, 50W continuvermogen en een solide constructie met een stalen as die radiale krachten kan opvangen,” zegt Jonathan Sterckx, Team captain & Suspension Vehicle mechanics & Sponsoring VUB Racing. “De ruitenwissermotoren van vrachtwagens zijn sterker dan die van personenwagens, en hoewel deze ook werken, zullen die van de vrachtwagens een langere levensduur hebben.”

Meerdere bedrijven werken mee

De beademingstoestellen moeten wel nog gecertificeerd worden voordat ze kunnen worden ingezet in de ziekenhuizen. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met het UZ Brussel. “Verschillende bedrijven uit de vrachtwagen- en automobielsector hebben hun medewerking al toegezegd voor dit project. We zijn hun dan ook bijzonder dankbaar voor hun enthousiaste medewerking”, zegt Jonathan Sterckx.

Voorraad onderdelen Volvo FL6

“De ruitenwissermotoren die wij schenken zijn afkomstig van een voorraad onderdelen van de Volvo FL6. Vanuit Volvo Group’s centrale onderdelenmagazijn in Gent werden de stukken met spoed verwerkt en bezorgd op 26 maart. We vinden dit een prachtige zaak, en we hopen dat dit VUB project een inspiratie kan zijn voor meer steun om ook vanuit onze sector levens te kunnen redden” aldus Peter Himpe, Vice President Volvo Trucks Belux.

1 reactie op “Ruitenwissermotoren Volvo Trucks voor beademingsapparatuur VUB

  1. Davy schreef:

    Dymotec uit Olen, gespecialiseerd in industriële automatisatie en machine veiligheid biedt ook ondersteuning om het product klaar te krijgen voor gebruik in medische omgevingen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven