Algemeen
Rexroth hydrauliekaggregaat
Met de CytroBox van Bosch Rexroth kunnen machine- en installatie-exploitanten een groter rendement realiseren (foto: Bosch Rexroth)

Het met elkaar verbinden van machines en installaties met IT systemen opent een enorm potentieel om bewerkingstechnologie economischer, sneller en intuïtiever te maken. Dit is precies waar het nieuwe CytroBox hydrauliekaggregaat van Bosch Rexroth voor is bedoeld.

Met zijn intellente, energetisch effectieve modulaire ontwerp biedt het aggegraat een nieuwe benadering voor het middenvermogensbereik van 7,5 kW tot 30 kW. Door het integreren van IoT technologieën bereidt het ook de weg voor het consistent implementeren van Industrie 4.0 concepten.

Hydrauliekaggregaat

Vooringestelde regelaars in pompaandrijvingen met variabel toerental stellen de energie-vereisten op individuele basis in. Hierdoor wordt het toerental verlaagd onder lage belasting of bij onbelast bedrijf om energie te besparen, maar met een hoge dynamische respons verhoogd onder volle belasting. Dit bespaart tot 80% energie in vergelijking met continu aangedreven aggregaten.

Het hoge rendement van het manifoldblok, dat is gemaakt via de 3D zandkern printmethode, draagt ook bij aan efficiënt bedrijf. Met deze additive manufacturing techniek is het manifoldblok tot 40% compacter en heeft het verbeterde kanalen. Dit verbetert de oliedoorstroming, vermindert drukverliezen. Doordat minder schroefpluggen nodig zijn, is het aantal plaatsen waar lekkage zou kunnen optreden geminimaliseerd.

Conditiebewaking

Omdat de CytroBox is voorzien van een pakket sensoren en open sensoren is het aggregaat voorbestemd voor gebruik in ‘ connected’ omgevingen. Geïntegreerde en bedrade sensoren levern informatie over de toestand van het huidige filter, de olie of aandrijving. De verzamelde data worden vervolgens bewerkt door de drive controller. Met behulp van de Open Core Interface kan de data eenvoudig verder worden bewerkt en geïntegreerd in moderne machineconcepten.

De CytroBox biedt ook een connectiviteitsoptie voor operators. Dit maakt het gemakkelijk om zonder risico het potentieel van IoT technologieën te benutten zoals ‘pay-per-use’ diensten. Alle informatie over de CytroBox – vanaf component- en bedrijfsstatus of aanstaand onderhoudswerk tot analyses voor voorspellend onderhoud zijn beschikbaar via Rexroth’s Online Diagnostics Network (ODiN). Hierdoor is de informatie altijd bij de hand.

Goede prestaties, klein ruimtebeslag

Flexibiliteit en een ruimtebesparend ontwerp zijn belangrijke criteria bij het kiezen van componenten. De CytroBox combineert een klein ruimtebeslag met een compact ontwerp. Dit omvat ook een reservoir met geoptimaliseerde ontgassing en flow. Dankzij een CFD-analyse (Computational Fluid Dynamics) is het olievolume met 75% gereduceerd van 600 dm3 tot nauwelijks 150 dm3.

Het gebruik van synchrone technologie bespaart ook ruimte. De krachtige watergekoelde synchrone motoren zijn tot 80% kleiner dan vergelijkbare asynchrone types. Alle functies zijn ondergebracht in een compacte kast. Hierdoor kan de CytroBox flexibel worden geïntegreerd in bestaande productielijnen.

Lagere geluidsemissies

Het aan de lucht afgegeven geluid wordt volledig geabsorbeerd door de compacte plaatsing van alle componenten in één uniforme behuizing en de ingebouwde geluidsisolerende matten. Op deze manier lekt geen geluid naar buiten. Om de structuurgebonden geluidsemissies te verminderen is de motor-pomp-groep vast bevestigd aan een polymeerbeton fundering. De lagers die het geluid overdragen naar het reservoir zijn volledig vervallen.

Als gevolg van dit alles is de geluidsemissie van de CytroBox minder dan 75 dB (A), ook onder volle belasting. Vergelijkbare aggregaten hebben een gemiddelde geluidsbelasting van 85 dB (A). Dit vermindert de noodzaak tot maatregelen en kosten voor geluidsreductie en maakt het werken aangenamer, zelfs in de directe nabijheid van het hydrauliekaggregaat.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven