Algemeen
ECI 4000 roterende encoders

De serie impulsgevers ECI 4000 van Heidenhain zijn modulaire systemen zonder eigen lagering. De roterende encoders met holle as van 90 mm zijn geschikt voor toepassingen door fabrikanten in de aandrijf- en automatiseringstechniek, in torque motoren en in productiemachines.

Behalve systeemnauwkeurigheid hebben de montage en de afstelling van de aftasteenheid een belangrijk aandeel in de te bereiken nauwkeurigheid van deze encoders. Belangrijk zijn vooral de mate van excentriciteit en de radiale speling van de lagers van de te meten as. Met minder componenten realiseren roterende encoders betere prestaties en een slijtagevrije werking. Bovendien leveren de roterende encoders ECI 4000 meer dynamische controle, betrouwbaarheid en functionaliteit.

Roterende encoders

De ECI 400 encoders zijn geschikt voor nieuwe toepassingen voor inductieve roterende encoders. Te denken valt aan dynamische motoren, aandrijfmodules en machinecomponenten waarvoor een holle as in de encoder nodig is. De singleturn versie van de ECI 4000 garandeert een resolutie van 20 bits.

De nieuwe inductieve roterende encoders bestaan uit een scaneenheid en de schaaltrommel. Met een totale hoogte van slechts 20 mm bieden ze goede eigenschappen. Het toegepaste principe is all-round scannen. Dit scanprincipe levert een extreem positief effect op de montagetoleranties en de nauwkeurigheid van de positionering.

SIL 2 en SIL 3

De inductieve roterende encoders ECI 4000 zijn voorzien van de digitale EnDat 2.2-interface. B ehalve een ruisvrije overdracht ondersteunt de EnDat 2.2-interface ook andere encoder-specifieke functies. Te denken valt aan de gegevensoverdracht van de ene temperatuursensor in de encoder naar de andere daar buiten. Evenals de toewijzing van gestandaardiseerde evaluatienummers voor signaaldiagnostiek.

De ECI 4000 encoders voldoen aan de eisen voor certificering conform SIL 2 in relatie tot EN 61508. Door het toepassen van aanvullende maatregelen in de elektronica is het veiligheidsniveau van de EnDat 2.2-interface te verhogen naar SIL 3.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven