Algemeen

Met de rolstoel het water op

met rolstoel het water op
Prof. Neumann (Fachhochschule Kiel, voor) en Dip.-Ing. Schulz (Verbraucherschutzverein für ältere und behinderte Menschen Kiel) zijn blij met de handicapboot (foto's: Fachhochschule Kiel).

Studenten en docenten van de Fachhochschule Kiel hebben samen met de Verbraucherschutzverein für ältere und behinderte Menschen Kiel een zogenoemde handicapboot ontwikkeld. Gebruikers van een rolstoel kunnen via een helling de catamaran oprijden en autonoom besturen. De boot is afgelopen week bij jacht- en scheepswerf Rathje, waar de boot werd gebouwd, te water gelaten en wordt de komende periode door de Fachhochule voorzien van een elektrisch aandrijf- en besturingssysteem.

Het beoefenen van watersport is een uitdaging voor mensen met lichamelijke beperkingen, vooral voor personen die op een rolstoel zijn aangewezen. Om voor hen een zelfstandig gebruik van een boot mogelijk te maken, heeft een aantal projectpartners hun competenties gebundeld en de zogenoemde handicapboot ontwikkeld.

Het gaat om een circa vijf meten lange en 2,5 m brede catamaran met geringe diepgang en hoge stabiliteit. Rolstoelgebruikers kunnen via een helling op de boot komen en deze met behulp van een elektrische aandrijving autonoom besturen.

Met rolstoel het water op

De eerste studies werden in 2015 uitgevoerd door studenten van de afdelingen scheeps- en machinebouw en bedrijfseconomie. Behalve enkele docenten hield ook Dipl.-Ing. Claus-Dieter Schulz zich met het project bezig. Hij is bestuurslid van de Verbraucherschutzverein für ältere und behinderte Menschen Kiel en houdt zich daar bezig met toerisme voor mensen met een beperking. Van hem en andere collega’s kwam de suggestie een boot met waterstraalaandrijving en boegschroeven te ontwikkelen.

Mensen met een beperking waren vanaf het begin nauw betrokken bij de ontwikkeling van de boot, waaraan intussen vier opleidingen (Machinebouw, Informatica en elektrotechniek, Economie en Media) deelnemen. Het project Handicap-Boot staat voor interdisciplinaire samenwerking in generaties overstijgende teams met als doel een geïntegreerd en duurzaam product te ontwikkelen.

Handicapboot

De handicapboot werd gebouwd op de jacht- en scheepswerf Rathje, waarvan de directie al langer met de Fachhochschule wilde samenwerken. De achterkleinzoon van de oprichter van de scheepswerf studeerde bedrijfseconomie aan het onderwijsinstituut en heeft daar na zijn afstuderen ook enige tijd gewerkt, alvorens hij terugkeerde naar het familiebedrijf. Toen in de herfst van 2016 economiestudenten hun projectplannen presenteerden, zag de werf mogelijkheden nieuwe markten te ontsluiten.

De kerncompetentie van de werf is de bouw van houten schepen; bij de reparatie wordt vooral met kunststoffen gewerkt. Met nieuwbouw uit kunststof kan de werf zijn competenties uitbreiden. De werf heeft de constructie tot in de bouwfase begeleid, zodat zij actief konden deelnemen aan de bouw van de nieuwe boot. Na de tewaterlading wordt de catamaran naar de Fachhochschule gebracht en daar worden aandrijving en besturing ingebouwd.

Ondersteuning

Het project heeft een voorbeeldfunctie voor samenwerking tussen mensen met en zonder beperking. Het versterken van de participatie van mensen met een beperking aan vrijetijdsbesteding op het water staat steeds meer in de belangstelling voor het groeiende toerisme voor deze mensen. Vandaar dat de boot behalve door diverse sponsors uit het bedrijfsleven mede is gefinancierd door instellingen die deelname van mensen met een beperking aan de maatschappij bevorderen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven