Algemeen
Rolls Royce Kinolt MTU
Rolls-Royce heeft de overname afgerond van Kinolt, een in België gevestigde specialist voor dynamische onderbrekingsvrije stroomvoorziening (foto's: Rolls Royce/Kinolt)

Rolls-Royce heeft begin deze maand de overname afgerond van Kinolt S.A.. Deze in België gevestigde specialist voor dynamische onderbrekingsvrije stroomvoorziening opereerde tot halverwege 2019 onder de bedrijfsnaam Euro-Diesel. Met deze overname vergroot Rolls-Royce zijn aanbod van stroom-voorzieningssystemen voor veiligheidskritische toepassingen. De markt van noodstroom-voorziening is ook tijdens de COVID-19-pandemie een groeimarkt gebleven en zal naar verwachting in de komende jaren doorgroeien, omdat klanten het risico op bedrijfsstoringen steeds verder willen minimaliseren.

Onderbrekingsvrije stroomvoorzieningssystemen met roterende massaopslagunits worden overal toegepast waar een stabiele stroomvoorziening vereist is of waar een stroomonderbreking uiterst veiligheidskritisch is, bijvoorbeeld in datacenters en ziekenhuizen of op productievestigingen met gevoelige processen.

Geïntegreerde oplossingen

Deze acquisitie betekent een volgende strategische stap van de divisie Power Systems naar leverancier van geïntegreerde oplossingen. De technologie van onderbrekingsvrije noodstroomvoorziening van Kinolt is uitermate geschikt voor toepassingen op een beperkte ruimte, zoals in stedelijke gebieden of al bestaande gebouwen. Het vormt een uitbreiding van de MTU-portfolio voor de bouw van grote veiligheidskritische installaties.

Waarborgen van stroomvoorziening

Andreas Schell, CEO van Rolls-Royce Power Systems: “Deze uitzonderlijke situatie als gevolg van de COVID-19-pandemie heeft duidelijk gemaakt dat het een absolute vereiste is om onderbrekingsvrije stroomvoorziening van gevoelige en kritische infrastructurele voorzieningen te waarborgen.”

De grote vraag naar deze oplossingen zal ook na de COVID-19-pandemie aanhouden. Door de acquisitie van Kinolt wordt Rolls-Royce een voorkeursleverancier voor ondernemingen en instanties die problemen met de energievoorziening hebben gehad en dit risico in de toekomst willen vermijden. 

Stroomopwekking grootste omzet

“We hebben de overeenkomst voor de acquisitie van Kinolt ondertekend voordat de gevolgen van COVID-19 duidelijk werden”, aldus Schell. “Sindsdien hebben we de kansen en risico’s van de transactie opnieuw uitgebreid tegen het licht gehouden. En we zijn tot de conclusie gekomen dat de argumenten voor de overname nog sterker zijn dan voorheen.”

Stroomopwekking is binnen de divisie Power Systems nu al het segment met de grootste omzet. De divisie zou in de toekomst wel eens de enige producent ter wereld kunnen zijn die de klant alle componenten en daarmee een totaalsysteem voor onderbrekingsvrije stroomvoorziening kan leveren in het vermogensbereik van 200 tot 3.200 kVA.

Roterende, kinetische massaopslagunits

De technologie van Kinolt bestaat uit een combinatie van roterende, kinetische massaopslagunits, een dieselmotor en een generator, die ook als elektromotor gebruikt kan worden. MTU-motoren van Rolls-Royce zijn in het verleden al vaak in de oplossingen van Kinolt toegepast.

Het tussen het externe stroomnet en de veiligheidskritische verbruiker geschakelde Kinolt-systeem zorgt tijdens normaal bedrijf voor elektriciteit met een wezenlijk stabielere spanning en frequentie dan een openbaar elektriciteitsnet kan leveren.

Spannings- en frequentieschommelingen

Zo wordt voorkomen dat de stroomvoorziening van dataservers, computergestuurde systemen of gevoelige apparaten in bijvoorbeeld ziekenhuizen onderbroken wordt vanwege spannings- en frequentieschommelingen. Bij een stroomonderbreking overbrugt de roterende massaopslagunit de eerste seconden voordat de dieselmotor de last overneemt.

Kinolt, dat gevestigd is in Grâce-Hollogne in de Belgische provincie Luik, opereerde tot halverwege 2019 onder de bedrijfsnaam Euro-Diesel. De transactie is na toestemming van de bevoegde mededingingsautoriteiten op 1 juli afgerond.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven