Algemeen
Rockwell CIP-Security
Rockwell Automation presenteert de eerste CIP-Security compatible industriële besturingen (foto: Paul Quaedvlieg).

Industriële bedrijven gebruiken de digitale transitie om hun productiviteit en economisch rendement te verhogen. Tegelijkertijd moeten ze rekening houden met de daarmee samenhangende veiligheidsrisicos’s. CIP-Security werd ontwikkeld om in het kader van een meerlaags beveiligingsbenadering voor meer bescherming van de communicatie in industriële systemen te zorgen. Rockwell Automation presenteert de naar eigen zeggen wereldwijd eerste industriële besturingsproducten die in combinatie met CIP-Security kunnen worden gebruikt.

CIP-Security werd ontwikkeld door de ODVA, een wereldwijd actieve organisatie van vooraanstaande automatiseringsbedrijven. Het is een uitbreiding van het Common Industrial Protocol (CIP), dat voor EtherNet/IP als protocol op applicatieniveau dient.Het is het eerste protocol in de industriële automatisering dat met de TLS-technologie (Transport Layer Security) de meest in het netwerk voorkomende moderne veiligheidsstandaard ondersteunt.

CIP-Security

CIP-Security kan via EtherNet/IP communicerende apparaten en systemen beveiligen tegen de grootste risico’s voor een in een netwerk verbonden bedrijf, bijvoorbeeld ongeautoriseerde computers. Dit gebeurt door verschillende maatregelen. Allereerst wordt de verbinding naar apparaten beperkt tot vertrouwde computers en apparaten. Verder wordt manipulatie van pakketten verhinderd ter bescherming van de data-integriteit. Tot slot wordt de communicatie versleuteld om ongewenst uitlezen of blootleggen van data te voorkomen.

Technici kunnen CIP-Security toepassen met behulp van de nieuwe producten en met firmware-updates bij bestaande producten van Rockwell Automation. Hiertoe behoren onder andere de ControlLogix besturingen, communicatiemodules en de Kinetix servo-aandrijvingen van Allen-Bradley.

Communicatie

De verbeterde communicatiesoftware FactoryTalk Linx maakt nu de communicatie tussen het op een PC draaiende visualiserings- en informatieplatform FactoryTalk en met CIP-Security compatibele apparaten mogelijk. Met de nieuw in het platform geïntegreerde tool FactoryTalk Policy Manager kunnen ze bovendien veiligheidsrichtlijnen voor de MET CIP-Security compatibele apparaten inrichten en configureren.

Rockwell Automation heeft deze nieuwe functie ontwikkeld om een samenwerking met bestaande industriële besturingen te garanderen, onafhankelijk van de vraag of ze CIP-Security ondersteunen of niet. Op deze manier kunnen gebruikers in de industrie hun beveiligingsbenadering fasegewijs aanpakken en aanwezige installaties aanpassen.

Verder zijn de Allen-Bradley ControlLogix 5580 besturingen gecertificeerd volgens de veiligheidsnorm IEC 62443-4-2. Deze certificering vormt een aanvulling op IEC 62443-4-1, die Rockwell Automation al voor zijn Security Development Lifecycle heeft verkregen. Het nieuwe veiligheidscertificaat bevestigt dat de besturing voldoen aan de strenge eisen aan cyber security van deze norm. Ondernemingen kunnen hun newerkbedrijf nog veiliger maken. De besturingen van de ControlLogix 5580-serie behoren tot de eerste apparaten op de markt die deze conformiteit garanderen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven