Algemeen

Rockwell optimaliseert toegang tot industriële data

Rockwell data-analyse
Rockwell en Routeco tonen op WoTS 2018 een aantal nieuwe oplossingen om de analyse en uitwisseling van industriёle data te verbeteren (foto: Rockwell Automation).

Rockwell Automation presenteert samen met distributeur Routeco op WoTS 2018 een aantal nieuwe oplossingen om de analyse en uitwisseling van industriёle data te verbeteren. Het gaat om een nieuwe versie van de ThinManager software, de FactoryTalk TeamOne App en een nieuwe AI-Module.

Dankzij gedetailleerde en real time data over de status van productieprocessen en -installaties kunnen bedrijven stilstand door storingen beperken, het onderhoud optimaliseren en kosten besparen. Daarnaast toont Rockwell Automation enkele nieuwe beveiligingsoplossingen: Guardlogix-controllers en Guardmaster GuardLink.

ThinManager

De ThinManager software geeft operators en industriële medewerkers een betere toegang tot productie-informatie. De software kan data op elke locatie en op elk device in de industriële omgeving zichtbaar maken. Daardoor krijgen bedrijven beter inzicht in de bedrijfsprocessen en kunnen ze ze beter managen.

De nieuwe versie van ThinManager biedt betere opties voor visualisatie, mobiliteit en beveiliging. Gebruikers kunnen eenvoudig zelf bepalen hoe ze applicaties en data afkomstig van verschillende bronnen op scherm kunnen bekijken. Ze kunnen ook zelf bepalen welke informatie ze willen zien.

De nieuwe versie ondersteunt ook het gebruik van mobiele apparatuur via WifI en Bluetooth en wearables zoals een Microsoft HoloLens. Ook de authenticatie-procedure is vereenvoudigd, zodat de gebruiker niet meer apart op alle applicaties hoeft in te loggen. De beheerder kan meerdere vormen van authenticatie zoals RFID-badges en biometrie gebruiken.

FactoryTalk TeamOne App

Met de nieuwe FactoryTalk TeamOne app voor iOS en Android smartphones krijgen medewerkers gemakkelijker toegang tot informatie en collega’s. Met behulp van de app kunnen ze bijvoorbeeld live productie-informatie bekijken, reageren op machine-alarmen en problemen met apparatuur oplossen. Bovendien kunnen ze sneller in contact komen met collega’s, beter samenwerken en beter kennis delen. Dat is vooral handig bij productiestoringen, waar snel moet worden geschakeld tussen diverse informatiesystemen en databronnen en waar veel overleg met collega’s en technische experts noodzakelijk is.

Met de FactoryTalk TeamOne app kunnen operators bijvoorbeeld informatie van apparatuur zoals Allen-Bradley PowerFlex drives of de status van EtherNet/IP-apparaat bekijken en delen. De app verbindt de gebruikers niet met een server, maar direct met de apparatuur in het netwerk voor het bekijken van live productie-data.

Nieuwe AI-module

Om beter in staat te zijn om diepgaande diagnostische analyses voor industriёle processen uit te voeren, heeft Rockwell Automation vorig jaar een artificial intelligence (AI) module geïntroduceerd. Die module verzamelt en interpreteert informatie over specifieke applicaties en kan operators waarschuwen als er zaken fout dreigen te gaan.

Het data-gedreven algoritme wordt geleverd in een module, die direct in de controller wordt geïnstalleerd. De AI-oplossing analyseert alle data om het functioneren van de applicatie in kaart te brengen. Gebruikers kunnen kiezen welke applicaties ze willen analyseren door ingangen en uitgangen via een add-on instruction (AOI) te selecteren. De AI-module leert uit de datastroom van de controller en bouwt vervolgens een datamodel. Dat hele proces duurt slechts enkele minuten.

Als het model klaar is, bewaakt de module continu de processen en signaleert afwijkingen van het normale patroon. Als zich problemen voordoen, wordt er een alarm op een HMI-scherm of een dashboard weergegeven. In de toekomst kan de module behalve diagnoses ook handleidingen geven voor de oplossing van het probleem of automatisch de parameters aanpassen om het probleem ook zonder menselijke tussenkomst op te lossen.

Guardlogix controllers

Tijdens de WoTS zijn eveneens de nieuwe Allen-Bradley GuardLogix 5580 en Compact GuardLogix 5380 controllers van Rockwell Automation te zien. Zij helpen engineers om hun systemen voor machineveiligheid te vereenvoudigen en de veiligheid te verbeteren.

De nieuwe controllers zijn veel krachtiger en hebben daardoor snellere reactietijden en kortere veiligheidsafstanden. Er kan dus met minder controllers volstaan worden. Met de controllers kunnen engineers bovendien veiligheidssystemen op maat ontwikkelen, zodat de machines kleiner worden en kosten bespaard worden. De nieuwe controllers, die ondersteuning bieden voor veiligheidsniveau SIL 2/PLd tot SIL 3/PLe, voldoen aan de richtlijnen voor machineveiligheid.

De GuardLogix 5580- en Compact GuardLogix 5380-controllers hebben ingebouwde Gigabit Ethernet functionaliteit en bieden dus goede communicatiemogelijkheden voor een groeiend aantal devices in netwerken.

Guardmaster GuardLink

Rockwell Automation presenteert op de WoTS tenslotte ook het nieuwe veiligheidssysteem GuardLink. Dit is een communicatieprotocol voor veiligheidstoepassingen, dat operators helpt bij het verbeteren van diagnostische procedures en het reduceren van downtime.

Met GuardLink kan alle apparatuur eenvoudig in serie geschakeld worden met behoud van toegang tot diagnostische informatie voor elke afzonderlijke voorziening. Het systeem biedt functies voor machineveiligheid, diagnostiek, resets op afstand en vergrendelingsinstructies via één kabel met vier voedingsgeleiders en ondersteuning voor het gebruik van 32 apparaten per verbinding. Het systeem vermindert complexe en dus storingsgevoelige bedrading van veiligheidsvoorzieningen met zo’n 38%, waardoor ook installatiekosten aanzienlijk verminderd worden.

De GuardLink-technologie kan naadloos geïntegreerd worden met veiligheidsrelais en andere componenten uit de Allen-Bradley Guardmaster-reeks. Gebruikers kunnen daarmee statusgegevens opvragen vanuit alle onderdelen van hun veiligheidssysteem.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven