Algemeen

Robotics Experience Center: gewoon proberen

REC: een ervaringscentrum, toegankelijk voor iedereen, waar verschillende soorten en typen robots worden gedemonstreerd (foto: ESPS)

Het Robotics Experience Center van ESPS in Almelo is exact wat de naamgeving weergeeft: een centrum waarin iedereen ervaring kan opdoen met robots. Oprichter en directeur Edwin Jongedijk demonstreert hier robots van verschillende producenten en is steeds op zoek naar nieuw materiaal; afkomstig van zowel gerenommeerde fabrikanten als de briljante techneuten en start-ups die vanaf hun zolderkamer op beurzen ‘opeens’ naar boven komen drijven. “Toegankelijk voor iedereen; van onderwijs tot bedrijven die op de weg zijn richting Industrie 4.0 en kennis willen maken met de mogelijkheden van deze hightech branche” geeft Jongedijk aan.

De oorsprong van ESPS en haar Robotics Experience Center (REC) ligt bij zusterbedrijf IMS, de oorspronkelijke mechanisatie afdeling van Texas Instruments. Dit onderdeel werkt sinds 1999 als zelfstandige organisatie en werd in 2005 vergezeld door ESPS dat weer voortkwam uit de oorspronkelijke Technische Dienst van hetzelfde bedrijf. Dit bedrijf nam onder meer de after sales activiteiten op zich maar ontwikkelde daarnaast ook eigen activiteiten.
Edwin Jongedijk: “Op een gegeven moment werd duidelijk dat IMS zich steeds meer richtte op het ontwikkelen en leveren van hightech machines voor bijvoorbeeld smartphone camera’s. Er was echter ook behoefte aan eenvoudiger machines waardoor een logische splitsing ontstond; IMS richt zich hierbij vooral op de engineering van nieuwe oplossingen en ESPS op bestaande oplossingen met een focus op robots. Hierbij kijken we dus wat er al op de markt is en maken slimme combinaties met eventueel een stukje toegevoegde engineering. ESPS is dan ook de afkorting van Expert in robotics, Smart integration, Proven technologies, Service excellence.”
Het feit dat ESPS zich specifiek richtte op de toepassing van robots in de eindoplossing, was bij Jongedijk de voedingsbodem voor de gedachte om het REC op te richten. “Eigenlijk ontstond het idee tijdens een handelsmissie naar Zuid-Duitsland waar de toepassing van robots in de zorg centraal stond. Hier maakten we kennis met een …..

Lees het volledige artikel in het mei/juninummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven