Algemeen
SME robot ABB, veiligheid en robotica
Wanneer robots in contact kunnen komen met de mens (zoals met de SME robot van ABB) moeten de fabrikant en de eindgebruiker er voor zorgen dat het beheerst contact is (foto: Imotec)

Fabrieksrobots assembleren, spuiten, lassen en doen allerhande klussen die voor ons als mens gevaarlijk (kunnen) zijn. Ze zijn nauwkeurig en snel, maar de toekomstige (sociale) robot mantelzorger moet vriendelijk en veilig zijn. Een tegenstelling is geboren. We gaan hierover in gesprek met dr.ir. Theo de Vries, onder meer directeur van Imotec.

De veiligheid van robotsystemen staat continu ter discussie. Daarbij gaat het niet alleen om robots voor de defensie-industrie, de productie-industrie of voor de zorg, maar ook om de nieuwe generatie robots die ons leven ‘binnenwandelt’. Maar willen we wel dat een robot ons als mantelzorger gaat helpen, dat we de (robot) auto kunnen vertrouwen om relaxed op de achterbank een dutje te doen of dat de robot wordt ingezet als bewaker?

Categorieën robots

Imotec houdt zich bezig met het ontwerpen van apparaten en machines. Het bedrijf heeft derhalve altijd te maken met veiligheidsaspecten en is daarmee mede verantwoordelijk voor het (voor de mens) veilig ontwerpen van dergelijke middelen. “Standaard machines moeten voldoen aan de Machinerichtlijn. Deze richtlijn geeft ook duidelijk weer wie waarvoor moet zorgen om tot een veilig systeem te komen”, aldus De Vries.

Een robot is een bijzondere machine met als onderscheid dat een industriële robot moet voldoen aan de Machinerichtlijn. Voor deze categorie is duidelijk hoe het zit. “Deze robots worden veilig gemaakt door tijdens bedrijf te voorkomen dat onveilige situaties kunnen ontstaan. Een bijkomend punt is dat dergelijke robots in principe geen (direct) contact met de mens hebben. De pick-and-place robots vormen een subcategorie waarbij wel, maar dan beheerst contact kan ontstaan. Feitelijk zijn de spelregels op het gebied van veiligheid voor industriële robots wel bekend, hoe daar mee moet worden omgegaan en hoe problemen zijn op te lossen.”

Een andere categorie is de robot die op nieuwe manieren wordt ingezet. Ten eerste gebeurt de inzet binnen een omgeving waar menselijk contact mogelijk is, zoals binnen een zorgomgeving.

Mondiale wetgeving robotica

Aan wet- en regelgeving wordt hard gewerkt, maar dat is een langdurig proces. Het vaststellen van nieuwe regelgeving betekent ook: het vaststellen of deze regelgeving wel geschikt is voor dergelijke nieuwe situaties. De Vries ziet het als een spannende uitdaging, omdat de regelgeving normaliter achterloopt op de praktijk.

Robots zijn er al

Dat robots onze maatschappij binnendringen, daar is iedereen wel van overtuigd. Binnen de industriële omgevingen zijn ze gemeengoed geworden. Hierbij luidt vaak de vraag of het dan wel of niet om een robot gaat of dat het een intelligentere machine is. De definitie van wat een robot is, houdt velen bezig. Is een autonoom rijdende auto een robot of gewoon een intelligente auto? Bovendien worden robots ook steeds intelligenter: steeds meer taken kunnen ze autonoom aan, ze nemen beslissingen zonder tussenkomst van de mens als ‘bediener’.

Gemis aan mankracht

“In Nederland zijn veel kleinere partijen met veiligheid bezig. Het zijn geen grote ondernemingen of industrieën die er mee bezig zijn. Kleine partijen missen vaak de mankracht om bijvoorbeeld in de wereldwijde gremia mee te kunnen doen”, constateert De Vries.

Het complete artikel vindt u in het mei-nummer van Aandrijftechniek

 • Bosch Rexroth partner Nevonex

  Bosch Rexroth nieuwe Nevonex-partner

  De processorgebaseerde RCU-telematica-besturingseenheid van Bosch Rexroth maakt nu deel uit van het Nevonex-ecosysteem voor digitale diensten in de landbouw. (Foto: Bosch Rexroth)Bosch Rexroth is een nieuwe partner voor hardware en interfaces van Nevonex, het fabrikantonafhankelijke ecosysteem voor digitale diensten in de landbouw. De RCU-telematica-eenheid van… Lees verder →

 • Schunk Medtech Steriline

  Mechatronische componenten Schunk compatibel met standaard lab-apparatuur

  De levenslang onderhoudsvrije PGN-plus-P met klant specifieke coating voor de handling van medicijnflessen in een aseptisch vulsysteem (foto: Steriline)De verwerkende industrie speelt een sleutelrol in de biowetenschappelijke sector. Bij de productie van gevoelige producten waar mensen direct mee in contact komen, zijn betrouwbare systeem-componenten namelijk… Lees verder →

 • Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen. (Foto: Dana)Dana introduceert nieuwe planetaire aandrijvingen met verbeterde koppeldichtheid en ontwerpflexibiliteit voor een breed scala aan rups-, wiel- en liertoepassingen. De nieuwe planetaire aandrijvingen, die nu beschikbaar zijn, bieden nominale koppelwaarden van 80 kNm tot 130 kNm. Ze kunnen… Lees verder →

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg)Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot 2… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS)Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra.… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma)Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht een… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven