Algemeen
robot voor decoratie op taart
Eerste stap in het proces is het scannen van de oppervlakte van de cake, zodat een 3D kaart ontstaat van alle onregelmatigheden. Met de 3D kaart kan een 2D decoratie worden aangebracht en aangepast aan elke onregelmatigheid van de oppervlakte (foto: Mitsubishi Electric Europe).

Quasar Automation in Yorkshire wilde een systeem ontwikkelen, dat slagroom netjes kan spuiten of andere versieringen op taarten probleemloos en zonder onregelmatigheden op het cakeoppervlak kan aanbrengen. Om dit te bereiken heeft men een voedselveilige robot van Mitsubishi Electric geïntegreerd in een plafondmontage, compleet met een camerasysteem en softwareverwerking via Scorpion Vision. Het oplossen van een lang bestaand automatiseringsprobleem bij het decoreren van taart kan ook een basisontwikkeling opleveren voor een heel andere industrieën.

De ontwikkeling van Quasar in Ripon (North Yorkshire) voorziet in een belangrijke behoefte. Taartdecoratie wordt normaal gesproken handmatig uitgevoerd en vraagt een grote handigheid. Het kost tijd en het eindresultaat verschilt nog wel eens. De bovenkant van elke cake is verre van vlak; in feite is elke cake verschillend. Als er iets op wordt aangebracht, vult de decorateur intuïtief alle onregelmatigheden op. Eerdere pogingen voor een automatisch versieren met gebruik van 2D plaatjes zorgden voor een vervorming op het ruwe oppervlak en oogden verre van perfect.

Quasar is gespecialiseerd in automatisering voor de voedingsmiddelenindustrie en heeft de laatste jaren een groeiende interesse gekregen in de potentie van robots voor voedingsmiddelenapplicaties. De Engelse vestiging van Mitsubishi Electric gaf een demonstratie van een nieuwe serie robots, ontworpen voor de hygiënische industrie zoals de voedingsmiddelenproductie. Quasar besloot om deze F-serie robots te gebruiken, gemonteerd aan het plafond in een afgesloten cel. Door gebruik te maken van een ethernetkabel kan een camera op de robot worden gemonteerd.

Taart scannen en spuiten

De eerste stap in het proces is het scannen van de oppervlakte van de taart, waardoor een 3D kaart van het oppervlak met alle onregelmatigheden wordt samengesteld. Het Vision systeem werd ontwikkeld door Scorpion Vision. De op Windows gebaseerde software kan worden gecombineerd met Gigabit Ethernet digitale industriële camera’s en flitslicht.

Met deze 3D kaart kan een 2D afbeelding of decoratie worden gecreëerd en aangepast aan elke oneffenheid van het oppervlak van de cake. Hierbij moet een flinke hoeveelheid data worden verwerkt, maar toch vraagt het in principe maar ongeveer een seconde. Uit de data wordt de bewerking berekend voor de robot om de toplaag aan te brengen.

Om een gelijkmatige applicatie te verkrijgen, zorgt de robot er voor dat het spuitpistool of het andere gereedschap nauwkeurig op hoogte blijft boven de cake. Hij volgt hierbij nauwkeurig de contouren en ook kleine lokale verhogingen, gaatjes en oneffenheden, zodat dit een nauwkeurig en gedetailleerd profiel is van verticale bewegingen. Het geautomatiseerde systeem produceert niet alleen een constante kwaliteit van het product ,maar doet dit ook in een voorspelbare tijd, zodat de productie nauwkeurigheid kan worden gepland. Onderstaande video geeft de werking van het proces.

Breder toepassingsgebied

Quasar is gefocust op applicaties in de voedingsmiddelenindustrie, maar Mitsubishi Electric heeft een bredere blik. Het bedrijf heeft in feite een replica van de menselijke intuïtieve oog-handcoördinatie gemaakt en de mogelijkheid voor een automatische compensatie van variaties, fouten en discontinuïteit, en dat in real time. Deze technologie kan worden overgezet op meer applicaties zoals 3D lijmlagen aanbrengen, coating van ongebruikelijk gevormde voorwerpen en nauwkeurig werken met organische objecten. Het nieuwe systeem kan dus bruikbaar zijn bij automatisering voor een groot aantal van de huidige manuele processen.

De F-serie robots zijn gebaseerd op een nieuw mechanisch ontwerp en kunnen worden gemonteerd op de vloer, aan de wand of aan het plafond. Ze beschikken over een nieuwe krachtige controller en andere hoogwaardige componenten, waardoor de positionering nauwkeurig blijft en een hoge snelheid van de bewegingen mogelijk is.

De F-series robots is specifiek ontworpen om te voldoen aan IP67, zodat de arm gemakkelijk kan worden schoongemaakt. Voor ultra- hygiënische farmaceutische toepassingen en de medische sector in schone ruimtes is een versie beschikbaar, die voldoet aan de ISO 5. Alle bedrading is volledig ingekapseld voor de totale hygiëne, evenals de pneumatische leidingen en de ethernet connecties voor speciale functies.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven