Algemeen

Roborace onthult de Robocar

De autonome Robocar, met een hondenbotachtige vorm, kan snelheden behalen tot 320 km/uur. (foto's: Roborace)

Niet alleen de Formule 1 is druk met de voorbereidingen van een nieuw raceseizoen, ook de Roboraces gaan weer bijna van start. Deze races, waarbij autonoom rijdende racewagens het tegen elkaar opnemen – zullen plaatsvinden voor de aanvang van de Formula E.  Roborace heeft nu de Robocar onthuld die tijdens de wedstrijden zal worden gebruikt. De wedstrijden moeten bijdragen tot de ontwikkeling van autonoom rijden.

De Robocar is ontworpen door Daniel Simon die ook de futuristische motorvoertuigen voor de film Tron Legacy heeft uitgedacht. De Robocar, met een hondenbotachtige vorm, is gemaakt van koolstofvezel, weegt 975kg, is bijna vijf meter (4,8 meter) lang en twee meter breed. Onder het chassis bevinden zich vier 300kW elektrische motoren die voldoende koppel hebben om de racewagen snelheden tot 320 km/uur te laten behalen.

De Robocar is ontworpen door Daniel Simon die ook de futuristische motorvoertuigen voor de film Tron Legacy heeft uitgedacht.

Kunstmatige intelligentie
Aangezien niemand de wagen bestuurt, is deze voorzien van een grote hoeveelheid sensoren die botsingen met andere bestuurderloze wagens moet voorkomen. Er zijn vijf LiDar, twee radars, 18 ultrasone en twee optische snelheidssensoren geplaatst aan de buitenkant van de auto, samen met zes camera’s en een GNSS module. De aansturing ervan gebeurt door kunstmatige intelligentie: met Nvidia Drive PX2. Dit besturingssysteem is in staat om iedere seconde 24 biljoen berekeningen te verwerken. Ieder team zal de auto met z’n eigen algoritmes programmeren. De software maakt het verschil tijdens de races.

Banden
Michelin zal de banden leveren voor de auto. De bandenfabrikant gebruikt de races voor het testen en verder ontwikkelen van haar eigen volgende generatie rubber. De banden die tijdens de Robocar worden gebruikt, zullen uiteindelijk ook in het straatbeeld verschijnen. De race-ervaring wordt gebruikt om de kwaliteit van consumentenproducten te verbeteren.

De aansturing van de racewagens gebeurt door kunstmatige intelligentie: Nvidia Drive PX2. Dit besturingssysteem is in staat om iedere seconde 24 biljoen berekeningen te verwerken.

Ontwikkeling
“Het onthullen van de Robocar is een belangrijk moment en een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van autonoom rijden met elektrische technologie”, zegt Denis Sverdlov, Roborace CEO. “Ik ben zo trots op het hele team en onze partners en in het bijzonder het werk van Daniel om deze prachtige machine uit te tekenen. Het was heel belangrijk voor ons om een auto zonder bestuurder te creëren waarmee we een emotionele binding kunnen hebben. Het brengt mensen en robots dichter bij elkaar om onze toekomst te bepalen.”

Mexico City – 1 april
Roborace gaat op 1 april in Mexico City van start. Het is overigens niet de eerste bestuurderloze race die zal worden gereden. Vorige maand namen twee DevBots in Buenos Aires het tegen elkaar op. Deze race mondde uit in een crash van één van de auto’s tegen de muur.

Bron: Newatlas en Roborace

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven