Algemeen

Ritter renoveert installatie met veldbusmodules

Murrelektronik veldbusmodules bij Ritter
De productie van Ritter Jamaica Rum chocolade werd efficiënter en veiliger met veldbusmodules van Murrelektronik (foto: Murrelektronik)

De elektromonteurs van Alfred Ritter (bekend van de Ritter Sport chocoladetablets) maakten van de verplaatsing van een installatie gebruik om deze meteen ook ingrijpend te vernieuwen op elektrotechnisch gebied. De communicatie verloopt vanaf nu via veldbusmodules van Murrelektronik.

Alfred Ritter hecht veel waarde aan duurzame stroom- en energievoorziening en heeft speciaal voor dat doel een nieuw gebouw met een moderne blokverwarmingscentrale gebouwd. Als gevolg daarvan moest een bestaande installatie voor de productie van Jamaica Rum chocoladerepen worden verplaatst.

Het team elektromonteurs van de onderneming zag hierin een kans om de installatie meteen ingrijpend te vernieuwen in zowel mechanisch als besturingstechnisch opzicht. Daarbij werd de focus ook gelegd op veiligheid. Het was hierbij voor de elektromonteurs van Ritter duidelijk dat de oplossing niet alleen in alle opzichten moest voldoen aan de geldende normen, maar tegelijkertijd een optimaal kosten-bateneffect moest opleveren.

Naar veldbusmodules

De installatie voor de productie van de chocoladerepen is verdeeld over drie verdiepingen. De processen zijn uitermate nauwkeurig op elkaar afgestemd, waarbij elk radertje precies in het andere grijpt. In de oude situatie werden de talrijke sensoren en actuatoren van de afzonderlijke installatiecomponenten via éénaderige bekabeling in de schakelkast aangesloten.

Nu is de installatie omgezet naar veldbusmodules uit de MVK Metall serie van Murrelektronik. Deze modules bestaan uit een verzinkte metalen behuizing die volledig is dichtgegoten en daardoor bijzonder goed geschikt is voor toepassingen in zwaar industriële omgevingen.

Bij een installatie die verdeeld is over drie verdiepingen is door de toepassing van veldbusmodules aanzienlijk te besparen op de bekabeling. De veldbusmodules worden in de directe omgeving van het productieproces geïnstalleerd. Van daaruit worden de sensoren en actuatoren aangesloten via zo kort mogelijke voorgeconfectioneerde verbindingskabels. Als een kabel moet worden vervangen, kan dat heel snel.

Storingsanalyse

Bij de MVK Metall veldbusmodule worden alle kanalen afzonderlijk op mogelijke fouten als overbelasting, sensorkortsluiting of kabelbreuk bewaakt. Wanneer zich een storing voordoet, wordt deze door een oplichtende LED bij de desbetreffende M12 connectorplaats zelf getoond. Bovendien wordt er een melding verstuurd aan de besturing. De technici van Ritter analyseren alle mogelijke diagnoses volledig. Zo kunnen ze storingen snel herkennen en verhelpen, wat stilstand van de installatie tot een minimum beperkt.

In veel gevallen zijn in de installatie eenzijdig voorgeconfectioneerde M12-kabels van Murrelektronik toegepast. Om beide kanalen voor het overdragen van signalen te kunnen benutten, pasten de elektromonteurs van Ritter T-stukken toe. Hierdoor kunnen meer sensoren en actuatoren op een module worden aangesloten.

De connectoren worden aangedraaid met momentsleutels van Murrelektronik, waarmee ze ook in de kleinste ruimtes goed bij de moeren kunnen komen. Het juiste aandraaimoment is van belang, omdat zich binnen de machines trillingen voordoen die ertoe kunnen leiden dat niet juist aangedraaide verbindingen los kunnen raken.

Veiligheid

Ook de veiligheid van de installatie is van belang. Daartoe bevinden zich binnen alle sectoren van de installatie voorzieningen die de veiligheid van mens en machine garanderen. Zo kan bijvoorbeeld het roermechanisme niet beginnen te draaien zolang het deksel niet gesloten is.

De elektromonteurs van Ritter hebben de sensoren en actuatoren met betrekking tot de veiligheid decentraal gemonteerd. Speciaal voor dat doel hebben ze de veilige veldbusmodule MVK Metall Safety van Murrelektronik geïntegreerd in de installatie. Daardoor kunnen gegevens met betrekking tot de veiligheidsvoorziening rechtstreeks worden verzonden via Profisafe, de speciaal voor de veiligheid ontworpen uitbreiding van Profinet. De monteurs hoeven zo niet meer passief bedrading aan te brengen in de schakelkast, terwijl de installaties desondanks aan de hoogste veiligheidstechnische standaards (SIL3 en PLe) voldoen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven