Algemeen
cilinder voor heischip
De zwaarste cilinder ooit geproduceerd door Bosch Rexroth, klaar voor installatie aan boord van ’s werelds grootste heischip. (foto: Bosch Rexroth)

China is opzoek naar meer offshore windmolenparken in dieper gelegen gedeeltes van de zeebodem om meer groene energie te kunnen produceren. Omdat het alsmaar moeilijker werd om deze gebieden te bereiken, werd opdracht gegeven tot de bouw van het grootste heischip ter wereld. Bosch Rexroth is hiervoor gevraagd een cilinderoplossing te ontwikkelen.

De cilinder zorgt voor stabiliteit en een soepele en gecontroleerde beweging van de 130 m hoge hei-installatie, die delen van de zeebodem kan bereiken die nog onontgonnen zijn.

Het schip is uitgerust met een 130 m hoge hei-installatie die betonnen pijlers de zeebodem in kan drijven Hierdoor kan meer geïnvesteerd worden in offshore windmolenparken en groene energieoplossingen. Het is essentieel dat de hei-installatie onder moeilijke omstandigheden gecontroleerd kan bewegen zonder schokken of plotselinge snelheidsveranderingen. De cilinder die gebruikt wordt in de installatie heeft hierin een cruciale rol.

Zwaarste cilinder

Er is voor Rexroth gekozen vanwege de ervaring, technische know-how en installed base voor offshore cilinders. Het bedrijf in Boxtel bouwt voortdurend soortgelijke cilinders. Deze cilinder is overigens niet de langste cilinder die de onderneming ooit hebben gemaakt, met een massa van zo’n 146 ton wél de zwaarste.

Tijdens het voortraject heeft Rexroth veelvuldig overleg gehad met de klant over de bouw van deze cilinder. De klant had suggesties voor coatings, materialen, afdichtingen en lagers. Deze individuele keuzes waren op zich niet verkeerd, maar Rexroth kon de klant overtuigen dat ze, gecombineerd in één systeem, niet optimaal zouden functioneren. De tribologie klopt niet. Na gesprekken met de eigen R&D en engineering konden beide partijen wél tot de optimale tribologie gekomen en konden ze verder met het project.

De cilinder zorgt ervoor dat deze, hoe uitdagend de omstandigheden ook zijn, altijd soepel en gecontroleerd zal functioneren. Tijdens de bouw werd met alles rekening gehouden, zoals de toleranties, corrosiebestendigheid, veiligheidsfactoren en tribologie. Het resultaat is een robuuste cilinder vol innovatie en een stang met Enduroq 3. Rexroth’s met een laser gelaste RVS stangcoating heeft een goede corrosiebestandheid in offshore condities om de duurzaamheid van de cilinder nog extra te vergroten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven