Algemeen

Rexroth brengt IO-Link naar hydrauliekkleppen

Rexroth IO-Link voor hydrauliek
Bosch Rexroth brengt IO-Link naar proportionele kleppen en hydraulieksensoren (foto: Bosch Rexroth).

Ook in de metallurgie wordt het gebruik van netwerken in nieuwe en bestaande installaties steeds belangrijker als belangrijke hefboom voor een hogere beschikbaarheid. Bosch Rexroth ontsluit de voordelen van IO-Link om hydrauliekkleppen en sensoren robuust en eenvoudig digitaal te koppelen, zonder in te grijpen in de procesbesturing.

Parallel aan analoge aansturingen biedt IO-Link talrijke mogelijkheden om bedrijfstoestanden en diagnose-informatie digitaal op te roepen. Deze informatie verhoogt de procesveiligheid en beschikbaarheid.

Rexroth voorziet als naar eigen zeggen eerste hydrauliekfabrikant de 4WRPEH analoge proportionele regelkleppen en HEDE10 drukschakelaars van een IO-Link interface. De punt-punt-verbinding stuurt data parallel naar de veldbus, zonder in te grijpen op de procesbesturing.

IO-Link voor hydrauliek

IO-Link maakt de bekabeling uniform en eenvoudig door de robuuste standaard M12 standaard connector met niet afgeschermde drie- of vijfdraads kabels. Daarmee vervalt en tijdrovende en foutgevoelige afzonderlijke bekabeling met de hand.

De fabrieksonafhankelijke standaard wordt door talrijke besturingsfabrikanten ondersteund met master-modules, bijvoorbeeld het decentrale snelle IO-Link Master IP67 I/O-systeem S67E van Rexroth zelf. Het ontwerp van de apparaten gebeurt met de engineering-tool van de betreffende PLC-fabrikant. Ook achteraf kunnen technici de parameters van de actuatoren puur via software veranderen.

Onderhoudstechnici roepen tijdens bedrijf aan de besturing of via geautoriseerde toegang op afstand bedrijfstoestanden zoals temperaturen, bedrijfsuren of foutstaten op en evalueren die. Zo herkennen ze slijtage en fouten in het systeem voordat een storing en daarmee bedrijfsstilstand optreedt. De software toont onmiddellijk de locatie van de betreffende apparaten. Bovendien vereenvoudigd het genormaliseerde typeplaatje de plug-and-play apparaten van Rexroth de inbedrijfstelling en uitwisseling van componenten.

De IO-Link Master van Rexroth neemt de parametrering van componenten van dezelfde bouwwijze zelfstandig voor zijn rekening, zonder dat technici hoeven in te grijpen. Dit vermindert foutkansen en verkort stilstandtijden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven