Algemeen
resonantie akoestisch mengen
De Resonant Acoustic Resodyn's mengtechniek (RAM) van Resodyn mengt verschillende soorten materialen sneller en nauwkeuriger met traditionele methoden mogelijk is (foto: Resodyn).

Het Amerikaanse engineering en ontwerpbedrijf Resodyn Acoustic Mixers in Butte (Montana) heeft een nieuwe methode ontwikkeld om stoffen goed, snel en economisch met elkaar te mengen. Bij de ontwikkeling van een nieuwe machine voor resonantie akoestisch mengen werd het bedrijf voor de aandrijving en besturing ondersteund door de Amerikaanse vestiging van Bosch Rexroth.

Er is een grote verscheidenheid aan technieken om materialen te mengen: roerders, extruders, tuimelmengers schudders. Maar voor veel toepassingen mengen deze processen te ongelijkmatig voor nauwkeurige specificaties, hebben ze veel tijd nodig en vereisen ze een overmaat aan hardwareconfiguraties en bedrijfscondities om het gewenste product resultaat te bereiken.

Resonantie akoestisch mengen

Een alternatief is een nieuwe, op resonantie gebaseerde technologie, ontwikkeld door Resodyn Acoustic Mixers. De innovatieve Resonant Acoustic Mixing techniek (RAM) berust op laagfrequente maar intensieve akoestische energie om bij nominaal 60 Hz het mengsel te fluïdiseren. Dit creëert een fenomeen, akoestische streaming en micromenging genaamd, in het materiaal.

RAM mengt verschillende soorten materialen op een nauwkeurige manier die vaak onbereikbaar is met traditionele methodes, maar vermijdt de aan zuiverheid en veiligheid gerelateerde nadelen van het gebruik van waaiers of bladen. De RAM-technologie is sneller dan traditioneel mengen en heeft materialen gemengd waar conventionele apparaten hebben gefaald.

 

Procesbesturing

Het RAM proces vereist een buitengewone beheersing van krachtige elektromotoren en regelaars op de machine. Zij produceren de resonantie akoestiek door het draaien van elkaar compenserende excentrische massa’s. De amplitude van het schudden van de mengkamer wordt geregeld door de fasehoek van het verschil tussen de excenterparen.

De opgewekte trillingen zorgen ervoor dat het mengsel gaat resoneren met het mengvat en dit leidt tot de fluïdisatie die volledig doormenging mogelijk maakt. De motoren in en uit fase met elkaar laten draaien kan versnellingen tot 100 g genereren. Dit resulteert in een nagenoeg onbeperkt aantal mengacties.

Aandrijf- en besturingsplatform

Om een snellere, eenvoudiger maar vooral grotere machine voor resonantie akoestisch mengen te kunnen bouwen, riep Resodyn de hulp in van zijn partner voor machinebesturing, Bosch Rexroth. Dit bedrijf had met zijn elektrische aandrijftechnologie al bijgedragen tot de eerste generatie van de RAM. Volgens Resodyn heeft alleen Bosch Rexroth heeft de producten voor een nauwkeurige synchronisatie van de RAM-motoren, waarbij de snelheid en de hoek voortdurend veranderen

Resodyn werkte in het project ook samen met Northwest Motion in Issaquah (Washington), system integrator van Bosch Rexroth automatisering. Dit bedrijf heeft de programmeerkennis die nodig is om met meerdere communicatieprotocollen om te gaan.

De eerste stap was de keuze voor Rexroth IndraDrive M intelligente servodrives met een regeneratieve voeding en modulair aandrijfsysteem. De drives ondersteunen de op Ethernet gebaseerde communicatieprotocollen die nodig zijn om te communiceren tussen de ‘black box’ en de interface PC.

Het complete artikel vindt u in het aprilnummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven