Algemeen
Renault energieopslag
De Advanced Battery Storage van Renault heeft een opslagcapaciteit van tenminste 60 MWh (foto: Renault).

Groupe Renault heeft Advanced Battery Storage aangekondigd, een stationair systeem voor energieopslag dat uitsluitend uit batterijen voor elektrische voertuigen bestaat. Het zal een opslagcapaciteit van tenminste 60 MWh hebben, waardoor dit het grootste systeem is dat ooit in Europa is gebouwd.

De eerste drie systemen zullen begin 2019 worden gebouwd in Frankrijk en Duitsland, bij de Renault-fabrieken in Douai en Cléon en in een voormalige kolencentrale in Noordrijn-Westfalen. De opslagcapaciteit zal vervolgens in de tijd worden uitgebreid om de energie van 2000 batterijen voor elektrische voertuigen te bevatten. In deze fase al het systeem 60 MWh en waarschijnlijk meer hebben bereikt, vergelijkbaar met het dagelijks verbruik van een stad met vijfduizend huishoudens.

Energieopslag in batterijen

Het doel van dit systeem is het verschil tussen het elektriciteitsverbruik en de productie op een gegeven tijdstip te beheersen, teneinde het aandeel van duurzame energiebronnen in de energiemix te vergroten. Dit betekent dat een balans moet worden gehandhaafd tussen vraag en aanbod op het elektriciteitsnet door het integreren van verschillende energiebronnen met fluctuerende opwekkingscapaciteiten.

Het kleinste verschil tussen verbruik en opwekking genereert verstoringen die de stabiliteit van de lokale frequentie (50 Hz) in gevaar brengen. Het stationaire opslag heeft tot doel deze verschillen op te vangen; het levert op een gegeven zijn reserves op een onbalanspunt in het net om deze effecten te verminderen. Door te helpen bij het handhaven van de balans in het elektriciteitsnet zal het stationaire opslagsysteem de economische kant van duurzame energievormen te versterken.

Het opslagsysteem maakt gebruik van batterijen die in containers zijn geplaatst. Dit zijn zowel gebruikte als nieuwe batterijen die worden opgeslagen voor toekomstig gebruik als standaard vervangingsdelen. De samenstelling zal de Advanced Battery Storage capaciteit geven om direct 70 MW aan vermogen vrij te geven of op te vangen. Dit hoge vermogen gecombineerd maakt het mogelijk om effectief te reageren op grote fluctuaties in het net.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven