Algemeen
Om de spuitsystemen van landbouwmachines efficiënter te maken en tegelijkertijd het milieu te ontzien, werd de Wingsprayer ontwikkeld (foto: Wingssprayer)

Bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen valt voortdurend een kleine hoeveelheid vloeistof naast de te besproeien gewassen. Om de spuitunits van de landbouwmachines efficiënter te maken en tegelijkertijd het milieu te ontzien, ontwikkelde een innovatieve constructeur de Wingsprayer. Daarbij wordt gebruik van hydraulische remcilinders, mede getest door de Universiteit Wageningen.

Landbouwgronden zijn overal ter wereld een vertrouwd beeld. Akkers voor aardappelen, bieten, mais, snijgras en andere producten zijn overal te vinden. Om de landbouwproducten zo optimaal mogelijk te produceren en ziektevrij te laten groeien zijn, helaas, pesticiden nodig. Bij het sproeien van de gewassen is het dan ook de bedoeling dat deze gewasbeschermingsmiddelen vooral op de gewassen moeten komen. Maar wie wat beter kijkt, zal zien dat door de wind, oneffen bodem of te heuvelachtige landschappen pesticiden niet altijd allemaal op de juiste plaats, namelijk de plant, belanden. Bovendien heeft de landbouwsector te kampen met verschillende problemen. Ten eerste moeten er meer chemicaliën worden gebruikt dan eigenlijk noodzakelijk is, want niemand weet precies hoeveel er, afhankelijk van de windkracht en –richting, uiteindelijk op de planten terechtkomt. Ten tweede kan dit leiden tot een over- of onderdosering van de aanplant. Ten derde kost het meer dan eigenlijk nodig, ten vierde is de opbrengst lager dan mogelijk en ten vijfde is het aanzienlijk schadelijker voor het milieu.

Minder milieubelasting
Hoe groot de schade is, weten we sinds Harrie Hoeben de zogeheten Wingssprayer ontwikkelde en deze samen met landbouwstudenten van de Universiteit Wageningen testte. Het resultaat van de praktijktests: bij een optimale bestrijding van ongedierte kan de belasting voor het milieu met circa 99 procent worden verlaagd! De landbouwers hebben maar liefst vier redenen om blij te zijn met de verbetering: want niet alleen het milieu, maar ook de medewerkers, de oogst en de portemonnee hadden te lijden onder de teveel gebruikte chemicaliën. De immense efficiëntiestijging is eenvoudig te verklaren. De landbouwmachines zijn uitgerust met kleppen die doen denken aan vleugels waarop de Wingssprayers zijn bevestigd.

Lees het volledige artikel in het novembernummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven