Algemeen
Hollandsche IJsselkering aandrijving
De aandrijvingen van de Hollandsche IJsselkering zijn up & running (foto's: Hollandia Services)

Afgelopen maandag 20 september vond door Rijkswaterstaat de jaarlijkse proefsluiting plaats van de Hollandsche IJsselkering. Deze was de afgelopen maanden voorzien van een geheel nieuwe aandrijving inclusief het spectaculair uit- en inhijsen van de 44 tons kabeltrommels. Hollandia Services zorgde voor de techniek, montage, afstelling en blijft nog een jaar betrokken voor het onderhoud.

Aandrijftechniek sprak over dit project met Karel Olde Meule, Projectleider bij Hollandia Services en met Chu Hui Lin, Technisch Manager bij Rijkswaterstaat. Nadat de nieuwe kabeltrommels waren gemonteerd, werden compleet nieuwe aandrijvingen opgebouwd in beide torens. Dat gebeurde op een nieuw fundatieframe dat vóór het inhijsen al op zijn plek stond.

“Voordat de oude kabeltrommel er uit gehaald kon worden, werd eerst de oude aandrijving gedemonteerd en verwijderd,” zegt Olde Meule. “Het nieuwe fundatieframe werd na het uithijsen van de oude trommel geplaatst. We hebben alles zodanig voorbereidt dat als de fundatie goed staat, we de nieuwe kabeltrommel gelijk op de definitie juiste positie konden plaatsen.”

Testopstelling

“Na het inhijsen van de nieuwe kabeltrommel werden alle afzonderlijke componenten zoals tandwielen, motoren, rondselassen, maar ook deel-assemblages en schakelkasten naar boven getransporteerd voor montage. Omdat we in de Hollandia assemblagehal al de complete aandrijving opgesteld hadden om te testen, konden we de aandrijving demonteren in een soort sub-assemblages.”

De complete aandrijfunit bestaat uit twee Siemens elektromotoren per kabeltrommel. De elektromotoren zijn gekoppeld aan een Flender tandwielkast. Vanuit elke tandwielkast gaat een as met rondsel naar een tandwiel. Dat tandwiel drijft via een ander rondsel uiteindelijk de kabeltrommel aan. Er is uiteindelijk gekozen voor een insteektandwielkast.

Hollandsche IJsselkering Hollandia Services
De testopstelling van de aandrijving bij Hollandia Services

Olde Meule: “Deze insteekvariant is eigenlijk pas later bedacht. We zaten eerst aan een koppeling te denken, maar dat vergt meer ruimte. Nu met de insteek-as creëren we enerzijds meer ruimte en anderzijds minder complexe componenten in de aandrijflijn die mogelijk ook weer kunnen falen.”

Zwevende tandwielkast

Door het ontbreken van een koppeling moest een andere oplossing gezocht worden om de aandrijfkrachten op te vangen. Dat werd uiteindelijk opgelost door de tandwielkast ‘zwevend’ op te hangen en met reactiearmen te verbinden met het machineframe. “Dat voorkomt dat de tandwielkast gaat kantelen. Het is puur om een stuk krachtenspel van de aandrijving zelf op te vangen,” zegt Olde Meule.

De industriële tandwielkasten zijn geleverd door Flender, de overige tandwielen zijn gemaakt door Breman Machinery in Genemuiden. “Zij hebben ook de gehele trommel met open aandrijving gemaakt , dus de rondsels, de semi-grote tandwielen. Echter zijn alle vertandingen gemaakt door Bierens in Tilburg. Dat is zo’n specifieke technologie, er zijn maar een paar partijen in Nederland die dat kunnen.”

Complex krachtenspel

Aan het tandontwerp van de kabeltrommel ten opzichte van de oude versie is weinig veranderd. Bredere tanden kon simpelweg niet, omdat er dan weer te weinig kabeltrommellijf met ruimte voor de kabels overbleef. “De belangrijke en essentiële uitdaging in dit ontwerp en nieuw bewegingswerk is het om-en-om aandrijven,” legt Olde Meule uit.

“Dit geeft een complexer krachtenspel in zowel het bewegingswerk als ook de onderliggende constructie. Het fundatieframe is dan ook zo geconstrueerd dat dit momentum op te vangen is, maar geeft wel nog vervormingen die uiteindelijk in de krachtoverdracht op de tanden doorwerken. Een uitkomst hierin is gevonden in het hanteren van minuscule balligheid in de rondsels. Dit was eigenlijk wel dé ontwerpuitdaging van deze aandrijving.”

Werken op een postzegel

Volgens Lin was de bestaande toren een hele grote uitdaging. “Toen we dit project op de markt brachten wisten we eigenlijk al vanuit RWS dat dit een hele uitdagende klus ging worden. Juist, omdat er zoveel belemmeringen waren in de vrijheid. We moesten op een ‘postzegel’ werken, wij hadden te maken met bepaalde uitsparingen en een rijksmonument, waar het uiterlijk van de toren niet zomaar veranderd mag worden.”

“De Hollandsche IJsselkering is een kering die voldeed aan de gestelde wettelijke eisen. Het project is gestart omdat wij de kans op falen nog meer wilden verbeteren zodat de ingrepen aan het dijksysteem achter de kering minder ingrijpend hoeft te zijn. Het project werd gegund aan Hollandia Services en had pas zin als er een dusdanige faalkansverbetering gehaald kon worden. Wij stelden aan de markt daarom ook een hoge faalkans verbetering voor om te halen. Met het huidige ontwerp en het uiteindelijke resultaat in de toren hebben wij de gewenste verbeterslag zeker gehaald.”

Het complete artikel met alle inns en outs van de nieuwe aandrijving van de Hollandsche IJsselkering is te lezen in de nieuwste editie van Aandrijftechniek.

Het inhijsen van de nieuwe kabeltrommels was een spectaculaire, maar zeer nauwkeurige operatie waarvan een mooie video is gemaakt:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • ABB verwerft grote order voor levering van frequentieomvormers aan ProRail

  ABB verwerft de opdracht voor een grootschalige levering van frequentieomvormers aan ProRail. (Foto: ABB) ABB gaat de bestaande statische frequentieomvormers van spoorwegbeheerder ProRail vervangen door 300 toekomstbestendige UPS-systemen. Deze zijn ontwikkeld voor een hoge efficiëntie, lagere energiekosten, milieu-impact en cost of ownership en verminderde downtime.… Lees verder →

 • Video conferences en IoT: de toekomst van virtuele vergaderingen

  Covid-19 heeft zich in bijna alle landen verspreid en overschrijdt alle menselijke grenzen van een provinciaal, spiritueel en sociaal wezen. Om de verspreiding te vertragen en te beheersen, hebben verschillende landen landelijke afsluitingen en reisverboden opgelegd om grote bijeenkomsten te vermijden en menselijke migratie te… Lees verder →

 • Eltrex Motion treedt toe tot Brainport Industries

  Eltrex Motion levert diverse soorten aandrijvingen, ook op klantwens aangepast (foto: Eltrex Motion) Eltrex Motion, specialist in aandrijf- en positioneertechniek en onderdeel van de internationale Eight Lakes group, is lid geworden van Brainport Industries. Dit ecosysteem bundelt de krachten van toeleveranciers in de maakindustrie voor… Lees verder →

 • Nationale Aandrijftechniekdag Faulhaber

  ‘Micromotoren steeds kleiner en in andere bouwvormen’ (+video)

  Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag op 2 november verzorgt Faulhaber de presentatie ‘DC micromotors, best practice’ (foto: Richard Kok) Robotisering en miniaturisering in de aandrijftechniek zetten door. Dat betekent dat micromotoren steeds kleiner worden en andere bouwvormen krijgen. Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag gaat Faulhaber dieper in… Lees verder →

 • Nationale Aandrijftechniekdag 2021

  ‘De motor als sensor biedt onbegrensde mogelijkheden’ (+video)

  De motor als sensor komt aan bod tijdens de presentatie van Bosch Rexroth tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag (foto: Richard Kok) De data die motoren in de aandrijftechniek leveren, bieden onbegrensde mogelijkheden. Met de feedback kunnen we prestaties verbeteren, onderhoud voorspellen en crashes analyseren en zelfs… Lees verder →

 • 3D-printen met hoge herhaalbaarheid dankzij technologie van B&R

  Roboze gebruikt B&R-technologie om zijn 3D-printer te integreren in de industriële productie. (Foto: B&R Industrial Automation) Roboze heeft zijn Argo 500 3D-printer uitgerust met technologie van B&R. Het brengt hiermee de mogelijkheden van additive manufacturing naar het industriële productieproces. De Argo 500 biedt een hoge… Lees verder →

 • Pilz biedt advies en ondersteuning voor AGV’s

  Pilz biedt advies en ondersteuning bij het uitvoeren van veilige toepassingen met autonome transportvoertuigen. (Foto: Pilz) Pilz biedt met zijn servicepakket advies en ondersteuning bij het uitvoeren van veilige toepassingen met bestuurderloze transportvoertuigen (AGV’s). Het aanbod van Pilz begint bij de ontwikkeling van veiligheidsconcepten in… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven