Algemeen
Recordomzet Bosch Rexroth in 2019 maar zorgen om 2020 (foto: Paul Quaedvlieg)

Deze week zou de Hannover Messe zijn geweest. Daar zijn vaak persconferenties waar de diverse bedrijven hun jaarcijfers tonen. Bosch Rexroth laat weten zich in 2019 goed staande te hebben gehouden ondanks moeilijke omstandigheden en een sterke daling van de inkomende orders. Met 6,2 miljard euro blijft de omzet stabiel op het recordniveau van 2018. Maar er zijn zorgen over 2020 vanwege een dalende orderintake en het Coronavirus.

De onderneming profiteerde van een solide kernactiviteit in de hydrauliek en focuste zich op de verdere uitbreiding van het productaanbod in de fabrieksautomatisering als een belangrijke deuropener voor nieuwe markten.

“We kijken positief terug op 2019”, aldus Rolf Najork, directielid van Robert Bosch GmbH en verantwoordelijk voor de divisie Industrial Technology en voorzitter van de Raad van Bestuur van Bosch Rexroth AG. “Gezien de onstabiele markten en de merkbare economische vertraging was dit zeer goede resultaat allesbehalve zeker. Het laat zien dat onze brede positionering met verschillende divisies een groot voordeel is en dat we met onze structurele aanpassingen de juiste koers hebben uitgezet”.

Omzet Duitsland achteruit

In 2019 kon Bosch Rexroth het succes van het voorgaande jaar in alle regio’s evenaren. De kernmarkten van Duitsland en Europa bleven het sterkst. De omzet in Duitsland daalde met 4,1 procent tot 1,4 miljard euro. In de overige Europese markten (exclusief Duitsland) daalde de omzet in vergelijking met het jaar ervoor met 0,3 procent tot 2,1 miljard euro.

Stijging omzet in Azië-Pacific/Afrika, Noord- en Zuid Amerika

In de groeimarkten in de regio Azië-Pacific/Afrika behaalde Bosch Rexroth een omzet van 1,6 miljard euro, wat neerkomt op een lichte stijging van 0,6 procent. De regio Noord- en Zuid-Amerika kende een stijging van 5,3 procent tot 1,1 miljard euro. Aan het einde van het boekjaar (31 december 2019) had de onderneming wereldwijd ongeveer 31.000 mensen in dienst.

Orderintake met 20,3% achteruit in 2019

Bosch Rexroth verwacht dat de activiteiten in alle regio’s en sectoren in het huidige boekjaar 2020 zullen afnemen als gevolg van economische zwakte en de structurele verandering in de klantsectoren die nauw verbonden zijn met de automobielindustrie. De orderontvangst daalde in de loop van 2019 met 20,3 procent.

Bovendien heeft de wereldwijde COVID-19-pandemie natuurlijk invloed op de verwachtingen voor 2020. Vandaar is de systematische implementatie van maatregelen om het concurrentievermogen op alle gebieden te verbeteren bijzonder belangrijk voor Bosch Rexroth.

Zeer bezorgd over COVID-19

“Wij zijn zeer bezorgd over de huidige ontwikkelingen met betrekking tot COVID-19. We hebben de afgelopen weken ingrijpende maatregelen genomen om onze medewerkers, klanten en partners te beschermen en tegelijkertijd de best mogelijke bevoorrading te garanderen,” aldus Najork. “Veiligheid heeft de hoogste prioriteit. We willen een betrouwbare en verantwoordelijke partner zijn voor onze klanten, ook en vooral in zulke wereldwijde crises”.

348 miljoen investering in R&D

Focus op innovaties en nieuwe markten Bosch Rexroth is nog altijd één van de belangrijkste drijvende krachten achter innovatie en blijft pionier op het gebied van nieuwe technologieën in zijn markten. Zo investeerde de onderneming in het boekjaar 2019 ongeveer 348 miljoen euro in Research and Development – een stijging van 6,2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het bedrijf blijft zich richten op de ontwikkeling van gekoppelde en volledig geautomatiseerde oplossingen op de twee belangrijkste gebieden: hydrauliek en fabrieksautomatisering.

Hydrauliek biedt solide basis

Alle divisies droegen in 2019 hun steentje bij aan het succes van Bosch Rexroth. Terwijl de kernactiviteit met industriële en mobiele hydrauliek een solide basis bleek te zijn, ontwikkelde de business unit Factory Automation zich, met de focus op Industry 4.0 en de visie van de volledig verbonden fabriek van de toekomst, tot een belangrijke deuropener voor nieuwe markten en klanten.

Machinebouw en engineering: connected en intelligente hydrauliek Bosch Rexroth stuurt actief veranderingen aan in zijn traditionele kernactiviteit industriële hydrauliek: slimme hydraulische componenten en systemen zoals de compacte hydraulische unit CytroBox kunnen snel en eenvoudig worden geïntegreerd in connected productiefaciliteiten. Ze zijn Industry 4.0 gereed en bieden diensten aan voor het Internet of Things (IoT), bijvoorbeeld voor de conditiebewaking van machines en installaties.

Mobiele hydrauliek, autonoom en elektrisch

Smart Solutions voor de mobiele werkmachine van de toekomst Ondanks de gespannen marktomstandigheden kon Bosch Rexroth zijn marktaandeel in de mobielhydrauliek in 2019 verder uitbreiden. Nieuwe activiteiten op het gebied van automatisering en autonoom rijden, elektrificatie en het IoT zijn belangrijke thema’s voor de toekomst.

Fabrieksautomatisering met open ctrlX platform

Nieuwe standaarden voor Connected Manufacturing Connected Assembly en intralogistiek blijven belangrijke strategische aandachtspunten voor Bosch Rexroth’s fabrieksautomatisering divisie. De focus ligt op de visie van de fabriek van de toekomst met op software gebaseerde, geautomatiseerde en connected oplossingen. De onderneming kon haar positie als innovatiedriver in 2019 verder versterken, onder andere met het open ctrlX Automation-platform.

Wereldwijd 265.000 ton CO₂ bespaard

In het kader van het Bosch Rexroth project ‘GoGreen’ wordt sinds 2011 de energie-efficiëntie in alle fabrieken en bij de klanten systematisch verbeterd; met een uiterst positief resultaat: tegen het einde van het boekjaar 2019 had Bosch Rexroth dankzij ‘GoGreen’, wereldwijd 620 miljoen kilowattuur aan elektriciteit en gas bespaard, wat overeenkomt met meer dan 265.000 ton CO₂.

Dit staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van een stad met zo’n 80.000 inwoners. Het energieverbruik van de Bosch Rexroth-locaties zelf werd met 20 tot 50 procent gereduceerd. Sinds eind 2019 heeft Bosch Rexroth in Duitsland een CO₂-neutrale footprint behaald.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven