Algemeen
RapidPro 2018 bezoekers
trok ruim 2600 bezoekers (foto's: Ad Spijkers).

Op 7 en 8 maart 2018 organiseerde Mikrocentrum voor het achtste jaar op rij vakbeurs RapidPro in het NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven. De belangrijkste vakbeurs in de Benelux op het gebied van prototyping, kleinschalige productie, productontwikkeling en 3D-printen trok ruim 2600 bezoekers. Ze luisterden keken naar 30 lezingen en 82 exposanten, die ruim 100 merken vertegenwoordigden.

Deze editie was er speciale aandacht voor toepassingen binnen de industrie. Additive manufacturing technieken winnen hier steeds meer terrein. Niet alleen 3D-printen werd belicht, ook was er aandacht voor de laatste ontwikkelingen rondom 3D-scannen, (virtual) prototyping, software en productontwikkeling en -ontwerp. Duidelijk was dat bezoekers de beurs bezochten met gerichte investeringsplannen.

Els van de Ven, Manager van RapidPro, toonde zich terecht tevreden over de beurs. “Het is een goede ontwikkeling dat steeds meer bezoekers RapidPro bezoeken om zich te oriënteren op nieuwe investeringen. Dit is ook in lijn met de veranderingen in de markt waar de 3D-technieken steeds meer volwassenheid bereiken. Het betekent met name dat de combinatie van een inhoudelijk evenement met expo een zeer goede keuze is.”

RapidPro 2018 manifold
Additive manufacturing brengt tal van nieuwe mogelijkheden met zich mee. Dit is een manifold voor de hydrauliek, dat Trumpf in samenwerking met een klant ontwikkelde.

Ruim 100 merken op RapidPro

De 82 exposanten vertegenwoordigden dit jaar meer dan honderd merken. Tijdens RapidPro vonden ook enkele productintroducties plaats. Zo introduceerde DeskProto haar nieuwe CAM programma voor CNC frezen (DeskProto V7) en presenteerde Layertec als distributeur de nieuwe 3D-metaalprinter van Desktop Metal. Ook grote objecten kregen ruim aandacht. Onder andere Massivit uit Israël (!) en 10XL presenteerden hun large scale 3D-printers aan het publiek. Blikvanger op de stand van laatstgenoemde was de onlangs gepresenteerde 3D geprinte boot.

Keynote lezingen en Start-up Award

Dat industrialisatie een belangrijke ontwikkeling is, beaamden ook de vier keynote sprekers. Ben Jansen trapte het programma af door ervaringen te delen over de inzet van 3D-printen en 3D-scannen binnen het onderhoudsbedrijf van de Koninklijke Marine. Een wat minder voor de hand liggende maar interessante toepassing deelde Coen Viguurs van Hans Boodt Mannequins. Als wereldwijde speler in de mannequinmarkt hebben zij 3D-scannen en 3D-printen succesvol onderdeel gemaakt van het productie- en productontwikkelingsproces.

Op de tweede dag van RapidPro werd industrialisatie vanuit de techniek bekeken. Zo deelde Prof. em. Dr. Ir. Jan van Humbeeck van KU Leuven nieuwe technieken voor het bereiken van de meest optimale mechanische eigenschappen en kwaliteit bij het produceren van metalen producten met SLM. Daniël Hoogstraate van Materialise sloot de keynote sessies af met een realistische en praktische blik op de mogelijkheden van 3D-printen. Daarnaast deelde hij inzichten over het disruptieve karakter van de 3D-industrie.

Ook dit jaar reikte Mikrocentrum tijdens het diner in de avond de RapidPro Start-up Award uit. Dit is een initiatief ter stimulering van start-ups op het gebied van additive manufacturing. 10XL werd door een onafhankelijke jury als winnaar gekozen.

De volgende editie van RapidPro staat gepland voor 13 en 14 maart 2019.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven