Algemeen

PU-transportbanden van 3 meter breed

De nieuwe Nitta productiemachine in werking bij het produceren van een witte PU-band voor toepassing in de voedingsindustrie (FDA-/EU-goedgekeurd).

Nitta heeft haar productlijnen van PU-transportbanden uitgebreid. Deze PU-banden zijn zeer flexibel, eenvoudig te reinigen en beschikken over een lange levensduur. Dankzij een nieuwe productiemachine kan Nitta nu een grotere keuze aan PU transportbanden op 3 meter breed aanbieden. De PU-transportbanden zijn heel geschikt voor de voedselverwerkende industrie, zoals in bakkerijen, bij de productie van snoep en chocolade, maar ook voor intern transport in de recycling, logistiek en voor agrarische toepassingen.

Bij het transport van voedingsproducten speelt hygiëne een zeer belangrijke rol. Het bandmateriaal moet chemisch bestand zijn en tevens geschikt zijn om golfranden en meenemers op aan te brengen. De thermoplastische polyurethaan is heel goed bestand tegen vet, oliën en chemicaliën. Bovendien beschikken de nieuwe PU-banden over een hogere slijtvastheid en een lagere wrijvingscoëfficiënt. Dit is met name gewenst bij toepassingen waarbij accumulatie van producten op de band kan optreden. Bij de selectie van het bandmateriaal is de kleur belangrijk. Het voedselproduct moet duidelijk verschillen van het bandmateriaal om mogelijke vervuiling te detecteren.


Nitta’s PU-banden kunnen over kleinere roldiameters lopen en hebben een homogene en compacte deklaag met minder risico op vervuiling.

FDA en EU-normen

Nitta levert PU-banden, die voldoen aan FDA en EU-normen in een witte, blauwe en transparante deklaag. De deklaag van de nieuwe PU-banden wordt door speciale kalandertechnieken geperst en gehomogeniseerd. Dit resulteert in een constante en compacte structuur. De homogene structuur vormt een aanzienlijk voordeel bij het gebruik, omdat er minder vervuiling optreedt en omdat het bandoppervlak eenvoudiger te reinigen is. Dit reduceert machinestilstand bij de eindgebruiker. Met de nieuwe productiemachine kunnen nu ook dunnere PU-banden worden vervaardigd, wat tot voordeel heeft dat de banden over mesovergangen van een nog kleinere diameter kunnen lopen. Voor eenlaags transportbanden, kan die diameter zelfs tot 4 mm worden teruggebracht.  Deze dunnere banden zijn flexibeler, hebben een gunstigere kracht-rekverhouding, en de betere hechting verhindert de delaminatie van de lagen. Eindloos maken is ook eenvoudiger met dit materiaal te realiseren.

Minder chloride en weekmakers

“Voor PU-banden bestaat er een groeiende afzetmarkt” merkt Piet Vrieling op. Vrieling is Tech-nisch Sales Manager bij Nitta in Alkmaar. “Dit komt vooral door de trend om materialen toe te passen die minder chloride en weekmakers bevatten. Bovendien is er een trend naar lichtere constructies met kleinere roldiameters in voedselverwerking evenals in de logistiek- en magazijndistributie.” 

Nitta heeft twee dochterondernemingen in Europa: Nitta Corporation of Holland in Alkmaar, en Nitta Industries Europe, gevestigd in Düsseldorf, Duitsland. In Alkmaar produceert Nitta transportbanden van hoge kwaliteit met een grote keuze aan profielen, deklaag materialen en weefselsamenstellingen met verschillende breedtestabiliteit. Deze worden wereldwijd geleverd. Bij Nitta in Duitsland ligt de focus op aandrijfriemen die in het confectiecentrum in Altenstadt, dichtbij Frankfurt, op klantspecificaties beschikbaar zijn en worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven