Algemeen
Het prototype van een voertuig om eenvoudiger inspecties uit te voeren aan windturbines werd op de Hannover Messe van dit jaar gepresenteerd
Het prototype van een voertuig om eenvoudiger inwendige inspecties uit te voeren aan rotorbladen van windturbines werd op de Hannover Messe van dit jaar gepresenteerd (foto: HS Harz)

Professor doctor Klaus-Dietrich Kramer construeerde samen met medewerker ingenieur Thomas Stolze van het vakgebied Automatisierung und Informatik van de Hochschule Harz (D) een prototype voor de inspectie van windturbines. Het voertuig maakt het mogelijk om het inspecterend personeel te ondersteunen bij veel handmatig uitgevoerde inwendige inspecties van rotorbladen om het onderhoud hiermee duidelijk te verbeteren.

In samenwerking met projectpartners uit heel Duitsland begon de Hochschule Harz aan het door het ministerie van economie en energie (BMWi) gesubsidieerd project ‘AZuR’ (Autonome Zustandsüberwachung von Rotorblättern von Windenergieanlagen zur frühzeitigen Detektion von Schäden mittels mobiler Inspektionsrobotik und Sensorik) aan de ontwikkeling van de besturingstechniek en verzorgde de bouw van een prototype op de standplaats van de hogeschool Wernigerode. Het systeem moet nog worden geoptimaliseerd tijdens de volgende testritten en geschikt worden gemaakt voor de markt. De eerste inzet in een rotorblad nam het prototype al afgelopen december voor zijn rekening.

Met behulp van krachtige verlichting, sensoren en cameratechnieken is het mogelijk om met het voertuig zelfs de kleinste beschadigingen op te sporen, op te meten en in te voeren in een protocol. De hoge resolutie camera’s, die alle kanten op kunnen draaien, zorgen samen met een 3D sensor voor uiterst nauwkeurige opnames van het inwendige van een rotorblad. Bovendien is het mogelijk door de zeer geringe afmetingen van het voertuig om aanmerkelijk verder in het vleugelprofiel te komen.

Aantal windturbines neemt toe

Windturbines vormen een belangrijke basis voor de energie omslag in Duitsland. Met het oog op de geïnstalleerde vermogens neemt Sachsen Anhalt volgens het Bundesverband Windenergie de vierde plaats in onder de bondslanden. De intensieve toepassing van windenergie vraagt ook een grote inspanning voor het onderhoud van de installaties, zodat de geplande vermogens betrouwbaar en veilig kunnen worden geleverd. Daar horen steeds terugkerende inspecties van de opbouw en de rotorbladen aan de binnen en de buitenkant bij.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven