Algemeen
Mitsubishi frequentieregelaars
Mitsubishi Electric rondt het portfolio frequentieregelaars af en levert apparaten voor extra spannings- en vermogensbereiken (foto's: Mitsubishi Electric Europe).

Mitsubishi Electric heeft het portfolio frequentieregelaars uitgebreid met aanvullende spannings- en vermogensbereiken. Het gaat onder meer om compacte regelaars tot 630 kW, vloeistofgekoelde regelaars voor moeilijke toepassingscondities en speciale uitvoeringen voor kraan- en wikkelapplicaties.

De onderneming breidt het aanbod onder meer uit binnen de serie Large Capacity Inverters (LCI) vanaf 75 kW. Terwijl de FR-A800 met vier belastingkarakteristieken is bedoeld voor zware belastingen in het algemeen, is de FR-F800 met name bedoeld voor ventilatoren en pompen. Met het oog op opname in netwerken (Industrie 4.0) voorziet Mitsubishi Electric alle nieuwe apparaten standaard van ethernet aan boord.

Nieuwe 690 V regelaars

Nieuw binnen de 800-serie zijn versies voor netspanningen van 690 V 3 fasen (naast 400 V en 200 V). Bij hogere spanning kunnen de regelaars met lagere stroomsterkten werken, waardoor kleinere kabeldiameters volstaan. Dat zorgt voor een beter overzicht over de bekabeling, met name wanneer veel regelaars in een beperkte ruimte moeten worden ondergebracht.

Alle grote frequentieregelaars van her merk (75 kW tot 630 kW) zijn compact uitgevoerd, direct aan te sluiten voor eenvoudige inbouw in schakelkasten en op dezelfde manier in bedrijf te stellen.

Vloeistofgekoelde frequentieregelaars

De omvormers van de serie FR-A800-LC (Liquid Cooled) is nu leverbaar in vermogens van 110 kW tot 355 kW. Deze serie is ontworpen voor gebruik in omgevingen waarin conventionele luchtkoeling door de hoge omgevingstemperatuur of hoge vuilbelasting niet geschikt is, bijvoorbeeld de mijn- en tunnelbouw en de zware industrie.

Alle modellen zijn voorzien van een speciaal koellichaam zonder koelribben waarin zich stof en vuil kunnen hechten. Ook onder de zwaarste omstandigheden wordt een effectieve koeling gegarandeerd, wat een voorwaarde is voor een lange levensduur.

Voor kraan- en wikkeltoepassingen

Bij de serie FR-A800 Plus gaat het om apparaten met hoge vermogens, die door firmware met voorgeconfigureerde functies geschikt worden gemaakt voor speciale toepassingsgebieden. Momenteel zijn varianten leverbaar voor kraan- en voor wikkeltoepassingen.

frequentieregelaars Mitsubishi
Mitsubishi Electric levert nu onder andere compacte regelaars tot 630 kW, vloeistofgekoelde regelaars voor zware omgevingscondities en speciale uitvoeringen voor kraan- en wikkelapplicaties.

De kraanvariant (FR-A800-CRN) kenmerkt zich door voor deze machines specifieke functionaliteiten zoals onderdrukking van het doorzwaaien (Anti-Sway Control) en het aan de motor herkennen van vrije val (Falling Detection). De regelaar bepaalt de situatie en stuurt tegen. Verder stelt het apparaat een extra draaimoment bij het optillen van zware lasten ter beschikking respectievelijk versnelt het de beweging van lichte lasten om de kraan door kortere cyclustijden economischer te gebruiken.

Dankzij PLC-functionaliteit kunnen bovendien zonder externe besturing applicaties zoals controle van de positieverschuiving bij brugkranen worden geprogrammeerd, die verstrengeling of vervorming door verschillende wielsnelheden voorkomt.

De wikkelvariant (FR-A800-R2R) is qua functionaliteit toegesneden op alle soorten wikkelapplicaties met variërende omtreksnelheden aan de spoelen of rollen. De baanspanningsbewaking (tension control) compenseert mechanische verliezen door wrijving aan de dans- en wikkelrollen, verbetert door reductie van de trekkracht bij toenemende doorsnede het wikkelresultaat (taper funktion) en dempt een bovenmatig dansen van steun- of danserrollen in de trekregeling bij bijvoorbeeld papier- of draadtrekmachines.

Door de functionaliteit via de software te realiseren, kan Mitsubishi Electric eenvoudig een standaard FR-A800 regelaar uit het magazijn aanpassen. Hierdoor kan het bedrijf het totale vermogensspectrum ook als speciale versie leveren, zonder dat dit ten koste gaat van de levertijd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven