Algemeen

Positiemeetsysteem met Drive-CLiQ interface

Rexroth positiemeetsysteem
Bosch Rexroth IMS-A (Foto Bosch Rexroth)

Met de Drive-CLiQ-interface maakt Bosch Rexroth het gemakkelijker om het nieuwe IMS-A meetsysteem dat in lineaire geleidingen is geïntegreerd, in te stellen. Deze op Ethernet-gebaseerde interface herkent het elektronische naamplaatje van het nauwkeurige en robuuste nieuwe meetsysteem voor absolute waarden.

Sinds de introductie van het systeem is instelling in combinatie met Hiperface en Rexroth IndraDrive aandrijvingen binnen enkele minuten mogelijk geworden. IMS-A aangevuld met de SSI-interface biedt ondersteuning voor universele implementatie in machinegereedschappen, productieprocessen en andere toepassingen die een hoge mate van precisie vereisen.

De combinatie van geleiding en meting binnen één component betekent dat het vereiste installatiewerk in de machine vermindert. Ook verloopt de elektrische opstartprocedure nu sneller dankzij de Drive-CLiQ-interface, wanneer deze wordt gebruikt met Siemens aandrijvingen en besturingen.

Positiemeetsysteem

Met het Plug & Play-coderingssysteem hoeft de gebruiker alleen het nulpunt van de machine en het meetgedeelte te bepalen. Drive-CLiQ maakt niet alleen het ophalen van diagnostische informatie mogelijk, maar zorgt ook dat alle overige informatie automatisch wordt overgebracht vanuit het elektronische naamplaatje van de IMS-A.

De absolute positie wordt overgebracht met een resolutie van 25 nm; de herhaalbaarheid is beter dan +/- 0,25 μm. De geïntegreerde schaal is beschikbaar met een nauwkeurigheid tot +/- 3 μm/m en ligt binnen het bereik van de glasliniaal. Met de IMS-A kunnen technici verschillende loopwagens onafhankelijk van elkaar en zonder enige beperkingen op het gebied van nauwkeurigheid gebruiken, op een profielrail met een lengte van maximaal 4500 mm. Zelfs na een stroomstoring rapporteert het meetsysteem nog steeds de exacte positie van de as nadat het weer is ingeschakeld, zonder dat een homing-cyclus vereist is.

Niet gevoelig voor omgeving

Het in de lineaire geleidingen geïntegreerde meetsysteem voor absolute positie werkt contactloos en is slijtvast. Zelfs in werkruimten met koelmiddelen, stof, spanen en andere verontreinigingen zijn geen uitgebreide, energieverslindende luchtreinigingssystemen vereist voor de IMS-A. Dit betekent dat de geregelde vervangings- of reinigingswerkzaamheden die normaal noodzakelijk zijn bij het gebruik van glaslinialen, in deze omgevingen tot het verleden behoren.

Het meetsysteem is ongevoelig voor magnetische velden of trillingen en schokken. De sensoren en evaluatie-elektronica zijn ondergebracht in een beschermende behuizing aan het uiteinde van de loopwagen. Zo besparen ontwerptechnici ruimte voor externe meetsystemen. In vrijwel alle gevallen passen railgeleidingen die zijn uitgerust met de  IMS-A in bestaande machineontwerpen zonder wijzigingen van de constructie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven