Algemeen
Porsche e-mobility
De nieuwe elektrische Taycan is gebaseerd op de Mission E Concept car (foto's: Porsche AG)

Porsche heeft tot 2021 investeringen van meer dan 6 miljard euro in elektromobiliteit gepland. Dit is een verdubbeling ten opzichte van de oorspronkelijke planning. Dat werd onlangs bekend gemaakt bij de ceremonie ’70 jaar sportwagens van Porsche’. Bij deze ceremonie werd tevens de naam bekend gemaakt van het eerste elektrische productiemodel, de Taycan. Komend jaar start de serieproductie van deze eerste volledig elektrisch aangedreven Porsche.

Porsche verdubbeld dus de investeringen in de elektromobiliteit. Van de extra drie miljard euro wordt zo’n 500 miljoen euro ingezet voor de ontwikkeling van Taycan-varianten en afgeleide versies. Circa 1 miljard euro is bestemd voor de elektrificatie en hybridisering van de bestaande range en daarnaast zijn er enkele honderden miljoenen gereserveerd voor de uitbreiding van productiefaciliteiten. Voor nieuwe technologieën, laadinfrastructuur en smart mobility is 700 miljoen euro beschikbaar.

Ombouw en uitbreiding in Zuffenhausen

Op het hoofdkwartier van Porsche in Zuffenhausen (D) wordt gewerkt aan een nieuwe spuiterij, een speciale assemblagefaciliteit voor de Taycan en een transportbrug om gelakte carrosserieën en aandrijflijnen naar de eindassemblage te vervoeren. De bestaande motorenfabriek wordt uitgebreid om de fabricage van elektrische aandrijflijnen mogelijk te maken en ook carrosseriebouwfaciliteiten worden uitgebreid. Tevens wordt er geïnvesteerd in het Weissach Development Center. De productie van de Taycan levert alleen al in Zuffenhausen circa 1.200 nieuwe banen op.

Systeemvermogen aandrijflijn 400 kW

 

De aandrijflijn van de nieuwe Taycan bestaat uit twee permanent magneet-synchroon elektromotoren met een systeemvermogen van meer dan 400 kW/600 pk. Deze zorgen ervoor dat de elektrische Porsche in minder dan 3,5 seconden van 0 naar 100 km/u accelereert en in minder dan 12 seconden van 0 naar 200 km/u. Dit komt bovenop een uithoudingsvermogen dat tot nu toe door geen enkele andere elektrische auto is bereikt. De Taycan kan meervoudig voluit accelereren zonder vermogensverlies en de actieradius volgens NEDC bedraagt meer dan 500 km.

Voor lange afstanden

Komend jaar start de serieproductie van de eerste volledig elektrisch aangedreven Porsche. Het productiemodel, dat is afgeleid van de Mission E concept car, gaat dus Taycan heten. Vrij vertaald betekent deze naam ‘levendig jong paard’. Daarmee refereert Porsche aan het trappelende paard zoals dat sinds 1952 centraal staat in het Porsche logo. Porsche CEO Oliver Blume: “Onze nieuwe elektrische sportwagen is krachtig en betrouwbaar. Het is een auto met het uithoudingsvermogen voor lange afstanden en hij staat voor vrijheid.” De naam met oosterse oorsprong markeert bovendien de lancering van de eerste elektrisch aangedreven sportwagen met de ziel van een Porsche.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven