Algemeen
Hoyer Motor Iron Pumps
Elke pomp beschikt over een 20-meter lange as, die wordt onderworpen aan een zwaar koppel (foto: Hoyer)

Iron Pump, klant van Hoyer Motors, speelt een belangrijke rol bij de volledig nieuwe energiecentrale op de Bahama’s. Die is dit najaar klaar om elektriciteit te leveren op deze eilandengroep. De pompspecialist leverde vier speciaal ontworpen CLVS verticale turbinepompen met een capaciteit van 2.000 m3 /h om koelwater te leveren aan de zeven motoren van de centrale, die samen 132 MW produceren.

Bij de energiecentrale sturen de vier motoren van 366 kW elk één van de grote turbinepompen aan. De motoren met bouwgrootte 400, geleverd door Hoyer Motors, wegen elk 3,1 ton en zijn gemodificeerd met geïsoleerde lagers en regenbescherming.

Het koelwater voor de nieuw gebouwde energiecentrale wordt onttrokken aan diepe zoutwaterkommen onder het Caribische eiland. Hiervoor moest Iron Pump speciaal ontworpen tweetraps pompen leveren met een lengte van 20 meter, die bestand zijn tegen de ruwe omgeving.

Ruwe omgeving

Hoewel Iron Pump een expert is in speciaal geproduceerde pompen, vormde de schaal van het Bahama’s-project een bijzondere uitdaging. Het oppompen van het koelwater uit zoutwaterzakken 20 meter onder het Caribische koraalrif stelt hoge eisen aan het ontwerp, de productie en de logistiek. “Een projectgroep van ervaren ingenieurs werd aangesteld, die zich grondige voorbereidden vanwege de lengte van de pompen en het feit dat ze elk 11,1 ton wegen”, zegt Robert Jensen, Sales Engineer bij Iron Pump.

20 meter lange as

“We moeten rekening houden met kommen op een diepte van 20 meter. Dit betekent dat we voor de pomp een 20-meter lange as nodig hebben, die wordt onderworpen aan zwaar koppel. Bovendien zijn de buizen zelf ook erg zwaar. Daarom hebben we berekeningen gemaakt voor de diameter van de as in de basis en omhoog door de aslagers, waardoor we er zeker van waren dat de pomp niet zal knikken bij het opstarten.”

Agressieve zoutwateromgeving

Naast sterkteberekeningen voor het pompontwerp, moest de projectgroep bij Iron Pump ervoor zorgen dat de toepassing bestand is tegen de warme, ondergrondse zoutwateromgeving van het Caribisch gebied. “Warm zout water is agressief, dus hebben we de pomp vervaardigd uit roestvrij staal en hebben we een epoxycoating aangebracht om deze onder andere te beschermen tegen corrosie. We plaatsen ook speciale anoden op de kommen, zowel binnen als buiten, om de pomp tegen corrosie te beschermen”, vertelt Robert Jensen.

Snelle levering op 8.000 km afstand

De levertijd was een bepalende factor. De eerste pomp moest binnen enkele maanden gebruikt kunnen worden om de motoren van de centrale te testen. De combinatie van grote afmetingen en korte levertijd zorgt voor extra druk op zowel de productiefaciliteit van Iron Pump als de leveranciers van het bedrijf. “Om de onderdelen voor vier grote pompen binnen zo’n korte tijd te assembleren en te testen legt druk op de productie”, laat Jensen weten.

“Bij het werken met zulke grote afmetingen, kan het vanuit puur praktisch oogpunt moeilijk zijn om de benodigde materialen van onze leveranciers te verkrijgen. Niet in de laatste plaats vanwege tijdoverwegingen. Maar dankzij een positieve samenwerking intern bij Iron Pump en extern met ons wereldwijde netwerk van leveranciers, zijn we geslaagd. Een project als dit geeft echt een boost aan productie-ingenieurs en installateurs, die op volle toeren werkten. Ze vinden het heel leuk om een ​​dergelijke pomp te bouwen en zijn trots op hun werk.”

Iron Pump leverde eind augustus 2019 de eerste van in totaal vier pompen die koelwater leveren voor  de motoren van de centrale wanneer deze worden getest. Het project zal ook tot het einde worden gevolgd door de eigen installateurs van Iron Pump, die zullen helpen bij het installeren van de zware pompen in de Bahama’s.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven