Algemeen

Pneumatische cilinder ziet het licht

pneumatische cilinder Tecair
De Tube Lamp Clock bestaat uit in totaal 30 elementen waarmee vier cijfers en een dubbele punt zijn te realiseren (foto’s: Lambert Kamps).

Kunstenaar Lambert Kamps ontwierp voor het onlangs gehouden Amsterdam Light Festival een digitale klok die wordt gevormd door een groot aantal zogenaamde ‘tube lampen’. Om de gewenste cijfers te realiseren, schuiven lampen (aangedreven door een pneumatisch cilinder) in en uit hun behuizingen. Tecair en Aventics ondersteunden de kunstenaar in het technisch optimaliseren van het ontwerp.

De klok bestaat uit 28 elementen om vier keer een ‘acht’ te vormen en twee elementen voor de dubbele punt die de uren van de minuten scheidt. Om een element zichtbaar te maken, laat de kunstenaar een doorzichtige buis met hierin een LED lichtbron uit een ondoorzichtige buis schuiven.

Aanvankelijk gebruikte Kamps hydrauliek, maar dat is minder schoon door het gebruik van olie. De kunstenaar stapte over op pneumatiek en exposeerde zijn klok in Milaan en later in Londen.

Toen zijn voorstel werd geaccepteerd voor het Amsterdam Light Festival, was Kamps gedwongen om na te denken welke stappen nodig zouden zijn om het ontwerp geschikt te maken voor dit festival. De oorspronkelijke versie was gebouwd voor een relatief kort gebruik binnenshuis. Maar nu zou zijn ontwerp enkele maanden buiten in hartje Amsterdam worden opgesteld.

Buitenopstelling

Om de klok geschikt te maken voor het Nederlandse winterklimaat riep Kamps onder meer de hulp in van Aventics. Het bedrijf in Boxtel toonde al eerder belangstelling voor het ontwerp; in de klok was pneumatiek niet zoveel mogelijk in de toepassing weggewerkt, maar werd juist open en bloot getoond.

De lamp werd op een brug direct voor het Centraal Station geplaatst. Mensen konden dus direct in aanraking komen met het ontwerp waardoor gekozen is voor veilige drukken: 1,5 bar. Bij de onderdelen is gelet op de robuustheid en het vermogen om betrouwbaar te functioneren bij lage temperaturen en een vochtige omgeving. De nieuwe kunststof ES05 ventielen zijn ondergebracht in een ventieleiland dat zich in de directe nabijheid van het kunstwerk bevindt.

De belangrijkste bottleneck in dit ontwerp is de omgeving. Wanneer het regent, wordt water naar binnen getrokken. De componenten kunnen daar wel tegen maar bevriezing is funest voor de hele installatie. Een adsorptiedroger houdt de perslucht voldoende droog. Filters optimaliseren de conditie verder en de compressor brengt geen olie in de perslucht. De programmering van de PLC heeft Kamps zelf geregeld.

Tecair pneumatische cilinder
Tecair ondersteunde de kunstenaar onder meer met het kiezen van de juiste industriële afdichtingen om de betrouwbaarheid en levensduur te verbeteren.

Pneumatische cilinder

Voor de lichtbuis zelf werkte Kamps samen met Tecair. Dit bedrijf is gespecialiseerd in pneumatische cilinders en ontfermde zich al in een eerder stadium over de buislamp. Er werd gewerkt met cilinders van een halve meter en er werden hoofdzakelijk materialen gebruikt die in een reguliere bouwmarkt zijn te vinden.

Om het nieuwe ontwerp de gewenste levensduur te geven voor het Lichtfestival zijn op verschillende vlakken in de buislamp verbeteringen en aanpassingen doorgevoerd. Door te kiezen voor professionele afdichtingen is de lekkage, zeker bij 1,5 bar, te verwaarlozen.

Het volledig artikel vindt u in de februari 2018 editie van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven