Algemeen

Pneumatische cilinder ziet het licht

pneumatische cilinder Tecair
De Tube Lamp Clock bestaat uit in totaal 30 elementen waarmee vier cijfers en een dubbele punt zijn te realiseren (foto’s: Lambert Kamps).

Kunstenaar Lambert Kamps ontwierp voor het onlangs gehouden Amsterdam Light Festival een digitale klok die wordt gevormd door een groot aantal zogenaamde ‘tube lampen’. Om de gewenste cijfers te realiseren, schuiven lampen (aangedreven door een pneumatisch cilinder) in en uit hun behuizingen. Tecair en Aventics ondersteunden de kunstenaar in het technisch optimaliseren van het ontwerp.

De klok bestaat uit 28 elementen om vier keer een ‘acht’ te vormen en twee elementen voor de dubbele punt die de uren van de minuten scheidt. Om een element zichtbaar te maken, laat de kunstenaar een doorzichtige buis met hierin een LED lichtbron uit een ondoorzichtige buis schuiven.

Aanvankelijk gebruikte Kamps hydrauliek, maar dat is minder schoon door het gebruik van olie. De kunstenaar stapte over op pneumatiek en exposeerde zijn klok in Milaan en later in Londen.

Toen zijn voorstel werd geaccepteerd voor het Amsterdam Light Festival, was Kamps gedwongen om na te denken welke stappen nodig zouden zijn om het ontwerp geschikt te maken voor dit festival. De oorspronkelijke versie was gebouwd voor een relatief kort gebruik binnenshuis. Maar nu zou zijn ontwerp enkele maanden buiten in hartje Amsterdam worden opgesteld.

Buitenopstelling

Om de klok geschikt te maken voor het Nederlandse winterklimaat riep Kamps onder meer de hulp in van Aventics. Het bedrijf in Boxtel toonde al eerder belangstelling voor het ontwerp; in de klok was pneumatiek niet zoveel mogelijk in de toepassing weggewerkt, maar werd juist open en bloot getoond.

De lamp werd op een brug direct voor het Centraal Station geplaatst. Mensen konden dus direct in aanraking komen met het ontwerp waardoor gekozen is voor veilige drukken: 1,5 bar. Bij de onderdelen is gelet op de robuustheid en het vermogen om betrouwbaar te functioneren bij lage temperaturen en een vochtige omgeving. De nieuwe kunststof ES05 ventielen zijn ondergebracht in een ventieleiland dat zich in de directe nabijheid van het kunstwerk bevindt.

De belangrijkste bottleneck in dit ontwerp is de omgeving. Wanneer het regent, wordt water naar binnen getrokken. De componenten kunnen daar wel tegen maar bevriezing is funest voor de hele installatie. Een adsorptiedroger houdt de perslucht voldoende droog. Filters optimaliseren de conditie verder en de compressor brengt geen olie in de perslucht. De programmering van de PLC heeft Kamps zelf geregeld.

Tecair pneumatische cilinder
Tecair ondersteunde de kunstenaar onder meer met het kiezen van de juiste industriële afdichtingen om de betrouwbaarheid en levensduur te verbeteren.

Pneumatische cilinder

Voor de lichtbuis zelf werkte Kamps samen met Tecair. Dit bedrijf is gespecialiseerd in pneumatische cilinders en ontfermde zich al in een eerder stadium over de buislamp. Er werd gewerkt met cilinders van een halve meter en er werden hoofdzakelijk materialen gebruikt die in een reguliere bouwmarkt zijn te vinden.

Om het nieuwe ontwerp de gewenste levensduur te geven voor het Lichtfestival zijn op verschillende vlakken in de buislamp verbeteringen en aanpassingen doorgevoerd. Door te kiezen voor professionele afdichtingen is de lekkage, zeker bij 1,5 bar, te verwaarlozen.

Het volledig artikel vindt u in de februari 2018 editie van Aandrijftechniek.

 • Bosch Rexroth partner Nevonex

  Bosch Rexroth nieuwe Nevonex-partner

  De processorgebaseerde RCU-telematica-besturingseenheid van Bosch Rexroth maakt nu deel uit van het Nevonex-ecosysteem voor digitale diensten in de landbouw. (Foto: Bosch Rexroth)Bosch Rexroth is een nieuwe partner voor hardware en interfaces van Nevonex, het fabrikantonafhankelijke ecosysteem voor digitale diensten in de landbouw. De RCU-telematica-eenheid van… Lees verder →

 • Schunk Medtech Steriline

  Mechatronische componenten Schunk compatibel met standaard lab-apparatuur

  De levenslang onderhoudsvrije PGN-plus-P met klant specifieke coating voor de handling van medicijnflessen in een aseptisch vulsysteem (foto: Steriline)De verwerkende industrie speelt een sleutelrol in de biowetenschappelijke sector. Bij de productie van gevoelige producten waar mensen direct mee in contact komen, zijn betrouwbare systeem-componenten namelijk… Lees verder →

 • Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen. (Foto: Dana)Dana introduceert nieuwe planetaire aandrijvingen met verbeterde koppeldichtheid en ontwerpflexibiliteit voor een breed scala aan rups-, wiel- en liertoepassingen. De nieuwe planetaire aandrijvingen, die nu beschikbaar zijn, bieden nominale koppelwaarden van 80 kNm tot 130 kNm. Ze kunnen… Lees verder →

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg)Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot 2… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS)Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra.… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma)Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht een… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven