Algemeen
Pilz risicobeoordeling
Meestal gebeurt een risicobeoordelingen op locatie. Pilz heeft een methode ontwikkeld om de beoordeling op afstand uit te voeren. (foto: Pilz)

Jaarlijks raken ongeveer 230 werknemers ernstig gewond tijdens het werken met bewegende machines en installaties, vaak met blijvend letsel of erger als gevolg. Om werknemers die werken met machines niet bloot te stellen aan risico’s is het noodzakelijk om een goede risicobeoordeling op basis van de Machinerichtlijn uit te voeren. Tijdens de coronapandemie is een risicobeoordeling op locatie voor bedrijven moeilijker te organiseren. Pilz verzorgt voor bedrijven en instanties de risicobeoordeling ook op afstand, zodat werknemers veilig kunnen werken en werkgevers aan de verplichtingen kunnen blijven voldoen.

Robotisering, inzet van flexwerkers, nachtwerk en onregelmatige diensten, omzeilen van veiligheidsmiddelen en verouderde machines zijn de meest bekende factoren die voor risico’s op ongevallen op de werkvloer zorgen.

Om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten, is elke fabrikant van machines en installaties volgens de Machinerichtlijn wettelijk verplicht een risicobeoordeling uit te voeren. Daarnaast hebben werkgevers, met de bestaande zorgplicht naar medewerkers, de verantwoordelijkheid voor een degelijke risicobeoordeling van de aanwezige machines.

Risicobeoordeling

Een risicobeoordeling is een inventarisatie van alle mogelijke risico’s die bij een machine of productielijn voorkomen. Daaropvolgend worden aanbevelingen gedaan voor het veiliger maken van een machine of productielijn. Een risicobeoordeling moet goed worden gedocumenteerd. Dat is nodig omdat een werkgever of fabrikant daarmee aantoont aan de wet- en regelgeving te voldoen.

Praktische instelling

Door de uitvoering van een risicobeoordeling bij een onafhankelijke partij neer te leggen, wordt het onderdeel gewenning ondervangen. Een onafhankelijke partij kijkt zonder voorkennis en objectief naar de mogelijke gevaren. Pilz heeft tientallen jaren ervaring op dit gebied en staat bekend om de praktische instelling en gedegen en uitgebreide kennis.

Over het algemeen vinden risicobeoordelingen op de locatie plaats waar de machines staan. Bezoek door externe partijen is door de huidige coronapandemie of door andere oorzaken niet altijd mogelijk. Behalve een risicobeoordeling op locatie heeft Pilz de mogelijkheid ontwikkeld om een risicobeoordeling op afstand uit te voeren. Dit biedt de mogelijkheid aan werkgevers en fabrikanten om aan de gestelde eisen voldoen en om de werknemers veilig te laten werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven