Algemeen
Pilz myPNOZ operator
Gebruikers stellen via de intuïtief te bedienen online tool myPNOZ Creator ‘hun’ individuele veiligheidsrelais myPNOZ samen (Foto’s: Pilz GmbH & Co. KG)

Via een online persconferentie introduceert automatiserings-specialist Pilz een nieuwe vorm van machineveiligheid. Het modulaire veiligheidsrelais myPNOZ biedt wereldwijd voor het eerst batchgrootte 1 op het gebied van veiligheidsrelais, zeg maar ‘My Safety’ voor automatisering. Gebruikers kunnen ‘hun’ myPNOZ samenstellen via de intuïtief bediende online tool myPNOZ Creator. Harald Wessels, Vice President Product Management bij Pilz: “We hebben een nieuw digitaal businessmodel voor automatiserings-componenten ontwikkeld. Een nieuwe mijlpaal op weg naar Industrie 4.0.”

Het veiligheidsrelais myPNOZ bewaakt de veiligheidsfuncties noodstop, veiligheidsdeur, lichtschermen, tweehandenbediening IIIA/C en vrijgaveschakelaar en bestaat uit een hoofdmodule met maximaal acht vrij te combineren uitbreidingsmodules.

In de bijbehorende online tool myPNOZ Creator kan uit een groot aantal mogelijke varianten een vraaggerichte veiligheidsoplossing worden samengesteld. De gebruiker kan schakelen tussen een logische en een hardware-weergave. Daarnaast biedt een simulatie de mogelijkheid tot validatie en is er uitgebreide documentatie.

Logische en veilige engineering

Afhankelijk van de veiligheidseis verbindt de gebruiker veiligheidsfuncties zoals noodstop of veiligheidsdeur met logische EN-/OF-verbindingen. De online tool myPNOZ Creator geeft via een pictogram logische fouten aan in de volgorde van de veiligheidsfuncties. Gebruikers kunnen naar behoefte verdere veiligheidsfuncties toevoegen en details specificeren, zoals een ophaal- of uitvalvertraging.

Pilz Wessels
Harald Wessels, Vice President Product Management bij Pilz: “We hebben een nieuw digitaal businessmodel voor automatiserings-componenten ontwikkeld.”

De gebruiker kan in myPNOZ Creator via de simulatie van de online tool direct controleren of een schakeling of veiligheidsontwerp aan de eigen eisen voldoet. Zo worden fouten verminderd en de ingebruikname versneld.

Creëren, simuleren en snel bestellen

In myPNOZ Creator kunnen het aantal, het type en de logische koppeling van de veiligheidsfuncties worden gedefinieerd, afhankelijk van wat de klant nodig heeft voor zijn systeem. De Creator gebruikt deze informatie om automatisch te berekenen welke modules nodig zijn en in welke volgorde deze moeten worden aangesloten. Deze volgorde komt voort uit de logica van de koppeling van de veiligheidsfuncties.

Pilz myPNOZ
In de online tool myPNOZ Creator kan uit een groot aantal mogelijke varianten een vraaggerichte veiligheidsoplossing worden samengesteld

Door deze interne combinatielogica is er geen programmeerkennis voor nodig. Het gegenereerde product kan direct via de online tool worden besteld en de gebruiker kan dus met een muisklik in de vooraf gedefinieerde combinatie myPNOZ bestellen. Het veiligheidsrelais wordt voorgemonteerd geleverd en is klaar voor installatie. Elke myPNOZ krijgt een unieke typecode, zodat dezelfde systeemconfiguratie op elk gewenst moment opnieuw kan worden besteld.

Meer flexibiliteit

Het veiligheidsrelais myPNOZ bewaakt de veiligheidsfuncties noodstop, veiligheidsdeur, lichtschermen, tweehandenbediening IIIA/C en vrijgaveschakelaar. Het bestaat uit een hoofdmodule met maximaal acht vrij te combineren uitbreidingsmodules.

Pilz myPNOZ front
Met de nieuwe veiligheidsrelais myPNOZ worden veilige oplossingen aangeboden die volgens klantspecifieke eisen individueel in batchgrootte 1 worden gebouwd

In totaal biedt de modulaire myPNOZ tot 12 verschillende uitbreidingsmodules: vier uitgangsmodules, vier ingangsmodules en vier in-/uitgangsmodules. Elke ingangsmodule kan twee veiligheidsfuncties bewaken, waardoor met name de kosten voor hardware worden geminimaliseerd en ook de bedradingsinspanning wordt verminderd.

Klantspecifieke toepassingen

Er kunnen meerdere veiligheidssensoren bewaakt worden zonder dat er – zoals voorheen – meerdere schakelapparaten moeten worden aangesloten. Daarnaast kunnen er met myPNOZ meerdere veiligheidszones gevormd worden die onafhankelijk van elkaar werkende systeemonderdelen bewaken. Zo kan de beschikbaarheid van de installatie worden vergroot, omdat de onderdelen van de machine onafhankelijk van elkaar kunnen worden uitgeschakeld.

De 17,5 mm smalle hoofdmodule heeft al een hogere veiligheidsfunctie. Deze werkt onafhankelijk van mogelijke verdere veiligheidszones op alle uitgangen. De uitgangsmodules schakelen naar keuze met een vertraging of direct en zijn verkrijgbaar met relais- of halfgeleideruitgangen. Hier maakt myPNOZ het mogelijk EN-/OF-veiligheidsfuncties te koppelen, waardoor klantspecifieke toepassingen mogelijk worden.

Snelle en eenvoudige installatie

Met myPNOZ kunnen de modules via BUS-connectoren eenvoudig met elkaar worden verbonden. Bovendien wordt het hele systeem via de hoofdmodule van stroom voorzien. Zo hoeft alleen de hoofdmodule op de stroomvoorziening te worden aangesloten, wat de bekabelingsinspanning vermindert. Enerzijds kan het systeem dus sneller in gebruik worden genomen.

Pilz myPNOZ back
De modulen van het veiligheidsrelais myPNOZ worden op eenvoudige wijze via BUS-connectoren met elkaar verbonden. De logische verbinding van de veiligheidsfuncties wordt via de steekvolgorde gedefinieerd

Anderzijds kunnen de kosten met betrekking tot het onderhoud worden geoptimaliseerd: Als er slechts één module moet worden vervangen, kunnen afzonderlijke modules onmiddellijk worden vervangen zonder dat het hele systeem hoeft te worden gedemonteerd. Bovendien beschikt myPNOZ voor elke module en voor elke veiligheidsingang over een geavanceerde diagnose via LED, wat het oplossen van problemen versnelt en de stilstandtijd verkort.

Door het aanbod aan modules en de eenvoudige bediening ervan kunnen gebruikers altijd de oplossing samenstellen die voor hen geschikt is. Zo krijgen gebruikers een maximale flexibiliteit gedurende de gehele levenscyclus, ook bij latere aanpassingen.

Veelzijdig gebruik

Het concept myPNOZ is een efficiënte en veilige oplossing voor de machine- en installatiebouw. Daarbij kan het veiligheidsrelais in een breed scala aan sectoren gebruikt worden. Gebruikers profiteren van veiligheidstoepassingen met een eenvoudige tot gemiddelde complexiteit wanneer er twee tot maximaal 16 veilige invoerfuncties moeten worden bewaakt, en zonder gebruik te maken van engineeringsoftware.

 • Rolls-Royce levert 2,5 MW generator voor hybride-elektrische vliegen

  De generator Van Rolls-Royce vormt het hart van het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart (foto: Rolls-Royce plc) Rolls-Royce heeft aangekondigd dat de generator die het hart zal vormen van het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart, voor installatie is aangekomen… Lees verder →

 • Baanbrekend initiatief voor autonome treinen stap dichter bij realisatie

  Het doel van het baanbrekende wereldwijde autonome treinontwikkelingsproject is om volledig nieuwe spoorvervoersdiensten te creëren en zelfs de hoeveelheid spoorvervoer te verdubbelen. (Foto's: Proxion) Een grensverleggend wereldwijd project voor de ontwikkeling van autonome treinen in Finland gaat de testfase in. Doel is om volledig nieuwe… Lees verder →

 • Schaeffler versterkt zijn serviceactiviteiten door overname Bega

  Schaeffler en Bega combineren hun expertise om de Industrie 4.0 service oplossingen te laten groeien. (Foto's: Schaeffler) Schaeffler heeft Bega International (Bega) overgenomen, fabrikant van speciaal gereedschap voor montage en demontage van wentellagers. De overname markeert een nieuwe stap in de uitbreiding van Schaeffler’s lifecycle… Lees verder →

 • ASi BACnet/IP-controller met geïntegreerde veiligheidseenheid tot SIL3

  ASi BACnet/IP-controller BWU4001 met geïntegreerde veiligheidseenheid van Bihl+Wiedemann (Foto: Bihl+Wiedemann) Minder brandbelasting door duidelijk minder kabels, geringe installatie-inspanningen, vrije keuze van netwerktopologie en veiligheidstechniek aan boord – de BTL-gecertificeerde ASi BACnet/IP Controller met geïntegreerde veiligheidseenheid tot SIL3 (BWU4001) van Bihl+Wiedemann combineert de voordelen van BACnet,… Lees verder →

 • Webinars Eisma Media Groep

  Hulp nodig bij een webinar?

  Overweegt u zelf een webinar of online sessie met uw klanten te organiseren, maar kunt u nog hulp gebruiken bij de werving, techniek en/of inhoud? De Eisma Media Groep helpt graag, of het nu gaat om een uitzending vanuit huis of een webinar in onze… Lees verder →

 • TripleA Robotics geeft cobots meer functionaliteit met nieuwe tool

  De Wingman Tool Changer voor collaboratieve robots. TripleA Robotics lanceerde begin dit jaar haar eerste product, de Wingman Tool Changer voor collaboratieve robots. TripleA Robotics zag een aantal jaar geleden dat het concept van automatische gereedschapswissel nog niet was doorgedrongen tot de wereld van collaboratieve… Lees verder →

 • QRC connector Stauff

  Stauff buiskoppeling met uitgebreid drukbereik tot 420 bar

  De buiskoppelingen uit de serie QRC-RH van Stauff zijn speciaal ontwikkeld voor het aansluiten van zware transportmodules op het hydraulische powerpack (foto's: Stauff) Bouw- en landbouwmachines, mijnbouwuitrusting, brugelementen of windturbines – in veel industrieën moeten steeds grotere lasten met een gewicht van enkele honderden tot… Lees verder →

 • Top Europese indexen in 2021

  Het is eindelijk tijd voor de wereld om naar de toekomst te kijken en het licht te zien aan het einde van de lange, donkere tunnel die de pandemie van het Coronavirus is geweest. 2021 heeft meerdere goedgekeurde vaccins gebracht en het economisch herstel begint… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven