Algemeen
mens-cobot-toepassing bij BMW
Pilz voert bij de BMW Group zowel de conformiteitsbeoordeling als de definitieve CE-markering uit. (foto: Pilz)

De BMW Group werkt op het gebied van de veiligheid in de samenwerking met assistentierobots samen met Pilz. Het automatiseringsbedrijf voert zowel de conformiteitsbeoordeling uit, als de definitieve CE-markering. Hiermee garandeert Pilz de veilige mens-cobot-samenwerking (MRS) op de verschillende productielocaties van de BMW Group.

Algemene werkplaatsen vormen een bijzondere uitdaging voor de veiligheid, vooral waar mens en robot zonder scheidende veiligheidsvoorzieningen samenwerken. In Europa en in de VS vertrouwt de BMW Group daarvoor op de knowhow van Pilz.

Laatstgenoemde voert op verschillende productielocaties van de autofabrikant in Duitsland, Engeland en de VS conformiteitsbeoordelingsprocedures uit volgens de voorschriften van de wetgever: van de risicobeoordeling via het veiligheidsconcept en de validatie tot en met de CE-markering van de verschillende toepassingen.

Mens-cobot-toepassingen

Als gevolmachtigde ondertekent Pilz de definitieve conformiteitsverklaring en is er verantwoordelijk voor dat elke toepassing voldoet aan de eisen van de desbetreffende markt. De BMW Group gebruikt in zijn productie flexibele geautomatiseerde assistentiesystemen. Hierbij werken medewerkers en robots “hand in hand” samen en wel volledig zonder beschermende veiligheidsvoorzieningen.

Daarbij kan en mag het wel eens tot een botsing komen tussen mens en machine, maar de robots mogen geen gevaar vormen voor de mens. Daarom krijgt de validatie van MRS-toepassingen een bijzondere rol toegewezen. De experts van Pilz bepalen met behulp van een meetprocedure of mogelijke botsingen veiligheidstechnisch onschadelijk zijn. Pilz zet daarvoor bij de BMW Group en ook bij andere klanten botsingsmeetapparatuur in van eigen ontwerp en uitvoering.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven