Algemeen

Piab breidt programma uit met robotgrijpers

Piab robotgrijpers
Grijpersysteem van SAS Automation voor het palletiseren van grote zakken (foto: Piab).

Met de overname van SAS Automation (USA) in 2017 en Feba Automation (D) dit jaar heeft het Zweedse Piab nieuwe stappen gezet als aanbieder voor het oppakken en bewegen van de meest uiteenlopende producten. Met de hierdoor uitgebreide competenties, onder meer op het gebied van robotgrijpers, kan beter worden ingespeeld op de eisen van Smart Factories en Industrie 4.0.

Na de overname van Kenos en Vaculex in 2016 is de integratie van SAS Automation (2017) en Feba Automation (2018) de volgende stap voor uitbreiding van de activiteiten van Piab. SAS Automation en Feba Automation profiteren onder andere van de bestaande klanten het het wereldwijde Piab verkoop- en servicenetwerk. Voor Piab maken de overnames de overnames de geplande groeistrategie via eigen groei en strategische overnames mogelijk.

De nieuwe divisie Robotic Gripping Solutions moet het bedrijf helpen zijn profiel als specialist voor op robots gebaseerde grijper- en handlingsystemen te versterken en de marktpositie uit te breiden. Intelligente robotgrijpers kunnen in uiteenlopende industrieën worden toegepast. Hiertoe behoort ook de groeiende e-commerce business met deels volledig gedigitaliseerde bedrijfsprocessen.

Piab Feba robotgrijpers
Een complete oplossing van Feba op basis van ronde profielen voor het hanteren van kunststof auto-onderdelen (foto: Paul Quaedvlieg).

Robotgrijpers

Met de overname van Feba Automation biedt Piab nieuwe grijperoplossingen en bijbehorende diensten. Tot de klanten behoren ondernemingen uit de automotive-sector, de verpakkings- en voedingsmiddelenindustrie. Een bouwdoossysteem maakt eenvoudige samenbouw van robotgrijpers uit verschillende componenten mogelijk. Hiertoe behoren onderhoudsarme high-end grijpersystemen met lange levensduur voor nauwkeurig overzetten, maar ook op maat gemaakte robothanden, pneumatische grijptangen en complete grijpsystemen.

Bovendien worden van Piab-componenten voorziene, op vacuüm gebaseerde automatiseringsoplossingen voor het grijpen en bewegen van de meest uiteenlopende producten en speciale oplossingen voor de laser sinter-techniek aangeboden. Robuuste transportbandsystemen en klantspecifieke speciale oplossingen ronden het portfolio af.

Roboticasystemen

SAS Automation is gespecialiseerd in standaard componenten en complexe ‘end of arm’ systeemoplossingen. Het productspectrum omvat componenten voor montage door een robot, componenten voor gereedschappen, componenten voor het grijpen en hanteren van producten en onderdelen plus componenten en systeemdelen voor de bewegingsfunctie van gereedschappen.

De robotgrijpers en werktuigen voor bijvoorbeeld knippen en ontbramen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. De systemen kunnen worden samengesteld uit meer dan 1500 componenten en bedienen klanten in de automobiel- en voedingsmiddelenindustrie, de metaalbewerking en kunststofspuitgieten. Een zwaartepunt is het palletiseren en verpakken van de meeste uiteenlopende producten. Bovendien worden complete werkplekken en automatiseringssystemen in of rondom de robotcellen gerealiseerd.

Industrie 4.0 en Smart Factories

Met de overnames breidt Piab zijn spectrum oplossingen uit één hand verder uit. De combinatie van afzonderlijke componenten met op robots gebaseerde grijper- en handlingoplossingen slaat Piab de weg in naar Smart Factories en Industrie 4.0.

Met de introductie van piSmart biedt het merk vacuümproducten met uitgebreide intelligente functies. Deze verzamelen met behulp van een gebruiksvriendelijke piSmart app voor mobiele telefoons en tablets data zoals cyclustijden, energieverbruik en meer.

Als eerste productserie voorziet Piab de allround vacuümejectoren van de piCompact serie voor Industrie 4.0 met behulp van IO-Link. Deze gestandaardiseerde communicatie-interface maakt het realiseren van op de toekomst gerichte functionaliteiten zoals transparante informatie, toestandsbewaking en voorspellend onderhoud mogelijk.

 • Eplan Emanage

  Eplan presenteert nieuwe volledige versie van eManage

  De cloud gebaseerde Eplan eManage software verbindt OEM'ers, system integrators, machinebouwers, paneelbouwers en operators (foto: Eplan)Met eManage Free kunnen gebruikers Eplan Platform projecten uploaden, delen en beheren in de cloud-omgeving. Eplan presenteert nu de volledige versie van de software, die aanzienlijk meer toegevoegde waarde biedt.… Lees verder →

 • Maarten Bulsink MA-IT

  MA-IT opent Automation Campus in Eindhoven

  "Onze klanten in de regio Eindhoven willen graag engineers bij ons opleiden," aldus Maarten Bulsink van MA-IT (foto's: MA-IT)Na zes jaar gevestigd te zijn geweest in Son, zal vanaf 1 februari MA-IT MyAutomation te vinden zijn in Eindhoven. Op deze nieuwe vestiging zijn niet alleen… Lees verder →

 • Apex Dynamics GL

  GL-Serie speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen

  De GL-serie is speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen (foto: Apex Dynamics)Als gevolg van automatiseringen in logistiek of productieomgevingen krijgt Apex Dynamics steeds meer vragen over tandwielkasten voor AGV toepassingen. Dat wil zeggen tandwielkasten voor Automatisch Geleide Voertuigen, oftewel mobiele robots, die vaak worden ingezet voor… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl)Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld. Draadloze… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck)Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K bereiken… Lees verder →

 • Het wereldwijde elektriciteitsverbruik kan eenvoudig met 10% omlaag

  Het wereldwijde elektriciteitsverbruik kan eenvoudig met 10% omlaag

  De elektrische motoren zijn verantwoordelijk voor meer dan 45% van het elektriciteitgebruik in de wereld. En met een groeiende bevolking en economie, zal het aantal motoren in 2040 zijn verdubbeld. (Foto: ABB)Naar aanleiding van de COP26-klimaattop heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) het rapport Energie-efficiëntie… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven