Algemeen

‘Persoonlijk contact blijft essentieel’

KTR-directeur Hans Hagedoorn: “In de hydraulische aandrijftechniek komen relatief veel unieke installaties voor die klantspecifiek worden ontworpen en gebouwd. Persoonlijk contact met je klant blijft essentieel.”

Hij ziet ze overal opduiken: portals en platforms om efficiënt B-to-B te kunnen inkopen. Hans Hagedoorn, directeur van KTR (hoofdsponsor van de DFPTC), twijfelt aan het nut hiervan voor de markt van de hydraulische aandrijftechniek. “Hydrauliek is te complex om aan te kopen zonder tussenkomst van een specialist”, meent hij. Kennis en persoonlijk contact staat bij hem dan ook centraal wanneer het gaat om het realiseren van kwaliteit.

‘Made for motion’ is, wat KTR-directeur Hans Hagedoorn betreft, een lading dekkend motto voor een bedrijf dat zich al meer dan vijftig jaar bezighoudt met de ontwikkeling van aandrijfcomponenten voor machinebouw en industriële installaties. Het Duitse moederbedrijf produceert de componenten voor de aandrijftechniek, remsystemen, koelsystemen en hydrauliek terwijl de Nederlandse vestiging deze componenten verkoopt binnen verschillende sectoren en industrieën. Variërend van land- en scheepsbouw tot aan de energietechniek en intern transport.

Elektrisch en hydraulisch

Hagedoorn is sinds 2000 directeur en weet als geen ander wat de trends in de hydrauliekmarkt zijn voor specifiek componentleveranciers. “Hydrauliek gaat nooit verdwijnen”, weet hij stellig. “Ik kan me ook geen wereld zonder voorstellen. Natuurlijk zullen er steeds meer hybride oplossingen ontstaan waarin hydraulische en elektrische aandrijftechniek worden gecombineerd, maar de toepassingen waar een echt grote krachtdichtheid nodig is, vormen het blijvende terrein van hydrauliek. De combinaties zijn overigens wel interessant. Zeker waar elektronica ondersteunt in het kader van besturen, meten en regelen. Het is dan ook niet voor niets dat het onderwerp ‘intelligente hydraulische aandrijftechniek’ dit jaar het hoofdthema is bij de DFPTC.”

Verstand van de materie

Als component leverancier heeft KTR niet direct te maken met de mogelijkheden van ‘intelligentie’ in combinatie met de aandrijving zelf. Het is wat hem betreft echter wel een element dat – in combinatie met kennis – noodzakelijk is om een kwalitatief hoogwaardige hydraulische oplossing te leveren.

“Ik ben van mening dat een goede hydraulische installatie uitsluitend is te realiseren door iemand met verstand van de materie. Gebeurt dat niet, dan heb je niet alleen een installatie die eventueel slecht werkt, maar creëer je in veel gevallen ook een gevaarlijk situatie. Een installatie die voortdurend in storing schiet of onnodig veel energie verbruikt is vooral vervelend en duur. Maar wanneer het bijvoorbeeld om het hijsen van zware lasten gaat in omgevingen waar mensen werken, dan kan een falend hydraulisch systeem, dat bovendien werkt met hoge drukken, wel eens meer gevolgen hebben dan alleen een financiële domper.

Meer over de visie van Hans Hagedoorn op flexibiliteit, klantspecifieke oplossingen en een nieuwe productielocatie voor de radiatoren van luchtkoelers in China, is te lezen in het septembernummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven