Algemeen
Baumüller servopomp
Door de directe montage van elektromotor en hydropomp zijn de koppeling en pompvoet niet langer nodig, wat resulteert in een kortere inbouwlengte en minder ruimtebeslag. (foto's: Baumüller)

Hoog rendement, betere procesprestaties en lage warmteontwikkeling zijn slechts enkele van de voordelen van een servopomp. De Baumüller servopomp wordt al jaren gebruikt in tal van toepassingen zoals persen en spuitgietmachines. Het bedrijf heeft samen met zijn klanten voortdurend gewerkt aan verdere ontwikkeling en heeft nu de nieuwste versie van de servopomp op de markt gebracht.

Het gebruik van de servopomp is bij een groot aantal machinebouwers standaard geworden, mede door de stijgende energiekosten. Eindklanten kijken steeds vaker naar de totale bedrijfskosten en zien dat de aanschafprijs van een servopomp door de aanzienlijke vermindering van het energieverbruik vaak binnen een jaar wordt terugverdiend.

Servopomp

Met de servopomp combineert Baumüller de voordelen van hydrauliek (hoge krachtdichtheid) met de voordelen van elektrische servoaandrijving. De regeling van de aandrijving en het lagere energieverbruik van de componenten, vooral in deellastbereik, resulteren in een energetisch efficiënte en economische oplossing die machinebouwers en gebruikers in de kunststof- en spuitgietindustrie in hun machines kunnen toepassen.

Het aandrijfpakket bestaat uit een pomp met constante opbrengst, een DSx-servomotor, een b maXX 5000 omvormer en de in de omvormer geïntegreerde servo-pompsoftwaremodule. Baumüller’s assortiment van dynamische motoren en omvormers in verschillende koelvarianten biedt de juiste aandrijfoplossing voor een optimaal en energiezuinig procesontwerp, afhankelijk van het respectievelijke belastingprofiel van de toepassing. Dankzij de geïntegreerde softwaremodule van de servopomp kan de servopomp onafhankelijk van de fabrikant van de betreffende machinebesturing worden gebruikt.

Directe pompmontage

In de nieuwste versie is de hydraulische pomp via een tandwieloverbrenging direct op de motor gemonteerd. Dit betekent dat de koppeling en de pompvoet van de klassieke servopompversies niet meer nodig zijn. Dit resulteert in een kortere inbouwlengte en minder ruimtebeslag. Directe montage elimineert ook de noodzaak van mechanische onderdelen. De machinefabrikant profiteert van lagere opslagkosten.

Baumüller heeft goed gekeken naar het gebruik van hydraulische olie. In de nieuwste versie zijn aansluitingen toegevoegd aan zowel de motor als de constante pomp, zodat de lekstroom van de pomp kan worden gebruikt voor de permanente smering van de tandwieloverbrenging.

Servopomp Baumüller
In de nieuwste servopomp kan de lekstroom van de hydropomp worden gebruikt voor de permanente smering van de aangebouwde tandwielkast.

Hierdoor is er geen vetsmering van de tandwieloverbrenging meer nodig, die gemiddeld om de 3.000 bedrijfsuren moest plaatsvinden. De machine kan dus zonder onderbreking produceren. Dit resulteert in lagere onderhoudskosten voor de machinefabrikant en minder tijdverlies voor de machinebediener.

Vrije installatie

De structurele verandering biedt nog een voordeel voor de machinebouwer. Omdat de gaten in de aansluitingen aan beide zijden zitten, kan de motor afhankelijk van de toepassing verticaal of verticaal worden geïnstalleerd. De motorpositie is vrij te kiezen en aan te passen aan de betreffende machineconstructie aan.

De nieuwe functies zijn beschikbaar voor Baumüller’s DSD2 driefasen synchrone motoren in de maten 71 en 100. Maat 132 volgt binnenkort. De nieuwe servopompsystemen zijn geschikt voor kunststofverwerkende en spuitgietmachines.

Predictief onderhoud

Het nieuwe systeem is gereed voor predictief onderhoud. De machinebouwer kan de bestaande gaten in de motor ook gebruiken voor zijn favoriete sensoren. Zo kunnen bijvoorbeeld druksensoren voor de bewaking van de oliesmering van de tandwielkast worden geïnstalleerd.

De installatie van leksensoren voor het vroegtijdig signaleren van mogelijke lekkages ten behoeve van voorspellend onderhoud is ook mogelijk. De door de sensoren geregistreerde data minimaliseren ongeplande stilstandtijden. De machine kan proactief worden onderhouden op een vooraf bepaald tijdstip.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven