Algemeen
Baumüller servopomp
Door de directe montage van elektromotor en hydropomp zijn de koppeling en pompvoet niet langer nodig, wat resulteert in een kortere inbouwlengte en minder ruimtebeslag. (foto's: Baumüller)

Hoog rendement, betere procesprestaties en lage warmteontwikkeling zijn slechts enkele van de voordelen van een servopomp. De Baumüller servopomp wordt al jaren gebruikt in tal van toepassingen zoals persen en spuitgietmachines. Het bedrijf heeft samen met zijn klanten voortdurend gewerkt aan verdere ontwikkeling en heeft nu de nieuwste versie van de servopomp op de markt gebracht.

Het gebruik van de servopomp is bij een groot aantal machinebouwers standaard geworden, mede door de stijgende energiekosten. Eindklanten kijken steeds vaker naar de totale bedrijfskosten en zien dat de aanschafprijs van een servopomp door de aanzienlijke vermindering van het energieverbruik vaak binnen een jaar wordt terugverdiend.

Servopomp

Met de servopomp combineert Baumüller de voordelen van hydrauliek (hoge krachtdichtheid) met de voordelen van elektrische servoaandrijving. De regeling van de aandrijving en het lagere energieverbruik van de componenten, vooral in deellastbereik, resulteren in een energetisch efficiënte en economische oplossing die machinebouwers en gebruikers in de kunststof- en spuitgietindustrie in hun machines kunnen toepassen.

Het aandrijfpakket bestaat uit een pomp met constante opbrengst, een DSx-servomotor, een b maXX 5000 omvormer en de in de omvormer geïntegreerde servo-pompsoftwaremodule. Baumüller’s assortiment van dynamische motoren en omvormers in verschillende koelvarianten biedt de juiste aandrijfoplossing voor een optimaal en energiezuinig procesontwerp, afhankelijk van het respectievelijke belastingprofiel van de toepassing. Dankzij de geïntegreerde softwaremodule van de servopomp kan de servopomp onafhankelijk van de fabrikant van de betreffende machinebesturing worden gebruikt.

Directe pompmontage

In de nieuwste versie is de hydraulische pomp via een tandwieloverbrenging direct op de motor gemonteerd. Dit betekent dat de koppeling en de pompvoet van de klassieke servopompversies niet meer nodig zijn. Dit resulteert in een kortere inbouwlengte en minder ruimtebeslag. Directe montage elimineert ook de noodzaak van mechanische onderdelen. De machinefabrikant profiteert van lagere opslagkosten.

Baumüller heeft goed gekeken naar het gebruik van hydraulische olie. In de nieuwste versie zijn aansluitingen toegevoegd aan zowel de motor als de constante pomp, zodat de lekstroom van de pomp kan worden gebruikt voor de permanente smering van de tandwieloverbrenging.

Servopomp Baumüller
In de nieuwste servopomp kan de lekstroom van de hydropomp worden gebruikt voor de permanente smering van de aangebouwde tandwielkast.

Hierdoor is er geen vetsmering van de tandwieloverbrenging meer nodig, die gemiddeld om de 3.000 bedrijfsuren moest plaatsvinden. De machine kan dus zonder onderbreking produceren. Dit resulteert in lagere onderhoudskosten voor de machinefabrikant en minder tijdverlies voor de machinebediener.

Vrije installatie

De structurele verandering biedt nog een voordeel voor de machinebouwer. Omdat de gaten in de aansluitingen aan beide zijden zitten, kan de motor afhankelijk van de toepassing verticaal of verticaal worden geïnstalleerd. De motorpositie is vrij te kiezen en aan te passen aan de betreffende machineconstructie aan.

De nieuwe functies zijn beschikbaar voor Baumüller’s DSD2 driefasen synchrone motoren in de maten 71 en 100. Maat 132 volgt binnenkort. De nieuwe servopompsystemen zijn geschikt voor kunststofverwerkende en spuitgietmachines.

Predictief onderhoud

Het nieuwe systeem is gereed voor predictief onderhoud. De machinebouwer kan de bestaande gaten in de motor ook gebruiken voor zijn favoriete sensoren. Zo kunnen bijvoorbeeld druksensoren voor de bewaking van de oliesmering van de tandwielkast worden geïnstalleerd.

De installatie van leksensoren voor het vroegtijdig signaleren van mogelijke lekkages ten behoeve van voorspellend onderhoud is ook mogelijk. De door de sensoren geregistreerde data minimaliseren ongeplande stilstandtijden. De machine kan proactief worden onderhouden op een vooraf bepaald tijdstip.

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl) Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld.… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck) Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K… Lees verder →

 • Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  De autonome landbouwrobot van Pixelfarming Robotics werkt met een slim energiesysteem, dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. (Foto: Wiferion) Pixelfarming Robotics heeft een slim energiesysteem ontwikkeld dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. Met Robot One ontwikkelde het bedrijf een volledig elektrische  landbouwrobot voor onkruidbestrijding zonder pesticiden. Wiferion… Lees verder →

 • Hogere laadsnelheid accu UTwente

  Hogere laadsnelheid accu door nieuw materiaal

  Volgens onderzoekers van UTwente kan de laadsnelheid tot wel tien keer worden verhoogd door de anode van lithium-ion accu’s te maken van het nieuwe materiaal nikkelniobaat. (Foto: Paul Quaedvlieg) Door de anode van lithium-ion accu’s te maken van een compleet nieuw materiaal, nikkelniobaat, is de… Lees verder →

 • Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. (Foto: Phoenix Contact) Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. Voor internationaal gebruik zijn alle voor distributie geschikte componenten uit de productfamilie voorzien van de keurmerken UL Listed,… Lees verder →

 • NGC en Siemens Energy gaan strategische samenwerking aan

  NGC en Siemens Energy gaan strategische samenwerking aan

  NGC is leverancier van onder meer tandwielkasten. (Foto: Paul Quaedvlieg) Onlangs hebben Nanjing High Speed & Accurate Gear Group, een dochteronderneming van de NGC Group, en Siemens Energy Global, een strategische raamovereenkomst getekend. In de toekomst zullen beide partijen hun samenwerking in de Energiesector, Olie-… Lees verder →

 • KEB Automation

  KEB Automation frequentieregelaar met encoderless safety

  Met de Combivert F6 Drive PRO biedt KEB Automation een all-in-one oplossing voor asynchrone, synchrone, IPM, en synchrone reluctantie motoren, met of zonder encoder. De Combivert F6, voor vermogens van 2,2 kW tot 450 kW, is beschikbaar in lucht- en vloeistofkoeling en in opbouw en… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven