Algemeen

Optische sensoren voor Industrie 4.0

Balluff optische sensoren

Digitalisering begint bij sensoren; ze geven informatie over de status van het proces en van de installatie. Ook voorzien ze modellen van installaties van echte data. Balluff heeft twee nieuwe intelligente optische sensoren in zijn serie BOS 21M geïntroduceerd, die behalve het schakelsignaal via IO-Link ook informatie over de status van de sensor en over de actuele bedrijfscondities verschaffen.

Aan de hand van gemeten waarden over de lichtemissie kunnen bijvoorbeeld toenemende vervuiling, verkeerde afstelling van de sensor of andere onregelmatigheden in een vroeg stadium worden herkend. Een bedrijfsurenteller maakt duidelijk wanneer onderhoud noodzakelijk is. Bovendien wordt het vermogen van de LED die licht uitzendt bewaakt om kritische bedrijfstoestanden en ongeplande productiestilstand te voorkomen.

Optische sensoren

De sensorfunctie is flexibel aan te passen aan de respectievelijke toepassing. De multifunctionele BOS 21M Adcap (Advanced Capabilities) zichtbaar rood licht sensor (links op de foto) biedt de keuze tussen vier sensor-modussen: achtergrondonderdrukking, sterke lichtsensor, reflectielichtcel of éénrichting lichtcel. De nauwkeurige BOS 21M HPL laserlichtcel (rechts) biedt keuzen tussen twee methoden voor achtergrondonderdrukking.

Bij beide sensoren worden de detectiesignalen al in de sensor voorbewerkt. Een geïntegreerde telfunctie maakt verschillende tel- en terugtelmogelijkheden voor de meest uiteenlopende toepassingen. Dit maakt de nodige programmering in de besturing van de installatie overbodig. Bovendien beperkt deze functie het dataverkeer op veldbusniveau. Moderne productieconcepten en Industrie-4.0 oplossingen profiteren hiermee in veel opzichten van deze sensoren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven