Algemeen
Met een nieuw initiatief is het de OPC Foundation gelukt om de belangrijkste leveranciers van industriële automatisering om één tafel te krijgen (ill.: OPC Foundation).

Op 5 november kondigde de OPC Foundation het ‘OPC UA including TSN down to field level’ initiatief aan. Drie weken later, tijdens SPS IPC Drives, kon de Foundation bekend maken dat de belangrijkste leveranciers van industriële automatisering zich bij het initiatief hebben aangesloten. Voor het eerst zitten de grootste spelers van elk continent (Siemens, Rockwell Automation en Mitsubishi Electric) om één tafel bij het opstellen van een nieuwe standaard.

Doel van het initiatief is om een open, uniforme, op standaards gebaseerde communicatieoplossing voor IIOT-oplossingen tussen sensoren, actuatoren, besturingen en de cloud te realiseren en daarmee te voldoen aan alle eisen van de industriële automatisering.

Het initiatief wordt ondersteund door ABB, Beckhoff, Bosch-Rexroth, B&R, Cisco, Hilscher, Hirschmann, Huawei, Intel, Kalycito, Kuka, Mitsubishi Electric, Molex, Omron, Phoenix Contact, Pilz, Rockwell Automation, Schneider Electric, Siemens, TTTech, Wago en Yokogawa.

Stefan Hoppe, President van de OPC Foundation, vond het verrassend hoe snel automatiseringsleveranciers hun belangstelling toonden en wilden bijdragen aan dit project. Dit toont aan dat standaardisatie een van de belangrijkste drijfveren is voor digitalisering en het Industrial Internet of Things. De brede steun, slechts enkele weken na het bekendmaken van het initiatief ‘OPC UA including TSN down to field level’, onderstreept de betrokkenheid van deze leveranciers bij de toenemende behoeften van de gebruikers van automatiseringsapparatuur.

Aan het werk

Door het opzetten van hoofdstukken en werkgroepen binnen de organisatiestructuur van de OPC Foundation is al aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het uitbouwen van het initiatief. Er is een stuurgroep gevormd die open staat voor alle leden die een passende bijdrage willen leveren. Deze commissie zal de technische en marketing werkgroepen coördineren en er voor zorgen dat ze op één lijn zitten met de betreffende besturen binnen de OPC Foundation.

De Foundation benaderde met succes verschillende veldbusorganisaties om binnen dit initiatief samen te werken. De initiële technische evaluatie geeft aan de ‘best practices’ ut deze organisaties kunnen worden gecombineerd om kritieke functies zoals verbindingsmanagement, motion en veiligheid mogelijk te maken.

Werkgroepen

Het technische werk moet binnen de komende twee maanden beginnen met werkgroepen die open staan voor alle leden van de OPC Foundation. Het werk zal zich aanvankelijk richten op de basisfunctionaliteit van de communicatie tussen veldapparatuur. Dit moet leiden tot een architectuur van de volgende generatie en algemeen model voor apparaten dat zo gemakkelijk mogelijk kan worden overgenomen door leveranciers van automatiseringsapparatuur.

Deze architectuur en dit algemene model zullen door gespecialiseerde werkgroepen worden uitgebreid met apparaat specifieke functionaliteit. Er zullen uitgebreide OPC UA standaardisatiedocumenten worden gepubliceerd, inclusief test scenario’s en certificatieprocedures om te garanderen dat de bredere gemeenschap apparaten kan bouwen die voldoen aan de standaard.

OPC UA zal in staat zijn apparatuur van verschillende leveranciers in één netwerkinfrastructuur te combineren met andere applicaties, inclusie de bestaande en opgewaardeerde oplossingen voor Industrial Ethernet. Om deze doelstelling te bereiken zal het TSN profiel voor industriële automatisering van de IEC/IEEE 60802 commissie worden gebruikt. Alle werkgroepen zullen nauw aansluiten bij de voor TSN gerelateerde specificatiesecties.

Twee cases

Op basis van ‘time to market’ en bestaande hiaten tussen markten zullen twee gebruikerscases voorrang krijgen bij de publicatie van de specificatie: integratie van besturingen van verschillende partijen en verticale communicatie van veldapparatuur naar hogere niveaus. Het architectuurontwerp zal garanderen dat deze specificaties in toekomstige releases kunnen worden uitgebreid om uiteindelijk real-time communicatie voor besturings-, motion- en veiligheidsfuncties af te dekken.

Conformance testen van apparaten is een waardevol instrument gebleken voor het verzekeren van interoperabiliteit van meerdere merken in door de eindgebruiker opgebouwde systemen. OPC Foundation zal zorgen voor specificaties voor conformance testen om de hoogste kwaliteitsnormen en gevalideerde interoperabiliteit voor levering aan eindgebruikers te garanderen.

OPC Foundation

Sinds 1996 faciliteert de OPC Foundation de ontwikkeling en toepassing van de OPC informatie-uitwisselingsstandaarden. Als advocaat en bewaarder van deze specificaties is het de missie van de Foundation om leveranciers van industriële apparatuur, eindgebruikers en software-ontwikkelaars te helpen bij het handhaven van interoperabiliteit in hun productie- en automatiseringsmiddelen.

De OPC Foundation wil de beste specificaties, technologie, processen en certificatie bieden om multivendor, multiplatform, veilige en betrouwbare interoperabiliteit te bieden om data en informatie vanaf de werkvloer naar de bedrijfscloud te brengen. De Foundation telt wereldwijd meer dan 600 leden die zich bezig houden met industriële automatisering, informatietechnologie, het Industrial Internet of Things, Machine2Machine, Industrie 4.0, gebouwenautomatisering, gereedschapsmachines, de farmacie, petrochemie en /Smart Energy.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven