Algemeen
milieuvriendelijke smeermiddelen
De projectgroep PHAt ontwikkeld bind- en verdikkingsmiddelen die bijvoorbeeld plantaardige basisoliën indikken tot biologisch afbreekbare smeervetten (foto: Fuchs Schmierstoffe)

De vier partners in het onderzoeksproject ‘PHAt – Polyhydroxyalkanoate als Verdickungs- und Bindemittel in technischen Schmierstoffen’ kunnen een jaar na de start goede resultaten tonen. In het project werken deskundigen uit industrie en wetenschap samen aan de ontwikkeling van milieuvriendelijke smeermiddelen , met name voor gevoelige omgevingen. Met onconventionele grondstoffen op biologische basis behaalden ze in de eerste praktijktests mooie resultaten. 

Moderne smeermiddelen zijn high performance vloeistoffen die speciaal worden samengesteld voor hun respectievelijke toepassingsgebied. Ik elke machine (vliegtuig, trekker, windmolen) wordt een complete set aan verschillende smeermiddelen en glijlakken gebruikt. Daarbij worden aan de basisolie verdikkings- dan wel bindmiddelen toegevoegd om de viscositeit respectievelijk filmvormende eigenschappen te regelen.

Vandaag de dag gelden in de smeermiddelenbranche echter niet alleen hoge eisen aan de technische karakteristieken van de recepturen, maar ook aan de duurzaamheid

Bio-ingrediënten voor duurzame toekomst

Conventionele verdikkingsmiddelen worden gewoonlijk samengesteld uit metaalzepen of anorganische vulstoffen en op fossiele kunststoffen of polyurea. Het PHAt-consortium werkt aan een milieuvriendelijk alternatief. Het doel is om biologisch gebaseerde en biologisch afbreekbare verdikkings- en bindmiddelen op basis van polyhydroxyalkanoaten (PHA) te ontwikkelen. Al na het eerste jaar kunnen de partners de eerste successen laten zien.

  • Uit een veelheid aan potentiële PHA-klassen werden de meest veelbelovende geïdentificeerd en worden momenteel op laboratoriumschaal geproduceerd.
  • Aan de hand van theoretische beschouwingen over het olieverdikkingssysteem kan de viscositeit worden gemodelleerd en ingesteld.
  • In de praktijk bewijzen de eerste monsters een veelbelovende verdikkende werking. Ook konden de eerste interessante bindmiddelsystemen voor glijlakken worden geïdentificeerd.

Milieuvriendelijke smeermiddelen

Er moet nog meer onderzoek worden verricht, maar de onderzoekers zijn vol vertrouwen. Ze zijn blij dat ze al in het eerste jaar deze positieve resultaten hebben kunnen boeken. Bovendien hebben ze nog veel ideeën hoe ze polyhydroxyalkanoaten chemisch kunnen modificeren om de vloeieigenschappen, oplosbaarheid, thermische en oxidatiestabiliteit te verbeteren. Ze verweachten dan ook dat ze de prestaties van de verdikkings- en bindmiddelen verder kunnen verbeteren.

De partners hebben nog twee projectjaren om de ze verder te ontwikkelen en ze te onderwerpen aan praktijkproeven in smeermiddelen en glijlakken. Projectpartners zijn het Fraunhofer-Institut für Umwelt-, Sicherheits- und Energietechnik (UMSICHT), Fritzmeier Umwelttechnik, UnaveraChemLab en Fuchs Schmierstoffen in samenwerking met Fuchs Lubritech. Het project werd geïnitieerd binnen het samenwerkingsnetwerk BioPlastik dat onder leiding staat van het Industrielle Biotechnologie Bayern Netzwerk.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven