Algemeen
online bewaking tandwielproductie
Flanders Make en VCST hebben samen een systeem voor online bewaking ontwikkeld om fouten tijdens de productie van tandwielen te voorkomen (foto: Flandes Make).

Strikte eisen op het gebied van machinegeluidsemissie en toenemende druk op de productie terwijl toch een afvalpercentage van nagenoeg 0% gehandhaafd moet worden, doet bedrijven uitkijken naar procedures die de permanente bewaking van het productieproces verzekeren. Onderzoeksinstituut Flanders Make en VCST in Sint-Truiden, producent van onderdelen voor de auto-industrie, hebben samen een systeem voor online bewaking ontwikkeld om fouten tijdens de productie van tandwielen te voorkomen.

Meer specifiek is voor VCST een strikte controle vereist tijdens de laatste fase van het tandwielproductieproces: het afwerkingsproces waarin de microgeometrie van de tandflank van het tandwiel wordt gevormd en de oppervlaktekwaliteit verbeterd. Deze stap heeft een directe impact op de operationele kwaliteit van tandwielen en meer bepaald op de geluidsemissie van het eindproduct.

Kwaliteitsborging

Het bedrijf maakt hoofdzakelijk gebruik van een slijpproces om een hoge afwerkingskwaliteit te verzekeren. Maar afwijkingen tijdens het proces kunnen tot een aanzienlijk kwaliteitsverlies van de geproduceerde onderdelen leiden. Dit kwaliteitsverlies komt pas aan het licht bij de uitvoering van een kwaliteitscontrole op de bemonsterde delen van de productieserie. Een permanente bewaking van het slijpproces maakt het mogelijk om individuele stukken in plaats van de hele serie af te keuren.

Om de beoogde kwaliteit van de werkstukken te verzekeren, wil VCST deze afwijkingen al tijdens het slijpproces zelf kunnen identificeren. Voor de ontwikkeling van een oplossing op maat moest één belangrijke hinderpaal overwonnen worden: de processtatus moest binnen het tijdsbestek dat nodig is voor het slijpen van één tandwiel (dat wil zeggen maximaal 60 s) bekend zijn. Hiervoor zijn snelle en robuuste verwerkingsalgoritmen nodig.

Online bewaking

In het kader van het VibMon-project ontwikkelden Flanders Make en VCST hiervoor een indirecte methode op basis van vibraties. De algoritmen maken het mogelijk om het slijpproces te volgen en de segmenten van het trillingssignaal te identificeren die het meest relevant zijn voor de extractie van detectiekenmerken. Daarnaast wordt ook het signaal verwerkt om de kwaliteit van het slijpproces te kunnen beoordelen.

De ontwikkelde methode werd getest op meetdata die waren opgenomen op een slijpmachine, waarop verschillende afwijkingen werden geïntroduceerd (niet-vlakke en excentrische werkstukken, hoge radiale invoer- en hoge axiale aanvoersnelheid). De storing veroorzaakt door een hoge axiale aanvoersnelheid introduceert een grotere slijpkracht doordat meer materiaal afgevoerd wordt. De trillingen die met behulp van twee drieassige versnellingsopnemers werden geregistreerd, werden verwerkt om de bewakingsfuncties te extraheren.

Resultaten

De resultaten van die testen toonden aan dat het mogelijk is om afwijkingen tijdens het slijpproces zelf te detecteren. De algoritmen kunnen binnen het voorziene tijdsbestek worden uitgevoerd. Fouten kunnen online tijdens het slijpproces worden geëxtraheerd. Dit maakt het mogelijk om de algoritmen op een goedkoop ingebouwd platform met beperkte rekenkracht uit te voeren.

Dit ingebouwd platform werd in het kader van hetzelfde VibMon-project ontwikkeld door het CoSys-Lab aan de Universiteit Antwerpen. Hiermee kunnen gegevens verzameld en verwerkt worden. Bovendien kunnen bij de detectie van procesafwijkingen ook alarmmeldingen worden gegenereerd. De lage kostprijs van het platform maakt het mogelijk om het systeem voor online bewaking op het hele machinepark in te zetten.

(bron: Flanders Make)

 • Schunk Medtech Steriline

  Mechatronische componenten Schunk compatibel met standaard lab-apparatuur

  De levenslang onderhoudsvrije PGN-plus-P met klant specifieke coating voor de handling van medicijnflessen in een aseptisch vulsysteem (foto: Steriline)De verwerkende industrie speelt een sleutelrol in de biowetenschappelijke sector. Bij de productie van gevoelige producten waar mensen direct mee in contact komen, zijn betrouwbare systeem-componenten namelijk… Lees verder →

 • Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen. (Foto: Dana)Dana introduceert nieuwe planetaire aandrijvingen met verbeterde koppeldichtheid en ontwerpflexibiliteit voor een breed scala aan rups-, wiel- en liertoepassingen. De nieuwe planetaire aandrijvingen, die nu beschikbaar zijn, bieden nominale koppelwaarden van 80 kNm tot 130 kNm. Ze kunnen… Lees verder →

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg)Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot 2… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS)Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra.… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma)Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht een… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon)Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen zijn.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven