Algemeen

Omron controller met AI functionaliteit

Omron controller met AI-functionaliteit
Met de AI-controller en de Sysmac-bibliotheek versnelt Omron de realisatie van intelligentie voor automatisering (foto: Omron).

Er is nu een nieuwe oplossing voor voorspellend onderhoud en besturing beschikbaar bij Omron Industrial Automation Europe. De AI-controller voor machineautomatisering combineert in realtime besturingsfuncties van productielijnen en apparatuur met AI-functionaliteit op productielocaties. De oplossing met kunstmatige intelligentie verzamelt, analyseert en gebruikt gegevens van ‘Edge’-apparaten binnen een controller om de levensduur van apparatuur te verlengen en detecteert afwijkingen om uitval te voorkomen.

Deze krachtige oplossing kan fabrikanten helpen het risico van schade aan apparatuur en uitvaltijd te verminderen. Dit gebeurt problemen vroegtijdig op te sporen en aan te geven welke actie direct moet worden ondernomen om ze op te lossen. Klanten kunnen hierdoor gebruik maken van Omron’s kennis om predictief onderhoud te vereenvoudigen en onverwachte uitval te voorkomen.

AI-functionaliteit

Het proces van het verzamelen van ruwe data van machines wordt volledig geautomatiseerd door de nieuwe AI-controller. Deze opereert op de ‘Edge’ binnen de machine, waardoor een hogere betrouwbaarheid en consistentie van de data wordt gewaarborgd. Daarnaast maakt de controller automatisch gegevensmodellen op basis van de correlatieanalyse en controleert de controller de machinestatus op basis van dat model. Zonder deze automatisering zouden machineontwerpers en -operators hun eigen analyse- en optimalisatiemogelijkheden moeten ontwikkelen om kosten voor cloudoplossingen te voorkomen.

De AI-functionaliteit in de controller kan abnormaal gedrag van de machine identificeren zonder dat dit expliciet is geprogrammeerd. Aangezien er veel verschillende factoren en metingen kunnen zijn die een probleem aangeven wanneer ze samen worden waargenomen, bespaart het automatiseren van het functie-extractieproces een aanzienlijke hoeveelheid tijd en middelen. Het benutten van de leerresultaten van machines tijdens de productie is essentieel voor het besparen van kosten voor eindgebruikers.

Hardware, software en service

In plaats van een cloudoplossing is Omron’s benadering van AI-gebaseerde besturing gebaseerd op hardware, software en persoonlijke service. Er is geen internetverbinding vereist. De hardware is gebaseerd op de Sysmac NY5 IPC en de NX7 CPU en omvat Omron’s AI Application Components; een bibliotheek met voorgeprogrammeerde functieblokken voor voorspellend onderhoud, gebaseerd op de kennis die Omron heeft opgedaan bij typische toepassingen.

Er zijn ook diverse extra AI-specifieke hulpprogramma’s in opgenomen, zoals de functie Times Series Database en AI-motor. De database verzamelt tijdseriegegevens en brengt die bijeen met hoge snelheid zodat ze zijn gesynchroniseerd met de besturingscyclus. De AI-motor detecteert op hoge snelheid afwijkingen en nauwkeurigheid op basis van deze data.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven